Menu
A+ A A-

Δυνατά στον τομέα της Οφθαλμολογίας τα τελευταία 5 χρόνια η Bayer

Ένα εκτενές πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης νέων καινοτόμων θεραπειών έχει ξεκινήσει την τελευταία πενταετία στον τομέα της Οφθαλμολογίας η Bayer, καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό τις υπάρχουσες ανάγκες της ιατρικής κοινότητας και των ασθενών. Ήδη η εταιρεία έχει διαθέσει παγκοσμίως ένα νέο σκεύασμα, το οποίο ενδείκνυται μέχρι στιγμής, για τρεις σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας υγρού τύπου και του διαβητικού οιδήματος ωχράς.
 
Επίσης, η εταιρεία στα πλαίσια της ενίσχυσης της έρευνας στην Οφθαλμολογία, ξεκίνησε φέτος το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Βραβείων Οφθαλμολογίας (Global Ophthalmology Awards Program), ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει την έρευνα και την εκπαίδευση στην οφθαλμολογία, ιδιαίτερα για παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής γνώσης και την κλινική διερεύνηση των οφθαλμικών παθήσεων. Η εταιρεία, μέσα από την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στο πρόγραμμα αυτό, επιδιώκει να παρέχει περισσότερες ευκαιρίες στους επαγγελματίες του τομέα της Οφθαλμολογίας, που μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε βελτίωση της θεραπείας και διαχείρισης για τους ασθενείς με προβλήματα όρασης.
 
285 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης

Η απώλεια της όρασης, ανεξαρτήτως από την αιτία, αλλάζει εντελώς τη ζωή του πάσχοντα, στερώντας του την αυτονομία του και τη λειτουργικότητα του, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά όχι μόνο η υγεία του αλλά και η ποιότητα ζωής. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 285 εκατομμύρια άτομα στο κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, 246 εκατομμύρια έχουν περιορισμένη όραση, ενώ τα 39 εκατομμύρια είναι τυφλά. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το 80% των προβλημάτων όρασης στα άτομα αυτά μπορεί να προληφθεί ή να θεραπευτεί.
 
Η μη έγκαιρη πρόληψη, η θεραπεία με περιορισμένη επιτυχία και η βαρύτητα των παραγόντων στους οποίους οφείλονται οι διαταραχές της όρασης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην όραση. Σύμφωνα με μελέτες, οι κύριες παθήσεις που οδηγούν σε σοβαρής βαρύτητας περιστατικά συμπεριλαμβάνουν τον καταρράκτη, το γλαύκωμα, την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, τη θολερότητα του κερατοειδούς και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μάλιστα, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια  είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης στον ενεργό  εργασιακά πληθυσμό του δυτικού κόσμου. Επίσης, η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας παραμένει ένας από τους βασικούς παράγοντες απώλειας όρασης παγκοσμίως.
 
«Καλπάζει» και στη χώρα μας η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι επιπλοκές του αποτελούν σημαντικό πρόβλημα που επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία αλλά και το Σύστημα Υγείας. Τα αριθμητικά δεδομένα το αποδεικνύουν. «Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σε πρόσφατη ανοικτή εκδήλωση για το κοινό της  Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (Ε.ΛΟ.ΔΙ), εξετάσαμε περίπου 300 άτομα, εκ των οποίων το 20% διαγνώσθηκε με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω έλεγχο και θεραπεία» επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Δρ Γιάννης Δατσέρης.
 
Εάν ληφθούν υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω, συν το γεγονός ότι ο πληθυσμός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας και παραμένει περισσότερο ενεργός εργασιακά, η διατήρηση υγιούς όρασης είναι μείζονος σημασίας. Επιπρόσθετα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα στην όραση μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη συνταξιοδότηση που πιθανόν έχει σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων της βοήθειας κατ’ οίκον και την επιβάρυνση ατόμων που φροντίζουν τους πάσχοντες.

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή