×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 65
Menu
A+ A A-

Επιδημία τα φάρμακα

Τον κώδωνα κίνδυνου κρούει η FIFA για τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ποδοσφαιριστών από την κατάχρηση των παυσίπονων που παίρνουν πολλές φορές υστέρα από πίεση των ομάδων.


Το φαινόμενο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις εξαιτίας των αυξανόμενων ποσοστών νεαρών ποδοσφαιριστών που μιμούνται τους μεγαλύτερους και κάνουν χρήση αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων.


Ερευνα του επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου δρα Γίρι Ντβόρακ έδειξε πως το 40% των ποδοσφαιριστών στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής έπαιρνε παυσίπονα πριν από κάθε αγώνα. Στην έρευνα της FIFA διαπιστώθηκαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών, με μερικές ομάδες να χορηγούν μέχρι τρία χάπια σε κάθε παίκτη πριν από τους αγώνες.


Στις ομάδες από τη Βόρεια και Νότια Αμερική αναφέρθηκε η μεγαλύτερη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων ανά αγώνα και παίκτη. «Νομίζω πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη κατάχρηση γιατί η διάσταση είναι αρκετά μεγάλη», υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο BBC ο δρ Ντβόρακ. «Δυστυχώς υπάρχει η τάση της αύξησης της χρήσης φαρμάκων. Είναι κάτι που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αναρωτηθούμε τι κρύβεται από πίσω». Ειδικοί υποστηρίζουν πως τα παυσίπονα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Σε αθλήματα που απαιτείται μεγάλη ένταση όπως είναι το ποδόσφαιρο τα νεφρά του ποδοσφαιριστή εργάζονται σκληρά και γίνονται πιο ευάλωτα στα σκληρά φάρμακα.


Ο δρ Ντβόρακ πιστεύει πως ο σημαντικότερος παράγοντας για την αυξανόμενη χρήση των παυσίπονων στο ποδόσφαιρο είναι η πίεση που ασκούν στους τραυματισμένους παίκτες οι γιατροί των ομάδων ώστε να επιστρέψουν στους αγώνες νωρίτερα. Ο γερμανός πρώην διεθνής ποδοσφαιριστης Γενς Νοβότνι γνωρίζει από τη δική του εμπειρία για τις πιέσεις που ασκούνται σε όλους. «Είναι σκληρό όταν έρχεται κάποιος από τον σύλλογο και σου λέει πως είναι σημαντικό να παίξεις και η ομάδα σε χρειάζεται. Είναι δική σου απόφαση, αλλά δεν μπορείς να αγνοήσεις την πίεση που σου ασκείται. Και βέβαια, οι γιατροί βρίσκονται υπό πίεση».


Ο αναπληρωτής διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού για την Καταπολέμηση του Ντόπινγκ (WADA) δρ Χανς Γκέγερ δηλώνει πως πολλοί από τους αθλητές λαμβάνουν τα παυσίπονα προληπτικά για να αποτρέψουν τον πόνο που μπορεί να προκληθεί - να είναι εντελώς αναισθητοποιημένοι. «To πρόβλημα είναι πως αν σβήσεις τα συστήματα συναγερμού που προστατεύουν τους ιστούς μπορεί να προκληθεί σε αυτούς ανεπανόρθωτη ζημιά».


Ο Γενς Νοβότνι παρατηρεί πως οι παίκτες θέλουν να παίζουν συνέχεια γιατί αν κάποιος τεθεί νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού, ένας άλλος θα πάρει τη θέση του την οποία ίσως να μην ξαναπάρει πίσω. Σε αυτό το πλαίσιο οι ποδοσφαιριστές είναι έτοιμοι vα πάρουν οτιδήποτε για να παραμείνουν στον αγωνιστικό χώρο. Η δρ Τάνια Χάγκεν του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ που έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες του αμερικανικού φουτμπόλ και ο δρ. Στιούαρτ Ουάρντεν του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα προειδοποιούν πως τα παυσίπονα δεν προκαλούν προβλήματα μόνο στο ήπαρ και στα νεφρά αλλά και στην καρδιά.


To πιο ανησυχητικό είναι ότι σε όλο και μικρότερες ηλικίες στο ποδόσφαιρο παρατηρείται χρήση των παυσίπονων: σε διοργανώσεις για παίκτες κάτω των 17 ετών το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 16% και 19%!


Πηγή: Τα Νέα

επιστροφή στην κορυφή