Menu
A+ A A-

Σημαντική η πρόσβαση όλων σε νέες θεραπείες για την φυματίωση επισημαίνουν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα

Χωρίς νέα προσέγγιση για την ανάπτυξη και την τιμολόγηση των νέων φαρμάκων κατά της φυματίωσης, η παγκόσμια ανταπόκριση για τη φυματίωση δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει καινούριους συνδυασμούς θεραπείας, προκειμένου να κλείσει το θανατηφόρο κύκλο που προκαλεί η ανθεκτική μορφή της ασθένειας (drug-resistant tuberculosis, DR-TB), προειδοποιεί η διεθνής, ανθρωπιστική, ιατρική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières, MSF) στο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Πνευμονική Υγεία στο Παρίσι.

 

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι αναφορικά με τη φυματίωση, αυτό θα ήταν η θεραπεία. Αν μπορούσαμε να έχουμε λιγότερο τοξικά φάρμακα και απλούστερα, συντομότερα θεραπευτικά σχήματα, τότε λιγότεροι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τη θεραπεία και λιγότεροι άνθρωποι θα πέθαιναν»,  σημειώνει η Phumeza Tisile, η οποία έλαβε θεραπεία κατά της φυματίωσης μέσω του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Khayelitsha, της Νοτίου Αφρικής.

 

Το Δεκέμβριο του 2012, 50 χρόνια αδράνειας στην Έρευνα και την Ανάπτυξη (R&D) φαρμάκων για τη φυματίωση έφτασαν στο τέλος τους, μετά την έγκριση του bedaquiline από τις ΗΠΑ, ενός νέου φαρμάκου κατά της φυματίωσης που εισήγαγε η εταιρεία Janssen, θυγατρική της Johnson & Johnson (J&J).

 

«Πρόκειται για σημαντικό ορόσημο τόσο για τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα περιθώρια εφησυχασμού ή εορτασμού. Το νέο φάρμακο είναι προφανώς θείο δώρο, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η δημιουργία ολόκληρων νέων συνδυασμών φαρμάκων για τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης», σημειώνει η Δρ Cathy Hewison, σύμβουλος φυματίωσης των MSF. «Αν δεν είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς μία εντελώς νέα, ανεκτή και πιο αποτελεσματική αγωγή στα επόμενα χρόνια, θα σπαταλήσουμε την ευκαιρία για ριζική βελτίωση της θεραπείας κατά της ανθεκτικής φυματίωσης».

 

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επίσπευσε την έγκριση της bedaquiline, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε άμεσα κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση του νέου φαρμάκου, και η J&J έχει ευρέως προωθήσει την εγγραφή του νέου φαρμάκου. Αυτά είναι θετικά μηνύματα που δείχνουν ότι το πλαίσιο για τη φυματίωση είναι έτοιμο ώστε να υπάρξει γρήγορη ανταπόκριση σε νέα φάρμακα. Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου για εντελώς νέα θεραπευτικά σχήματα απαιτεί μία πιο ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα φάρμακα κατά της φυματίωσης δημιουργούνται και εισάγονται στην αγορά.

 

«Χρειαζόμαστε μία ως επί το πλείστον συνεργατική έρευνα στα πρώτα στάδια, αντί για εταιρείες που δραστηριοποιούνται μόνες τους στα εργαστήρια, και αυτό θα απαιτήσει τεράστια δέσμευση από την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα, καθώς και μια σημαντική "ένεση" κεφαλαίων σε μία εποχή που οι παγκόσμιες επενδύσεις για την Έρευνα και Ανάπτυξη κατά της φυματίωσης όλο και μειώνονται», δηλώνει η Sharonann Lynch, σύμβουλος πολιτικής της εκστρατείας των MSF για την Πρόσβαση στα Φάρμακα.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λιγότερο από το 20% των ανθεκτικών στα φάρμακα περιπτώσεων φυματίωσης στον κόσμο διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται. Επειδή η θεραπεία είναι μακροχρόνια, επίπονη, δαπανηρή και ελάχιστα αποτελεσματική, με τα παγκόσμια ποσοστά ίασης να παρουσιάζουν στασιμότητα γύρω στο 50%, η αύξηση τον ποσοστών διάγνωσης και θεραπείας της ανθεκτικής φυματίωσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι πληγείσες χώρες θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ανθεκτικής φυματίωσης σήμερα, έτσι ώστε να ενισχυθούν τα προγράμματα αυτά με τη χρήση των νέων συνδυασμών θεραπείας μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα, εξασφαλίζοντας μία υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ασθένειας. Για να επιτευχθεί αυτό, οι χώρες θα χρειαστούν υποστήριξη, επομένως κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία ενός πλήρους χρηματοδοτούμενου Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας.

 

«Πρέπει επίσης να προετοιμάσουμε το έδαφος ώστε οι νέες θεραπείες να είναι προσιτές. Η τιμολογιακή πολιτική της J&J για την bedaquiline αφήνει τις μεσαίου εισοδήματος χώρες εκτός. Αν και μερικές από αυτές τις χώρες επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την ανθεκτική φυματίωση, οι ασθενείς τους έπρεπε να καταβάλλουν $3.000 για θεραπεία ενός εξαμήνου», επισημαίνει η Sharonann Lynch. «Αυτό το κόστος είναι για ένα μόνο φάρμακο, ενώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι απαιτούνται αρκετά ακόμη φάρμακα για την αποτελεσματική θεραπεία. Αν οι νέοι συνδυασμοί θεραπείας του μέλλοντος κοστίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ακόμη και στις φτωχότερες χώρες, όπως κοστίζουν σήμερα, πώς θα μπορέσουν οι χώρες αυτές να αυξήσουν την πρόσβαση στην θεραπεία και να επεκτείνουν την κάλυψη;».

 

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μία από τις μεγαλύτερες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που παρέχουν φροντίδα κατά της ανθεκτικής φυματίωσης. Το 2012 , οι MSF περιέθαλψαν 29.000 ασθενείς με φυματίωση σε 30 χώρες και 1.780 ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση σε 18 χώρες. Οι  Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Διεθνής Ένωση κατά της Φυματίωσης και των Ασθενειών του Πνεύμονα κυκλοφόρησαν σήμερα έρευνα για τις τιμές, τις πηγές, την πρόσβαση και την εξέλιξη ως προς την Έρευνα και Ανάπτυξη των φαρμάκων για την φυματίωση με τίτλο «Φάρμακα ανθεκτικής φυματίωσης στο μικροσκόπιο».

 

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή