Menu
A+ A A-

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ "γιόρτασαν" την Κυριακή - όπως και κάθε χρόνο στις 21 Σεπτεμβρίου - η χώρα μας και ολόκληρος ο πλανήτης, ωστόσο τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εξέλιξη της νόσου, μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν.  

Σήμερα, υπάρχουν 140 χιλιάδες ασθενείς στην Ελλάδα και 40 εκατομμύρια παγκοσμίως, καθώς από την ασθένεια προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων μάλιστα, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά.  

Επιδημιολογικά δεδομένα Συγκεκριμένα, όπως μαρτυρούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι ασθενείς αναμένεται να φθάσουν τα 65,7 εκατομμύρια έως το 2030 και τα 115,4 εκατομμύρια το 2050.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε 4 δευτερόλεπτα υπάρχει ένας νέος ασθενής με Αlzheimer σε όλο τον κόσμο, ενώ τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο, διεθνώς, ανέρχονται σε 7,7 εκατομμύρια.  

Όπως επισημαίνει το σωματείο "Δράση για την Ψυχική Υγεία", μεγάλες είναι και οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην παροχή περίθαλψης στους ασθενείς με τη νόσο. Οι οικογένειές τους επιβαρύνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με δυσβάσταχτες συμμετοχές στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, ενώ η λειτουργία των Κέντρων Ημέρας συνεχώς υποβαθμίζεται και οι ασθενείς και οι φροντιστές τους εγκαταλείπονται στην τύχη τους.  

Σύμφωνα με την πρόεδρο της "Δράσης", κλινική ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, Δρ. Ίλια Θεοτοκά, "το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλη η επιβάρυνση της οικογένειας και των φροντιστών των ασθενών με νόσο Alzheimer, οι οποίοι έχει διαπιστωθεί ότι εμφανίζουν και εκείνοι ψυχολογικές διαταραχές, όπως, άγχος, κατάθλιψη και επιβάρυνση της σωματικής τους υγείας".  

Ρύθμιση διαβήτη, διακοπή καπνίσματος Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Έκθεσης Alzheimer για το 2014 «Άνοια και μείωση του κινδύνου: Μια ανάλυση των παραγόντων προστασίας και τροποποίησής του», η ρύθμιση του διαβήτη και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καθώς και μέτρα που θα ενθαρρύνουν τη διακοπή του καπνίσματος και την ελάττωση των καρδιαγγειακών απειλών, παρέχουν τη δυνατότητα να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ακόμα και σε μεγάλη ηλικία.  

Η έκθεση αποκάλυψε ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε ποσοστό 50%. Η παχυσαρκία και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη και υπέρτασης και συνακόλουθα ενοχοποιούνται.  

Η διακοπή του καπνίσματος συνδέεται στενά στην έκθεση με τη μείωση του κινδύνου για άνοια. Για παράδειγμα, μελέτες για τη συχνότητα της άνοιας μεταξύ ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, δείχνουν ότι οι πρώην καπνιστές αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο με εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, ενώ όσοι εξακολουθούν να καπνίζουν διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο.   Εκδηλώσεις Την ίδια στιγμή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας και την ολοκλήρωση της εκπόνησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, διοργανώνει μέχρι και την Παρασκευή, σειρά εκδηλώσεων στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι, Ηλιούπολη και Αγ. Παρασκευή.  

Αναλυτικά το πρόγραμμα:  

1. Δευτέρα 22 έως και Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014   Εβδομάδα Ενημέρωσης, Πρόληψης και Έγκαιρης Διάγνωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ.  

Στα Κέντρα Ημέρας της εταιρείας σε Αμπελοκήπους, Παγκράτι, Μαρούσι, Ηλιούπολη και Αγ. Παρασκευή, από τις 10:00 έως και τις 17:00, ειδικευμένοι επιστήμονες θα κάνουν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει:

• να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες

• να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων

• να εκπαιδευτούν, ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους

• να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας  

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 9011 40 41 51  

Επίσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους παράγοντες κινδύνου και τις στρατηγικές πρόληψης της άνοιας.  

2. Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014   Μια διαφορετική εκδήλωση Στήριξης και Ενημέρωσης, Γνώσης και Δημιουργίας, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ώρα 7 το απόγευμα. Eίσοδος ελεύθερη.  

Στην εκδήλωση θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, παρουσία επισήμων, φίλων, ασθενών και φροντιστών.  

Τέλος, άτομο με νόσο Αλτσχάιμερ και ο φροντιστής του θα περιγράψουν την καθημερινότητά τους και πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, που προκύπτουν.  Kοινό και δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τα ερωτήματά του σχετικά με την Άνοια και να συζητήσουν με τους ειδικούς.

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατριά θέματα

επιστροφή στην κορυφή