Menu
A+ A A-

Η επιδημία έμπολα στη Γουινέα περιορίζεται γεωγραφικά σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Η θανατηφόρα επιδημία έμπολα στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής, παραμένει σε μία «περιορισμένη γεωγραφική περιοχή», σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Gregory Hartl, τόνισε ότι δεν ήταν ούτε επιδημία, ούτε πρωτοφανής.

Ωστόσο, η ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) σε ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι η εξάπλωση του ιού έμπολα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο τον έλεγχό του.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι 83 άνθρωποι στη Γουινέα έχασαν τη ζωή τους σε ύποπτες περιπτώσεις του ιού έμπολα, ο οποίος μεταδίδεται από την στενή επαφή και σκοτώνει μεταξύ 25% και 90% των θυμάτων του.

Έχει πλέον εξαπλωθεί στη γειτονική χώρα της Λιβερίας, καθώς και στην πρωτεύουσα της Γουινέας, Κόνακρι, η οποία έχει πληθυσμό δύο εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Λιβερία έχει καταγράψει συνολικά επτά ύποπτα και επιβεβαιωμένα περιστατικά, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων.

Τα κρούσματα του ιού Έμπολα συμβαίνουν κυρίως σε απομακρυσμένα χωριά στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, κοντά σε τροπικά δάση, λέει ο ΠΟΥ.

«Πρωτοφανής»

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το πώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κάτι που είναι μέχρι τώρα μια εστία με σποραδικές περιπτώσεις», δήλωσε ο Gregory Hartl δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη της Ελβετίας.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η επιδημιολογία αυτού του ξεσπάσματος παρουσιάζει κοινά σημεία με προηγούμενα ξεσπάσματα και παραμένει εντοπισμένη. Ο ανταποκριτής του BBC Imogen Foulkes μεταδίδει από τη Γενεύη.

Η οργάνωση προσθέτει ότι τα περιστατικά στο Κόνακρι και τη Λιβερία μπορεί να αποδοθούν στα νοτιο-ανατολικά της Γουινέας, όπου ξεκίνησε η επιδημία.

Την Δευτέρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέγραψαν το ξέσπασμα της επιδημίας ως πρωτοφανές.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιδημία ενός μεγέθους που δεν έχει ξαναπαρατηρηθεί σε σχέση με την κατανομή των περιστατικών», δήλωσε ο Mariano Lugli, ο συντονιστής της Γουινέας για την ιατρική φιλανθρωπική οργάνωση.

«Αυτή η γεωγραφική κατανομή είναι ανησυχητική, διότι θα περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό τις εργασίες των οργανισμών που εργάζονται για τον έλεγχο της επιδημίας».

Το ξέσπασμα του ιού Έμπολα είχε επικεντρωθεί γύρω από την απομακρυσμένη νότιο-ανατολική περιοχή της Γουινέας του Nzerekore, αλλά οι αρχές χρειάστηκαν έξι εβδομάδες για να εντοπίσουν την ασθένεια.

Η Γουινέα έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει 122 κρούσματα Έμπολα από τον Ιανουάριο.

Ο Υπουργός Υγείας της Λιβερίας, Walter Gwenigale, τη Δευτέρα προειδοποίησε τους ανθρώπους να σταματήσουν τις ερωτικές επαφές, επειδή ο ιός διαδόθηκε μέσω των σωματικών υγρών.

Αυτό ήταν μία συμβουλή για να σταματήσουν οι χειραψίες και τα φιλιά.

Στη Σιέρα Λεόνε έχουν επίσης αναφερθεί πέντε ύποπτα κρούσματα, κανένα από τα οποία δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, ενώ η Σενεγάλη, η οποία συνορεύει επίσης με τη Γουινέα, έχει κλείσει τα χερσαία σύνορά της.

Η Σαουδική Αραβία ανέστειλε τις θεωρήσεις για τους μουσουλμάνους προσκυνητές από τη Γουινέα και τη Λιβερία, την Τρίτη, σε μια ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας για το ξέσπασμα του ιού.

Το «προληπτικό» μέτρο ήρθε μετά από αίτημα του Υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας «λόγω του κινδύνου της νόσου και ιδιαίτερα της μεταδοτικής φύσης», ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο τροπικός ιός οδηγεί σε αιμορραγικό πυρετό, που προκαλεί τον πόνο των μυών, αδυναμία, έμετο, διάρροια και, σε σοβαρές περιπτώσεις, ανεπάρκεια οργάνων και ασταμάτητη αιμορραγία.

Πηγή: BBC
επιστροφή στην κορυφή