Menu
A+ A A-

Ανακαλύφθηκε ο ρόλος της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ο μηχανισμός με τον οποίο ο ύπνος μιας καλής νύχτας βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη έχει ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες.

Η ομάδα στην Κίνα και τις ΗΠΑ χρησιμοποίησε προηγμένο μικροσκόπιο για να παρακολουθήσει τις νέες συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων - συνάψεις - που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, έδειξε ακόμη ότι η έντονη προπόνηση δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι στο χαμένο ύπνο.

Οι εμπειρογνώμονες είπαν ότι ήταν μία κομψή και σημαντική μελέτη, η οποία αποκάλυψε τους μηχανισμούς της μνήμης.

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει στο εσωτερικό του εγκεφάλου αποτελούσε πηγή σημαντικής συζήτησης.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ιατρικής Σχολής της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου του Πεκίνου Shenzhen Graduate School εκπαίδευσαν ποντίκια σε μια νέα δεξιότητα - με τα πόδια πάνω από μια περιστρεφόμενη ράβδο.

Στη συνέχεια κοίταξαν στο εσωτερικό του εγκεφάλου με ένα μικροσκόπιο για να δουν τι συνέβαινε στα ζώα, είτε στον ύπνο ή στην στέρηση ύπνου.

Η μελέτη τους έδειξε ότι στα ποντίκια που κοιμούνται σχηματίζονται σημαντικά περισσότερες νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων, δηλαδή μάθαιναν περισσότερα.

Και διαταράσσοντας συγκεκριμένες φάσεις του ύπνου, η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι ο βαθύς ή ο ύπνος βραδέων κυμάτων ήταν αναγκαίος για το σχηματισμό της μνήμης.

Κατά το στάδιο αυτό, ο εγκέφαλος "επαναλάμβανε" τη δραστηριότητα που είχε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Ο καθηγητής Wen-Biao Gan, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο BBC: «Ανακαλύπτοντας τον ύπνο προωθούνται νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων κάτι που κανείς δεν γνώριζε πριν από αυτό.

«Σκεφτήκαμε ότι ο ύπνος βοήθησε, αλλά θα μπορούσαν να ήταν και άλλες αιτίες, και θα δείξουμε ότι πραγματικά βοηθά να κάνει τις συνδέσεις και ότι στον ύπνο ο εγκέφαλος δεν είναι ήσυχος, αλλά αναπαράγει ό, τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας και φαίνεται αρκετά σημαντικό για την πραγματοποίηση των συνδέσεων».

Ανάλυση

Αυτό είναι απλώς το τελευταίο κομμάτι της επιστήμης για να τονιστεί η σημασία του ύπνου.

Ένας νέος λόγος για ύπνο ανακαλύφθηκε πέρυσι, όταν πειράματα έδειξαν πως ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον ύπνο για να ξεπλύνει τις τοξίνες αποβλήτων που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της σκέψης από μια δύσκολη μέρα.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες ότι οι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό ύπνο.

Στο πλαίσιο της Day of the Body Clock του BBC, ο καθηγητής Russell Foster υποστήριξε ότι η κοινωνία είχε γίνει «άκρως αλαζονική αγνοώντας τη σημασία του ύπνου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας».

Αυτά περιλαμβάνουν:

·         Καρκίνο

·         Καρδιακό νόσημα

·         Διαβήτη τύπου-2

·         Λοιμώξεις

·         Παχυσαρκία

Περαιτέρω εξετάσεις έδειξαν πόσο σημαντικός ήταν ο ύπνος.

Τα ποντίκια πραγματοποιούν μία εντατική προπόνηση μίας ώρας ακολουθούμενη από ύπνο σε σύγκριση με τα ποντίκια που προπονούνται εντατικά για τρεις ώρες, αλλά και στη συνέχεια στερούνται τον ύπνο.

Η διαφορά ήταν ακόμη έντονη, με τα ποντίκια που κοιμούνταν να έχουν καλύτερες επιδόσεις και στον εγκέφαλο να σχηματίζουν περισσότερες νέες συνδέσεις.

Ο καθηγητής Gan πρόσθεσε: «Μία από τις συνέπειες είναι για τα παιδιά που σπουδάζουν, αν θέλετε να θυμηθείτε κάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχετε αυτές τις συνδέσεις».

«Έτσι είναι μάλλον καλύτερο να μελετήσει κανείς και να έχει έναν καλό ύπνο αντί να συνεχίσει να μελετά».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Δρ Raphaelle Winsky-Sommerer, από το Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε στο BBC: «Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό, προσεκτικά κατασκευασμένες και εκλεκτές τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν συνδυαστικά για την αναγνώριση των υποκείμενων μηχανισμών της μνήμης.

«Δίνουν τον κυτταρικό μηχανισμό για το πώς ο ύπνος συμβάλλει στην αντιμετώπιση των εμπειριών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Βασικά λέει ότι ο ύπνος προωθεί νέες συναπτικές συνδέσεις, έτσι διατηρήστε τον ύπνο σας».

Πηγή: BBC
επιστροφή στην κορυφή