Menu
A+ A A-

Συνεχίζουν τις καθημερινές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι του «Ελπίς», λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης

Συνεχίζουν τις καθημερινές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς» διαμαρτυρόμενοι για τα συσσωρευμένα προβλήματα του νοσοκομείου και κυρίως για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Το σωματείο των εργαζομένων του «Ελπίς», εξέδωσε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, με τα σοβαρά προβλήματα που  αντιμετωπίζουν καθημερινά, τα οποία δυναμιτίζουν την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου με σημαντικές συνέπειες σε εργαζόμενους και ασθενείς.

Αναλυτικά,  η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο  «Ελπίς» καταγράφει τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και αφορούν:

- «Την υποστελέχωση των τμημάτων σε γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.α, όπου υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού. Παρά τις υπερπροσπάθειες όλου του προσωπικού η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει.

Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να εργάζονται σε διπλοβάρδιες μέσα στο ίδιο 24ωρο, χωρίς ρεπό για επαρκή εβδομαδιαία ανάπαυση (τα συσσωρευμένα ρεπό στη Νοσηλευτική υπηρεσία είναι πάνω από 2000 χωρίς να υπάρχει μέριμνα πότε θα δοθούν), ένας νοσηλευτής να αντιστοιχεί σε 35 ασθενείς, ένας τραυματιοφορέας να καλείται να καλύψει τις ανάγκες για 40 τακτικά χειρουργεία, να τρέχει για την μεταφορά ασθενών για παρακλινικές εξετάσεις, γιατροί, νοσηλευτές, συνοδοί ασθενών να κάνουν τον τραυματιοφορέα και τα επείγοντα περιστατικά να εξυπηρετούνται με μεγάλη καθυστέρηση.

Στις Γενικές Εφημερίες τον τελευταίο καιρό, αντιμετωπίσαμε την αθλιότητα των ράντζων ενώ έχει αποδειχθεί στο παρελθόν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τον άρρωστο, ιδιαίτερα με το κλείσιμο του ΕΟΠΠΥ και των δομών ΠΦΥ αυξήθηκε η προσέλευση στα Ιατρεία με αποτέλεσμα να επικρατεί στα επείγοντα συνωστισμός, και μάλιστα την ίδια ώρα που δεν αξιοποιούνται 24 επιπλέον κλίνες αναμένοντας την ανακαίνιση νοσηλευτικού τμήματος του Νοσοκομείου.

Τα 40000 και πλέον περιστατικά ετησίως (2013), εκ των οποίων τα 30000 είναι επείγοντα, οι χιλιάδες νοσηλευθέντες (10665) και χειρουργικές επεμβάσεις (3437), επιβάλλουν την στήριξη του νοσοκομείου με πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων και αντίστοιχη επαρκή χρηματοδότηση.

- την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, με την απόλυτη συρρίκνωση και τις περικοπές των δημοσίων δαπανών για την υγεία ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου μειώθηκε τα τελευταία 4 χρόνια περίπου κάτω από το 50% (από τα 36εκ σήμερα είναι στα 13εκ). Τα χρέη του ΕΟΠΠΥ προς το νοσοκομείο αλλά και οι συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες και εργολάβους (όπως συμβαίνει εξάλλου και στα περισσότερα νοσοκομεία) οδηγούν το Νοσοκομείο σε οικονομική ασφυξία και αδιέξοδο, με αποτέλεσμα κατά χρονικά διαστήματα να αντιμετωπίζουμε βασικές ελλείψεις. Είναι επιτακτική η ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης των Νοσοκομείων μεταξύ αυτών και του Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων και να μη καταρρεύσουν.

- το νέο οργανισμό που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο, παρά τις έγκαιρες προτάσεις Σωματείου-Επιστημονικού Συμβουλίου και την αποδοχή τους από το Δ.Σ του Νοσοκομείου του νέου οργανογράμματος με αναπτυξιακή προοπτική για το νοσοκομείο, όπως είχε προταθεί και συμφωνηθεί από τους φορείς και την Διοίκηση του νοσοκομείου, το Υπουργείο Υγείας δεν το υιοθέτησε. Με αποτέλεσμα ο Οργανισμός του Μάιου του 2012 να αμφισβητεί ευθέως και να φαλκιδεύει τον Επιστημονικό ρόλο και χαρακτήρα του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Η ΕΛΠΙΣ». Συγκεκριμένα μειώνονται οι κλίνες, οργανικές θέσεις και τμήματα καταργούνται ή συγχωνεύονται, ακόμα καταργούνται ουσιαστικά και ολόκληρες υποστηρικτικές υπηρεσίες για να δοθούν σε ιδιώτες, υποβαθμίζοντας έτσι το Νοσοκομείο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το νέο οργανισμό έκτρωμα είναι ότι δεν προβλέπονται χειρουργεία. Οι εργαζόμενοι ζητάμε την αναστολή εφαρμογής του νέου οργανισμού του 2012 και παράλληλα την εφαρμογή του νέου οργανογράμματος όπως αναφέρθηκε, ο οποίος προέκυψε από συνεργασία όλων των φορέων του Νοσοκομείου.

- τα μειωμένα κονδύλια σε Εφημερίες Γιατρών – Πρόσθετες Αμοιβές Εργαζομένων, κάθε χρόνο οι κρατικές πιστώσεις μειώνονται συνεχώς, υπάρχουν σε εκκρεμότητα από πέρσι απλήρωτες δεδουλευμένες εφημερίες και πρόσθετες αμοιβές εργαζομένων. Το υπουργείο δεν απαντά και εφευρίσκει διάφορες προσχηματικές δικαιολογίες ενώ στη ουσία δεν χορηγεί τα απαραίτητα κονδύλια. Το ποσό που υπολείπεται για το 2014 για τις εφημερίες Γιατρών είναι περίπου στις 1500000€ ετησίως, ενώ για τις άλλες υπηρεσίες, νοσηλευτές, εργαστήρια κ.α υπολείπεται κατά 45000€ ετησίως. Αυτό που ζητάμε είναι το αυτονόητο, όποιος εργάζεται πρέπει και να πληρώνεται. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να διασφαλίσει επαρκή χρηματοδότηση αυξάνοντας τα κονδύλια για τις Εφημερίες Γιατρών – Πρόσθετων Αμοιβών Εργαζομένων (νύκτες, αργίες).

Για όλα αυτά οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση Νοσοκομείου, 1η ΥΠΕ) και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν δίνουν πειστικές απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις, αντίθετα οι εργαζόμενοι ενοχοποιούνται ακόμα και για τα σκουπίδια!

Συμπερασματικά το πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας, δεν είναι ζήτημα «νοικοκυρέματος» ή καλύτερης «διαχείρισης» είναι απουσία επαρκούς κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού που να υπηρετεί τις ανάγκες υγείας κάθε πολίτη ασφαλισμένου ή ανασφάλιστου και δεν μπορεί να αποδεχθούμε ως απάντηση «δουλέψτε με ότι έχετε, όσα και όσους έχετε, τι να κάνουμε, λεφτά δεν υπάρχουν».

Τα προβλήματα που αναδεικνύουμε, αφορούν τη δημόσια υγεία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες, γι' αυτό αύριο Πέμπτη 27/2/2014 προχωρούμε σε νέα Γενική Συνέλευση των Εργαζομένων για τις παραπέρα δράσεις μας. Επισημαίνουμε ότι μετά τις τελευταίες επαφές που είχαμε με τον Διοικητή της 1ης ΥΠΕ Αττικής, φαίνεται παρά τις προσωπικές προθέσεις, δεν προκύπτουν συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα μας, για την στήριξη του Νοσοκομείου και της Δημόσιας Υγείας.

Δεν μπορούμε άλλο να περιμένουμε. Δεν χωρά καμιά αναμονή, κανένας εφησυχασμός!

Αγωνιζόμαστε για πλήρη και αποκλειστική Δημόσια Υγεία και διεκδικούμε την ισότιμη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στις δομές του Δημόσιου συστήματος υγείας".

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα
επιστροφή στην κορυφή