Menu
A+ A A-

Κοινό μέτωπο για την καταπολέμηση του Έμπολα

Στη δημιουργία ενός προγράμματος πολλών εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε η Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων, με στόχο να αντιμετωπιστεί ο Ebola και άλλες σχετικές ασθένειες, όπως ο αιμορραγικός πυρετός του Marburg.

Το πρόγραμμα, που φέρει το όνομα Ebola+, θα συμβάλλει στη συνεργασία των φαρμακευτικών εταιρειών μεταξύ τους αλλά και με ειδικούς από πανεπιστήμια, μικρές εταιρείες βιοτεχνολογίας, ρυθμιστικές αρχές και άλλοι, με στόχο να ξεπεραστούν μια σειρά εμποδίων στην έρευνα για τον ιό. Το πρώτο κάλεσμα για προτάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος έχει ένα συνολικό κονδύλι 280 εκατ. ευρώ και θα οδηγήσει σε σχέδια ανάπτυξης, κατασκευής, μεταφοράς και αποθήκευσης των εμβολίων, αλλά και εξασφάλισης της συμμόρφωσης με το θεραπευτικό σχήμα και την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ.

Με την ελπίδα ότι τα αποτελέσματά τους θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση παρουσών και μελλοντικών επιδημιών, τα πρώτα προγράμματα αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2015. Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, Carlos Moedas, η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης για τον Ebola.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η GlaxoSmithKline βρίσκεται σε αναζήτηση 120 εθελοντών, στους οποίους θα δοκιμαστεί το εμβόλιο κατά του ιού, έναντι αμοιβής 800 ελβετικών φράγκων. Από τις δοκιμές δεν εξαιρούνται οι πολίτες από τη Δυτική Αφρική, η οποία έχει πληγεί από την επιδημία, καθώς η εταιρεία καλύπτει και τα έξοδα του ταξιδιού τους. Τα αρχικά αποτελέσματα των πειραμάτων αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα «τρέχει» πειραματική δραστηριότητα σε χιμπαντζήδες στα εργαστήρια της εταιρείας.

Τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά του ιού, η GlaxoSmithKline ελπίζει ότι θα τις έχει παρασκευάσει μέχρι το τέλος του έτους και επιδιώκει να συνεργαστεί και με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή της.

Όπως υπογράμμισε πρόσφατα ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου, Άντριου Γουίτι, «προσδοκώ ότι το πρώτο απόθεμα θα είναι διαθέσιμο πριν από τα τέλη του έτους. Το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις άλλες υπηρεσίες υγείας». Σύμφωνα με τον Γουίτι, το εμβόλιο αυτό πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα παρασκευαστεί.

Την ίδια στιγμή, μία άλλη εταιρεία που εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Έμπολα, η Johnson & Johnson, έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι φαρμακευτικοί όμιλοι αναζητούν τρόπους συνεργασίας για να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015. Η GSK συμφωνεί ότι μια τέτοια συνεργασία είναι αναγκαία, ώστε να αποφευχθούν τυχόν μπλοκαρίσματα στην παραγωγή και τη διαδικασία εφοδιασμού της αγοράς, καθώς «η κατάσταση απαιτεί νέους τρόπους εργασίας και σκέψης».

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή