Menu
A+ A A-

Ελπίδες για αποτελεσματική καταπολέμηση του Έμπολα από τη συνεργασία MSD – NewLink Genetics

Ένα σημαντικό «όπλο» στην προσπάθεια που κάνουν οι επιστήμονες να καταπολεμήσουν τον ιό Έμπολα, μπορεί να αποτελέσει η αποκλειστική διεθνής συμφωνία έρευνας, ανάπτυξης, παρασκευής και εμπορίας του υπό διερεύνηση εμβολίου rVSV-EBOV, στην οποία κατέληξαν η MSD (γνωστή ως Merck στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά) και η NewLink Genetics Corp.
 
Το υποψήφιο εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), αξιολογείται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές Φάσης I. Εν αναμονή των αποτελεσμάτων αυτών, ο Φορέας NIH (Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας) των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει, στις αρχές του 2015, μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη Φάσης III για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και άλλων υπό διερεύνηση εμβολίων για τον Έμπολα που ανέπτυξαν από κοινού το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και η εταιρεία GlaxoSmithKline.
 
«Τα δραστικά εμβόλια του ιού Έμπολα θα αποτελέσουν κρίσιμο συστατικό του συνόλου των μέτρων πρόληψης και ελέγχου, τόσο για τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης από τον ιό, όσο και για να αποτραπούν μελλοντικές επιδημίες, σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Εμβολίων της Merck, Dr. Julie Gerberding, για να προσθέσει: «Η MSD δεσμεύεται να εφαρμόσει όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει στα εμβόλια, για να καλύψει σημαντικές και παγκόσμιες ανάγκες υγείας και, μέσω της συνεργασίας μας με την NewLink, προσδοκούμε να προάγουμε την ενίσχυση της δημόσιας υγείας σε αυτήν την επείγουσα και παγκόσμια προτεραιότητα υγείας».
 
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της NewLink Genetics, Dr. Charles Link, «η τεχνογνωσία της MSD στην ανάπτυξη εμβολίων, η ηγετική της θέση στην αγορά και το πλούσιο ιστορικό της σε επιτυχημένες στρατηγικές συνεργασίες, την καθιστούν τον ιδανικό εταίρο για την ανάπτυξη του εμβολίου rVSV-EBOV. Αν αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικό και καλά ανεκτό, θα προχωρήσει η διάθεσή του σε άτομα και κοινωνίες που αντιμετωπίζουν κίνδυνο προσβολής από τον ιό Έμπολα σε όλο τον κόσμο».
 
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, στην MSD θα χορηγηθούν τα αποκλειστικά δικαιώματα του υποψήφιου εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και όλων των επακόλουθων προϊόντων. Το υποψήφιο εμβόλιο υπόκειται σε αποκλειστική συμφωνία παραχώρησης από θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην NewLink Genetics. Κατά συνέπεια, βάσει αυτών των συμβάσεων άδειας παραχώρησης, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά διατηρεί τα μη-εμπορικά δικαιώματα του υποψηφίου εμβολίου.
 
Κλινικές δοκιμές Φάσης I του εμβολίου rVSV-EBOV διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών Walter Reed και στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH. Άλλες μελέτες Φάσης I βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε κέντρα κλινικής έρευνας σε Ελβετία, Γερμανία, Κένυα, Γκαμπόν σε μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στον Καναδά από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας για την Ανοσοποίηση.
 
«Αυτό το εμβόλιο είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και καινοτομίας από τους Καναδούς επιστήμονες. Είμαστε ευχαριστημένοι που αυτή η νέα συμμαχία σε συνδυασμό με τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα το εμβόλιο να κάνει τη διαφορά στην διεθνή ανταπόκριση στην επιδημία Έμπολα», τόνισε η υπουργός Υγείας του Καναδά, Rona Ambrose.
 
Σχετικά με την Πλατφόρμα του Εμβολίου rVSV

Η επιστημονική πλατφόρμα αυτού του εμβολίου βασίζεται σε ένα εξασθενημένο στέλεχος του ιού της φυσαλιδώδους στοματίτιδας, το οποίο έχει τροποποιηθεί για να εκφράζει μία πρωτεΐνη του ιού Έμπολα που παίζει θεμελιώδη ρόλο στην εγκατάσταση της λοίμωξης από τον ιό. Το εμβόλιο rVSV-EBOV δημιουργήθηκε από επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά. Σημαντικό ποσοστό της χρηματοδότησης για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμβολίου προήλθε από την Πρωτοβουλία Έρευνας και Τεχνολογίας CBRN, ένα κρατικό πρόγραμμα υπό την ηγεσία της Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Καναδά. Το 2010, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά υπέγραψε συμφωνία παραχώρησης στην BioProtection Systems (BPS), ως το μοναδικό δικαιοδόχο γι’ αυτά τα εμβόλια και την υποκείμενη τεχνολογία. Η BPS συνεργάστηκε με την Υπηρεσία PHAC του Καναδά για την παραγωγή υλικών των κλινικών δοκιμών και για την προώθηση του υποψήφιου εμβολίου σε μελέτες Φάσης I.

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή