Menu
A+ A A-

Πώς αντιμετωπίζεται χειρουργικά η κήλη;

Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι καθιστούν τη θεραπεία της κήλης επέμβαση ρουτίνας, που απαλλάσσει τους ασθενείς οριστικά από τον πόνο σε μόλις 30 λεπτά - Ο γενικός χειρουργός Αναστάσιος Ξιάρχος εξηγεί τα πάντα για την επέμβαση.

H κήλη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που δημιουργείται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και των δύο φύλων, όταν ένα εσωτερικό όργανο (συνήθως τμήμα του εντέρου) προβάλλει από κάποιο ασθενές σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Πιο σπάνια, η κήλη μπορεί να περιέχει και άλλα όργανα (σκωληκοειδή απόφυση, ουροδόχο κύστη, ακόμα και ωοθήκη), ανάλογα με το σημείο της κοιλιακής χώρας στο οποίο βρίσκεται. H εμφάνισή της συνοδεύεται κάποιες φορές από πόνο ή ενόχληση.

Η κήλη μπορεί να επηρεάσει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, με τους άνδρες να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Για την εμφάνισή της δεν υπάρχει πάντα προφανής αιτία. Άλλες φορές οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους και άλλες σχετίζεται με αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος. Η εγκυμοσύνη και οι χειρουργικές τομές αποτελούν επιπλέον λόγους πρόκλησής της.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως υποβάλλονται κάθε χρόνο σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση κάποιου είδους κήλης, με το 80% των επεμβάσεων να αφορούν στη βουβωνική χώρα (βουβωνοκήλη). Οι σύγχρονες χειρουργικές μέθοδοι έχουν καταστήσει τη θεραπεία της κήλης μια απλή επέμβαση ρουτίνας, ενώ οι ασθενείς απαλλάσσονται οριστικά από τον πόνο και την ταλαιπωρία σε μόλις 30 λεπτά.

«Αποκατάσταση της κήλης γίνεται εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα την τελειοποίηση των παραδοσιακών τεχνικών και την ανάπτυξη νέων επιλογών και υλικών. Η χειρουργική θεραπεία της μέχρι πριν από δύο δεκαετίες γινόταν με την κλασική, ανοιχτή χειρουργική μέθοδο, δηλαδή με τομή μήκους 3-6 εκατοστών, η οποία χαρακτηρίζεται από μεγάλη περίοδο ανάρρωσης και την παρουσία αντιαισθητικής ουλής»εξηγεί ο γενικός χειρουργός, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, κ. Αναστάσιος Ξιάρχος. Σύμφωνα με τον ειδικό, όμως, έχουν αναπτυχθεί πλέον σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας της κήλης, με νέες τεχνικές και υλικά που μπορούν να μετριάσουν σημαντικά την επέμβαση στο σώμα, να επιταχύνουν την ανάκαμψη και να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες υποτροπής. Το πιο σημαντικό είναι, σημειώνει ο κ. Ξιάρχος, ο χρόνος της επέμβασης επειδή η κήλη επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς, όσο συντομότερα χειρουργηθεί κάποιος τόσο λιγότερο θα ταλαιπωρηθεί.

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της κήλης

Αν και δεν είναι κάθε τεχνική ενδεδειγμένη για κάθε περιστατικό κήλης, όλες αποσκοπούν στην παροχή καλύτερης θεραπείας και μικρότερης πιθανότητας υποτροπής, με την ελάχιστη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή και τη γρηγορότερη ανάρρωσή του.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης, προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της ανοιχτής χειρουργικής επέμβασης, σύμφωνα με τον κ. Ξιάρχο.«Για την πραγματοποίησή της, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία, τα οποία εισέρχονται στην κοιλιακή χώρα μέσω μικροσκοπικών τομών, ενώ το κατασκευασμένο από εύκαμπτο υλικό πλέγμα, που τοποθετείται, ενθαρρύνει τη δημιουργία νέου ιστού. Η χρήση του για την ενίσχυση της περιοχής, αποτελεί σύμφωνα με μελέτες την πιο αποτελεσματική θεραπεία για τα περισσότερα είδη κήλης, καθώς συνδέεται με μείωση του κινδύνου υποτροπής κατά 30-50%. Η επέμβαση διενεργείται υπό γενική αναισθησία, μετά από την αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της υγείας του ασθενή, η οποία γίνεται με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού, την πραγματοποίηση κλινικής εξέτασης και την υποβολή του σε αιματολογικές / απεικονιστικές εξετάσεις.

Οι πολύ μικρές τομές, μέσω των οποίων πραγματοποιείται η επέμβαση, αποτελούν το μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου, καθώς ελαχιστοποιούν τον πόνο και προσφέρουν στον ασθενή ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες και εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι μέσα σε λίγους μήνες η τομή είναι ελάχιστα ορατή. Από τα πλεονεκτήματα της εν λόγω μεθόδου, μπορούν να επωφεληθούν όλοι σχεδόν οι ασθενείς. Μόνο μια μικρή ομάδα εξαιρείται από τους υποψήφιους για λαπαροσκοπική αποκατάσταση, και αυτό γιατί δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν υποβληθεί σε προηγούμενη κοιλιακή χειρουργική επέμβαση, εγχείρηση προστάτη, όπως και σε άτομα με συγκεκριμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, εξαιτίας των οποίων δεν πρέπει να δεχθούν γενική αναισθησία», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Η σπουδαιότερη προσφορά της λαπαροσκοπικής μεθόδου στον ασθενή, είναι η τάχιστη αποκατάσταση της υγείας του, για την οποία απαιτούνται μόλις μερικές ημέρες αντί για εβδομάδες, που χρειάζονται για την πλήρη ανάρρωση μετά από ανοιχτή επέμβαση. Αυτό συνεπάγεται συντομότερη νοσηλεία, οπότε και χαμηλότερη οικονομική επιβάρυνση, αλλά και μικρότερη απώλεια εισοδήματος, που προκύπτει από την ολιγοήμερη επαγγελματική απουσία.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει επίσης, ότι οι συγκεκριμένες επεμβάσεις, όταν διενεργούνται από εξειδικευμένους στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση γιατρούς, έχουν πολύ χαμηλό ποσοστό υποτροπής, οπότε μηδενίζεται σχεδόν η πιθανότητα υποβολής σε επαναληπτική επέμβαση.

Μετεγχειρητικά, σημαντική είναι η διατήρηση των διατροφικών συνηθειών, καθώς δεν υπάρχουν περιορισμοί στη διατροφή, που να αφορούν ειδικά στην αποκατάσταση της κήλης, παρά μόνο όσες προϋπήρχαν αυτής. Το περπάτημα επιταχύνει την ανάρρωση και επιβάλλεται για την καλή λειτουργία του εντέρου, η οποία ενδεχομένως να διαταραχθεί από τη λήψη αναλγητικών μετά την επέμβαση. Προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλει η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή και η λήψη πολλών υγρών.

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή