Menu
A+ A A-

Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Γιορτάζοντας με υγιή χαμόγελα, αυτό είναι το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας για το 2014. Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας καθιερώθηκε με σκοπό να αναδείξει τα οφέλη ενός υγιούς στόματος και να προάγει την παγκόσμια συνειδητοποίηση των θεμάτων γύρω από τη στοματική υγεία και να αναδείξει τη σημασία της φροντίδας της στοματικής υγιεινής από τους μικρότερους έως τους πλέον γηραιότερους.

Η αξία καθιέρωσης της ημέρας

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού κατά τη διάρκεια της ζωής του, θα νοσήσει από κάποια ασθένεια από το ευρύ φάσμα των στοματικών ασθενειών που ξεκινούν από την τερηδόνα, τις περιοδοντικές νόσους και τη φθορά των δοντιών και φθάνουν ως τον καρκίνο του στόματος, κάτι που μπορεί να αποφευχθεί χάρη στην αυξημένη κυβερνητική ευθύνη, την συνεργασία φορέων του χώρου της Υγείας και διαφόρων οργανισμών για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας προσφέρει στην οδοντιατρική και στη στοματική υγεία της κοινότητας μια πλατφόρμα για να αναλάβει δράση και να βοηθήσει στη μείωση της παγκόσμιας επιβάρυνσης της νόσου.

Στη δράση αυτή μπορούν όλοι να λάβουν μέρος: ενώσεις για την υγεία, εξειδικευμένες ομάδες, οργανώσεις και συνεταιρισμοί, κυβερνητικές ομάδες, εκπαιδευτικές ενώσεις, το ευρύ κοινό και πολλοί άλλοι. Η αύξηση της ευαισθητοποίησης και η ενθάρρυνση των ανθρώπων να αναλάβουν δράση για τη μείωση όλων των νόσων που σχετίζονται με το στόμα.

Τα διεθνή δεδομένα

Τα διεθνή στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και κοινοποιήσει στους αρμόδιους φορείς η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί παγκοσμίως και των κινδύνων που σχετίζονται με τη στοματική υγεία του παγκόσμιου πληθυσμού:

 • -- Μόνον ένα ποσοστό 60% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη στοματική υγειονομική περίθαλψη.
 • -- Το 60% - 90% του μαθητικού πληθυσμού διεθνώς εμφανίζουν οδοντική τερηδόνα.
 • -- Η συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του στόματος κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 περιπτώσεων ανά 100.000 στις περισσότερες χώρες.
 • -- Ο στοματικός καρκίνος αποτελεί την 8η συνηθέστερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως και την πιο δαπανηρή στη θεραπεία της.
 • -- Ο κίνδυνος εμφάνισης στοματικού καρκίνου είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζονται οι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου, χρήση καπνού και αλκοόλ.
 • -- Το 5% -10% των δημόσιων δαπανών για την υγεία στις χώρες με υψηλό εισόδημα σχετίζεται με τη στοματική υγεία.
 • -- Ο πονόδοντος είναι, σε πολλές χώρες, ο πρώτος και κύριος λόγος για τη συστηματική απουσία από τα σχολεία.
 • -- Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης είναι ο υπ’ αριθμόν 1 παράγοντας κινδύνου για την καταστροφή των δοντιών και την εμφάνιση διαβήτη. Περίπου 80% των θανάτων από διαβήτη συμβαίνουν σε χώρες με χαμηλό – μέσο εισόδημα.
 • -- Στις Η.Π.Α., εκτιμάται ότι 30-40 εκατομμύρια άνθρωποι αποφεύγουν, κάθε χρόνο, την οδοντιατρική θεραπεία εξ αιτίας άγχους και φόβου.
 • -- Αν και στις αναπτυγμένες χώρες, η επιβάρυνση των οδοντιατρικών ασθενειών βαίνει μειούμενη, τα προβλήματα των ούλων είναι συνηθέστερα, ιδιαίτερα στα ηλικιωμένα άτομα. Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη επιβαρύνουν μια σειρά χρόνιων νόσων ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι στοματικές ασθένειες.
 • -- Η χρήση του καπνού, είναι υπεύθυνη έως και για τις μισές από όλες τις περιοδοντικές νόσους. Αυτές οι μορφές των ασθενειών συνδέονται άμεσα με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τους πρόωρους τοκετούς, τα ελλιποβαρή νεογνά και άλλα ζητήματα υγείας.
 • -- Η στοματική υγεία έχει, επίσης, τεράστιες συνέπειες στη γενική υγεία και σε άλλα θέματα, όπως είναι η αυτοπεποίθηση, τα προβλήματα στις κοινωνικές συναναστροφές και διαταραχές σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η ομιλία και ο ύπνος.
 • -- Η οδοντιατρική περίθαλψη πρώτης γραμμής, γίνεται σε ατομικό επίπεδο, μέσω της πρόληψης, της συνήθειας του σχολαστικού βουρτσίσματος και των τακτικών ελέγχων.
 • Υπάρχουν πάνω από ένα εκατομμύριο ειδικευμένοι οδοντίατροι, σε ολόκληρο τον κόσμο, που, προβαίνοντας σε σύγχρονες οδοντιατρικές θεραπείες, μπορούν να αποκαταστήσουν σχεδόν όλες τις λειτουργίες και την αισθητική μιας υγιούς οδοντοστοιχίας͘ ωστόσο, ο αριθμός αυτών των οδοντιάτρων δεν είναι ίσα κατανεμημένος, γεγονός που αφήνει πολλές από τις φτωχότερες και ενδεείς περιοχές του κόσμου με λιγότερους από έναν οδοντίατρο ανά 300.000 άτομα.

 

Τα ελληνικά δεδομένα

Όσον αφορά την στοματική υγιεινή των Ελλήνων τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Το 2010 η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχε θέσει ως στόχο το ποσοστό των παιδιών χωρίς τερηδόνα να φτάνει το 10%. Στη χώρα μας τα αντίστοιχα ποσοστά ανέρχονται στο 64% για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, το 37% για τα παιδιά 12 ετών και μόλις το 29% για τα παιδιά 15 ετών!

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (World Dental Federation) χρησιμεύει ως βασικός εκπρόσωπος περισσότερων του ενός εκατομμυρίου οδοντιάτρων σε όλο τον κόσμο, βοηθά στην ανάπτυξη πολιτικής της υγείας και προγραμμάτων συνεχούς επιμόρφωσης, εκφράζοντας ως ενιαία φωνή για την υπεράσπιση της διεθνούς οδοντιατρικής κοινότητας και την υποστήριξη των ενώσεων μελών για την διεξαγωγή παγκόσμιων δραστηριοτήτων προαγωγής της υγείας του στόματος. Με την πάροδο των ετών έχει αναπτύξει προγράμματα, πρωτοβουλίες, καμπάνιες, πολιτικές και συνέδρια, πάντα με γνώμονα να υπηρετήσει το σκοπό που καμία άλλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση μπορεί να πραγματοποιήσει.

Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία λειτουργεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσω των δικών της δράσεων και των οδοντιατρικών συλλόγων μελών της. Έτσι, είναι σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (World Health Organization) και την Παγκόσμια Συμμαχία Επαγγελματιών Υγείας (World Health Professionals Alliance).

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αποτελεί το Δευτεροβάθμιο Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο και την Εποπτεύουσα Οργάνωση όλων των Οδοντιάτρων και των Οδοντιατρικών Συλλόγων της χώρας. Είναι μέλος της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και συμμετέχει ενεργά στις δράσεις της, διοργανώνοντας εκστρατείες ενημέρωσης πολιτών.

Σκοποί της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας

Οι σκοποί της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι οι ακόλουθοι:

 1. Να εποπτεύει την τήρηση των κανόνων της οδοντιατρικής δεοντολογίας και την προαγωγή των ηθών και εθίμων του Οδοντιατρικού επαγγέλματος.
 2. Να γνωματεύει επί σχεδίων νόμων και προεδρικών διαταγμάτων σχετικών με την δημόσια υγεία και ιδιαιτέρως την στοματική υγεία.
 3. Να παρακολουθεί την ανάπτυξη και εξέλιξη της οδοντιατρικής επιστήμης και να εκφράζει γνώμη επί θεμάτων οδοντιατρικής εκπαίδευσης, μεταπτυχιακής επιμόρφωσης και επιστημονικής και επαγγελματικής ενημέρωσης των Οδοντιάτρων.
 4. Να υποστηρίζει τα επαγγελματικά συμφέροντα των Οδοντιάτρων.
 5. Να αναπτύσσει σχέσεις με την Διεθνή Οδοντιατρική Ομοσπονδία, τις ομοσπονδίες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων χωρών.

Τέλος, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας προώθησης της Στοματικής Υγείας, προτρέπει τους κατά τόπους Συλλόγους, με τον συντονισμό της, να προβούν σε μια δέσμη δράσεων οι οποίες θα αποβλέπουν αφενός στην ενημέρωση της Κοινής Γνώμης για την σπουδαιότητα και την κοινωνική εμπέδωση της Στοματικής Υγείας και αφετέρου στην πίεση της πολιτικής ηγεσίας για την εφαρμογή στοιχειωδών πολιτικών Πρόληψης των Στοματικών Νοσημάτων.

Πηγές: San Simera, World Dental Federation, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία
επιστροφή στην κορυφή