Menu
A+ A A-

«Βροχή» οι απαντήσεις από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τα ΤΕΠ

"Βροχή" τα δελτία τύπου από τις διοικήσεις Δημόσιων Νοσοκομείων μέσω του Υπουργείου Υγείας, απαντώντας στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ αναφορικά με τις συνθήκες που επικρατούν στα ΤΕΠ των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Στην καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ περιγράφονται τριτοκοσμικές καταστάσεις με διασωληνωμένους Ασθενείς σε φορεία και θαλάμους λόγω έλλειψης ΜΕΘ, πολυήμερο παρκάρισμα στην Αναζωογόνηση των ΤΕΠ λόγω έλλειψης ΜΕΘ διασωληνωμένων Ασθενών με σοβαρά προβλήματα υγείας (πολυτραυματίες κ.α.).  Άκρως επείγοντα περιστατικά που παραμένουν σε ράντζα πολλές ημέρες, έως ότου βρεθεί χειρουργικό τραπέζι να χειρουργηθούν, χαλασμένα Ιατρικά Μηχανήματα που δείχνουν λάθος αποτελέσματα που οδηγούν σε λάθος ιατρική αντιμετώπιση, μεγάλες ελλείψεις ειδικευμένων Ιατρών και Νοσηλευτικού προσωπικού, νοσοκομεία χωρίς Καρδιολόγο. Επίσης καταγγέλλει ΤΕΠ Νοσοκομείων που δεν είναι σε θέση να κάνουν την αιματολογική εξέταση τροπονίνη για διάγνωση του εμφράγματος, διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία, κάλυψη με ειδικευόμενους και Αγροτικούς Ιατρούς, χαλασμένα φορεία και καρότσια με συνοδούς σε ρόλο Τραυματιοφορέα, διακομιδές Ασθενών στα ΤΕΠ μετά θάνατον λόγω ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ, νοσοκομεία πάνω στον άξονα των Εθνικών οδών χωρίς να διαθέτουν χειρουργική κλινική.

Τα Νοσοκομεία Γ.Ν. Καλαμάτας, Γ.Ν.Α ΚΑΤ, Γ.Ν.Θ. Γ. Γενηματάς, Γ.Ν. Γρεβενών, Γ.Ν. Κοζάνης "Μαμάτσειο", Γ.Ν.Θ. Γ. Παπανικολάου, και Α.Ν.Θ. "ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ" απάντησαν στο δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ μέσω του Υπουργείου Υγείας εκφράζοντας αντίθετες απόψεις.

Το ΓΝ Καλαμάτας, στη δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά "Το παράδοξο δε είναι, ότι το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας έχει διαφορετική άποψη για τα ΤΕΠ και μάλιστα έχει εκφραστεί και πολύ θετικά στη Διοίκηση μετά βέβαια και τον λειτουργικό-χωροταξικό ανασχεδιασμό που έλαβε χώρα στην αρχή της χρονιάς" και καλεί την ΠΟΕΔΗΝ να επιδείξει σοβαρότητα. Κλείνοντας υπογραμμίζει ότι  "Διοίκηση και Εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως μια γροθιά έχουν αποδείξει χρόνια τώρα,  ότι και τα πραγματικά προβλήματα  γνωρίζουμε αλλά και λύσεις σε αυτά ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ξέρουμε να δίνουμε."

Το Νοσοκομείο ΚΑΤ απαντά ότι "διαθέτει Τμήμα Αναζωογόνησης, στο οποίο νοσηλεύτηκαν το 2015 130 βαρέως πάσχοντες ασθενείς και το 2016 μέχρι σήμερα, 84. Οι ασθενείς στο Τμήμα Αναζωογόνησης δεν “παρκάρονται”, αλλά νοσηλεύονται με ασφάλεια και παρακολουθούνται από τους θεράποντες Ιατρούς, τους Ιατρούς της Αναζωογόνησης και τους Ιατρούς της εφημερεύουσας ΜΕΘ. Μεταφέρονται εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος στις ΜΕΘ του ΚΑΤ συνολικής δυναμικότητας 21 κλινών. και συνεχίζει "Είναι σαφές ότι το Τμήμα Αναζωογόνησης “σώζει ζωές” και οι βαρέως πάσχοντες “δεν κινδυνεύουν”, διότι το τμήμα είναι πλήρως εξοπλισμένο και παρέχει εντατική παρακολούθηση και νοσηλεία."
"Σε ότι αφορά την λειτουργία των ΤΕΠ, το 2016 έχουν προέλθει περίπου 88.000 ασθενείς μέχρι σήμερα." καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΑΤ.

"Το Γ.Ν.Θ. «Ο Άγιος Δημήτριος» και Γ.Ν.Θ. «Γ. Γεννηματάς»  δεν είχαν ποτέ στην ιστορία τους οργανωμένο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), καθώς ο χώρος που στεγάζονται τα επείγοντα ιατρεία είναι ανεπαρκής και το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό δεν υφίσταται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο για να παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο της διαλογής των περιστατικών, όπως συμβαίνει σε οργανωμένα ΤΕΠ. Εξάλλου οργανωμένο ΤΕΠ δε διαθέτουν πολλά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου αναγνωρίζει ότι η διαδικασία υποδοχής των περιστατικών στα επείγοντα ιατρεία χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με την οργάνωση ενός στελεχωμένου με εξειδικευμένο προσωπικό, Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται." αναφέρει η ανακοίνωση των δύο νοσοκομείων και καταλήγει: " Η αναμονή εξέτασης δεν υπερβαίνει το μέσο χρόνο αναμονής (2-3 ώρες) για όλα τα νοσοκομεία της πόλης  μας."

Αναφέρεται δε και στο ρόλο των διοικητικών υπαλλήλων κατά τη διάρκρεια των εφημεριών : "Οι Διοικητικοί υπάλληλοι καταγράφουν τα στοιχεία του ασθενή και δίνουν πληροφορίες. Δεν κατευθύνουν ιατρικά τα περιστατικά, γιατί αυτή την αρμοδιότητα την έχει ο Γενικός εφημερεύοντας ιατρός, ο οποίος ορίζεται κάθε φορά στο πρόγραμμα εφημερίας. Πέραν τούτου τα περιστατικά κατευθύνονται προς τα ιατρεία εξέτασης από την εφημερεύουσα, η οποία βρίσκεται στο χώρο των επειγόντων ιατρείων."

Απάντηση και από το Γ.Ν. Γρεβενών "Το ύφος και ο τρόπος παρουσίασης των αποτελεσμάτων μόνο σε «έρευνα» και μάλιστα «μεγάλη» δεν παραπέμπουν. Ο τηλεγραφικός τρόπος γραφής σε συνδυασμό με την αδυναμία αναφοράς αριθμών ή συγκεκριμένων περιστατικών δεν συνάδουν με την έμφαση που θέλουν να προσδώσουν στο πόνημά τους.  Ο χώρος της υγείας δεν νομίζω ότι είναι ο προσφορότερος για μικροπολιτικές κόντρες  με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων. Ούτε η καλλιέργεια πολεμικού κλίματος μπορεί να συμβάλει στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων.αναφέρει η ανακοίνωση της  διοίκησης. "Ειδικά για το Γ.Ν. Γρεβενών πρέπει να αναφέρω ότι εφημερεύει κάθε μέρα, οι διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία βεβαίως και υπάρχουν γιατί για παράδειγμα στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχουν ειδικευμένοι νευροχειρούργοι ούτε και ειδικευμένοι αγγειοχειρούργοι, και κατά τη γνώμη μου σωστά. Η άποψη της ΠΟΕΔΗΝ είναι ότι σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο θα έπρεπε να υπάρχουν ειδικευμένοι ιατροί και αυτών των ειδικοτήτων; Όσο για τις καθυστερήσεις στα ΤΕΠ που κοστίζουν ζωές μήπως θα μπορούσαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι ; εγώ δεν έχω υπ όψη μου κάποια καθυστέρηση που να κόστισε ανθρώπινη ζωή.  Για τη φύλαξη των ΤΕΠ θα ήθελαν συγκεκριμένη εταιρία φύλαξης;  Πότε και ποιος κατέγραψε επεισόδια;

και καταλήγει η ανακοίνωση του διοικητή "Είμαι και είμαστε στη διάθεση της ΠΟΕΔΗΝ για διάλογο και συνεργασία προκειμένου να προσφέρουμε καλλίτερες συνθήκες εργασίας στο προσωπικό και καλλίτερες παροχές υγείας στους κατοίκους των Γρεβενών και  της Δυτικής Μακεδονίας"

Στην  ανακοίνωση του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης γίνεται αναφορά στο σύνολο των εξετασθέντων ασθενών στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Κοζάνης τον τρέχοντα μήνα, που είναι 2.157 περιστατικά.

"Οι χρόνοι αναμονής των ασθενών που προσέρχονται στο ΤΕΠ προς εξυπηρέτηση είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μικρότεροι της μίας ώρας. Διακομιδές ασθενών προς μεγαλύτερα Νοσοκομεία πραγματοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις ιατρικών ειδικοτήτων που δε διαθέτει το Νοσοκομείο μας, όπως Νευροχειρουργική, Καρδιοχειρουργική κ.α. Ο ηλεκτροκαρδιογράφος του ΤΕΠ λειτουργεί κανονικά, σε περίπτωση βλάβης του οι σχετικές καταγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν εύκολα από άλλους  ηλεκτροκαρδιογράφους που είναι διαθέσιμοι στις κλινικές του Νοσοκομείου.
Η στελέχωση του ΤΕΠ περιλαμβάνει σε ημερήσια βάση και κατά μέσο όρο 2 γενικούς ιατρούς, 2 ειδικευόμενους χειρουργικής και 1 ειδικευόμενο παθολογικής, ενώ, κατά περίπτωση οι παραπάνω ιατροί υποστηρίζονται από τους ειδικούς εφημερεύοντες στις κλινικές του Νοσοκομείου.
Είναι φανερό από τα προαναφερόμενα ότι το ΤΕΠ του «Μαμάτσειου» Νοσοκομείου Κοζάνης προσφέρει πολύ ικανοποιητικές υπηρεσίες τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά."

"Ως εκ τούτου το δημοσίευμα της ΠΟΕΔΗΝ δε συνάδει με την πραγματικότητα και είναι φανερό ποιους σκοπούς εξυπηρετεί. Επιπλέον, δημιουργεί γενικευμένη ανασφάλεια στους πολίτες και αυτό το τελευταίο αποτελεί πραγματικό κίνδυνο διότι αποτρέπει τους πολίτες από το να προσέλθουν στο σύστημα υγείας και να δεχθούν υπηρεσίες που αποδεδειγμένα είναι ασφαλείς και από ιατρικής απόψεως πολύ ικανοποιητικές." καταλήγει.

Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου» ενημερώνει σχετικά με τα όσα αναφέρονται σε ημέρα γενικής εφημερίας στο νοσοκομείο ότι " Ως προς την «έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και τραυματιοφορέων», η κάλυψη των εν λόγω θέσεων γίνεται σταδιακά  με προσλήψεις τακτικού και επικουρικού προσωπικού. Η εκτίμηση του/της ασθενή/ούς που προσέρχεται στο ΤΕΠ σε ημέρα γενικής εφημερίας γίνεται άμεσα από Γενικό Ιατρό και ανάλογα με την αξιολόγηση γίνεται παραπομπή για εργαστηριακές/απεικονιστικές εξετάσεις (οι οποίες διενεργούνται στον ίδιο χώρο που βρίσκεται το ΤΕΠ) ή εισαγωγή για νοσηλεία. Μόνο στις περιπτώσεις όπου κάτι από τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητο, ανάλογα με την κρίση του εφημερεύοντος ιατρού, ο/η ασθενής αποχωρεί από το νοσοκομείο εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος του περιστατικού. Το Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» είναι νοσοκομείο «περιπτερικού τύπου» με πολλά κτίρια σε απόσταση μεταξύ τους. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη η εισαγωγή ασθενή/ούς σε κλινική που βρίσκεται σε κτίριο εκτός ΤΕΠ, η μεταφορά γίνεται από τραυματιοφορείς με ασθενοφόρο. Σε αυτή την περίπτωση συνεπικουρεί όταν χρειάζεται το ΕΚΑΒ. Λόγω των δρομολογίων που ανακύπτουν ανά τακτά διαστήματα κατά τη διάρκεια της εφημερίας για τη μεταφορά περιστατικών σε κλινικές εντός του νοσοκομείου μπορεί να παρατηρηθεί έλλειψη πρόσκαιρη φορείων ή αμαξιδίων η οποία καλύπτεται άμεσα μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά του περιστατικού – κάτι που μπορεί να συμβεί όταν γίνονται πολλές εισαγωγές ταυτόχρονα. Υπάρχει φύλαξη σε 24ωρη βάση καθημερινά από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης με την οποία έχει συνάψει σύμβαση το Νοσοκομείο. Δεν παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα έλλειψη σε υλικά που απαιτούνται κατά την ημέρα της γενικής εφημερίας.

"Οι ανακοινώσεις που προκύπτουν από «έρευνα» οφείλουν να διερευνούν όλες τις πτυχές ενός θέματος. Η πρόχειρη και ασαφής διατύπωση απόψεων σχετικά με τη λειτουργία γενικής εφημερίας ενός μεγάλου νοσοκομείου όπως είναι το νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου» προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις, δημιουργεί αντί να επιλύει προβλήματα. Η  Διοίκηση του νοσοκομείου και το επιστημονικό προσωπικό καλούνται σε καθημερινή βάση να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν θέματα που άπτονται της επείγουσας περίθαλψης δίπλα στον προσερχόμενο πολίτη που δείχνει εμπιστοσύνη στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας". καταλήγει.

Τέλος, το Α.Ν.Θ. Θεαγένειο ανακοίνωσε την εγκατάσταση Γραμμικών Επιταχυντών τελευταίας τεχνολογίας όπου ξεκίνησαν οι εργασίες  εγκατάστασης στο Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Α.Ν.Θ. «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ», του πρώτου από τους δύο νέους γραμμικούς επιταχυντές  τελευταίας τεχνολογίας ΙΜRT-IGRT, δωρεά  του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που συμπεριλαμβάνει  10 νέους γραμμικούς επιταχυντές στα δημόσια ογκολογικά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας.

"Το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας που εξυπηρετεί καθημερινά 180 – 200 ασθενείς, ήταν εξοπλισμένο  με δύο γραμμικούς επιταχυντές που εκτελούσαν τρισδιάστατες σύμμορφες  ακτινοθεραπείες. Οι νέοι γραμμικοί ELEKTA Infinity, Τεχνολογίας αιχμής, θα προσφέρουν απεικονιστικά καθοδηγούμενες (IGRT) ακτινοθεραπείες διαμορφούμενης έντασης (IMRT) και ογκομετρική διαμορφούμενη τοξοθεραπεία  (VMAT)  καθώς και στερεοτακτική ακτινοχειρουργική (SRS, SBRT) για  τους ογκολογικούς ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας." υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

"Είμαστε περήφανοι που το Νοσοκομείο  μας αξιολογήθηκε  πρώτο στην αναγκαιότητα εγκατάστασης και ικανότητα αξιοποίησης της νέας αυτής τεχνολογίας, με αποτέλεσμα να επεκταθεί η δωρεά  σε δύο γραμμικούς επιταχυντές αντί για έναν  που είχε προβλεφθεί εξ αρχής. Θεωρούμε ότι ανοίγει μία νέα εποχή άσκησης  της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας  στη χώρα μας και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της νέας εποχής." καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 
  


 

επιστροφή στην κορυφή