Menu
A+ A A-

Αναγκαίος ο έλεγχος της Βιταμίνης D στα παχύσαρκα παιδιά

Αναγκαίες κρίνονται οι αιματολογικές εξετάσεις για τον έλεγχο των συγκεντρώσεων της Βιταμίνης D στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι η Βιταμίνη D μας προστατεύει στην ενήλικη ζωή από την οστεοπενία, την οστεοπόρωση και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες που διεξήγε η Α’ Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρατηρήθηκε ότι το 65% των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων έχουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Σε δηλώσεις της η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνη του Τμήματος Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» Ευαγγελία Χαρμανδάρη υποστήριξε ότι: «Η βιταμίνη D παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και κατά συνέπεια στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας και οστεοπόρωσης.

Επίσης, πρόσφατες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ενήλικες με παχυσαρκία, έδειξαν ότι οι χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D συσχετίζονται με αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, γλυκόζης και ινσουλίνης, καθώς και με αυξημένη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση».

Οι Παιδοενδοκρινολόγοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν έλλειψη βιταμίνης D συνήθως δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα. Η διάγνωση της υποβιταμίνωσης D γίνεται με την μέτρηση των συγκεντρώσεων της 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα.

Παχυσαρκία και Βιταμίνη D

Δυστυχώς, την τελευταία τριακονταετία η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις «επιδημίας» τόσο στη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός πως στη χώρα μας το ποσοστό υπερβαρότητας και παχυσαρκίας κατά την παιδική και εφηβική ηλικία υπερβαίνει το 30%.

Σε πρόσφατες μελέτες της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, που πραγματοποιήθηκαν μέσα στα πλαίσια λειτουργίας του Ιατρείου Αντιμετώπισης Αυξημένου Βάρους Σώματος (www.childhood-obesity.gr) αξιολογήθηκε μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων με αυξημένο βάρος σώματος και βρέθηκε ότι το 65% (53% αγοριών και 47% κοριτσιών) είχαν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Η παχυσαρκία συνοδεύεται με χαμηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης D, οι οποίες μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου και σε καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα κατά την ενήλικη ζωή. Η αυξημένη συχνότητα υποβιταμίνωσης D σε παχύσαρκα άτομα οφείλεται στην μειωμένη σωματική τους δραστηριότητα, και κατά συνέπεια σε μειωμένη έκθεση στον ήλιο, καθώς και στο ότι η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή και παγιδεύεται στον λιπώδη ιστό.

Γι’ αυτό το λόγο, τονίζει συνεχίζοντας η Ευαγγελία Χαρμανδάρη: «Είναι, επομένως, σημαντικό να ελέγχονται οι συγκεντρώσεις βιταμίνης D σε άτομα με αυξημένο βάρος σώματος και να υποκαθίσταται θεραπευτικά η έλλειψη ή ανεπάρκειά της. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δοθεί έμφαση τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, ώστε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά στη βελτίωση της υγείας των πολιτών της χώρας μας, καθώς και στην ελάττωση του κόστους νοσηλείας τους λόγω των επιπλοκών της παχυσαρκίας».

Γονείς υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών πρέπει να συμβουλεύονται τον Παιδοενδοκρινολόγο τους άμεσα, καθώς η υποβιταμίνωση D είναι αντιμετωπίσιμη με την χορήγηση βιταμίνης D από το στόμα, αρχικά σε υψηλές δόσεις (δόσεις εφόδου) και στη συνέχεια σε δόσεις συντήρησης.

Επιπλέον, η θεραπεία με βιταμίνη D, και η επάνοδος των συγκεντρώσεών της στο φυσιολογικό, οδηγεί σε αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών και ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου στην ενήλικη ζωή.

Τρόφιμα που περιέχουν Βιταμίνη D

Τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη D είναι τα εξής:

Ø  το αυγό,

Ø  τα λιπαρά ψάρια (σολωμός, σαρδέλες, τόνος),

Ø  τα ιχθυέλαια,

Ø  το συκώτι,

Ø  τα μανιτάρια.

Παρόλα αυτά, η πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της τροφής είναι πολύ περιορισμένη, ενώ η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία κρίνεται απαραίτητη για να διασφαλισθεί η επάρκειά της. Το γυαλί, τα ρούχα καθώς και η χρήση αντηλιακών παρεμποδίζουν την επαρκή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Εξαιτίας αυτού πολλές εταιρείες τροφίμων έχουν προβεί σε εμπλουτισμό με βιταμίνη D βασικών ειδών διατροφής, όπως το γάλα και τα δημητριακά, ενώ παράλληλα ενθαρρύνεται η χορήγηση της βιταμίνης D ως συμπλήρωμα διατροφής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η υποβιταμίνωση D είναι αρκετά συχνή ακόμη και σε χώρες με ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα. Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας και η παραμονή σε κλειστούς χώρους για μεγάλο χρονικό διάστημα της μέρας με την παράλληλη χρήση αντηλιακών όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο, αποτελούν τις κύριες αιτίες για το φαινόμενο αυτό.

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή