Menu
A+ A A-

Ψωρίαση και αλκοόλ: το χειρότερο κοκτέιλ!

Η ψωρίαση μπορεί να δημιουργεί ψυχολογικό στρες και η κατανάλωση αλκοόλ για να σας ανακουφίσει από αυτό μπορεί να είναι πολύ δελεαστική. Ωστόσο, έχοντας καταναλώσει περισσότερα από ένα ή δύο ποτά την ημέρα είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει επιδείνωση της ψωρίασης και να την κάνει να εξαπλωθεί σε μεγαλύτερες περιοχές στο δέρμα σας.

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ την ψωρίαση;

Πολλές δερματικές παθήσεις έχουν συνδεθεί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κυρίως λόγω της βλάβης που προκαλείται από το αλκοόλ στα διάφορα όργανα του σώματος. Επίσης, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ψωρίασης, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Μία μελέτη που έγινε στην Αμερική, οι άνδρες που καταναλώνουν αλκοόλ περισσότερο από 100 γραμμάρια ημερησίως είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν νέα μορφή ψωρίασης ή να βιώσουν μία επιδείνωση των ψωριασικών βλαβών στο σώμα τους. Η ίδια μελέτη σε 82.869 γυναίκες σε περίοδο 14 ετών έδειξε ότι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 2 έως 3 αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ψωρίαση.

Διάφορες ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, η ψωρίαση εμφανίζεται κυρίως στο επάνω μέρος των χεριών τους και στα δάχτυλα. Αυτό το γεγονός παρομοιάζεται με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς με HIV. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ αλκοόλ, ανοσολογικής δυσλειτουργίας και ψωρίασης. Ακόμη, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών και ενεργοποιητών του κυτταρικού κύκλου, με αποτέλεσμα την έντονη δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος και την αναγέννησή τους με υπερβολικά γρήγορο ρυθμό.

Τα άτομα με ψωρίαση, που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, ενδέχεται να μην τηρούν την θεραπευτική αγωγή που τους προτείνει ο δερματολόγος οδηγώντας έτσι τη νόσο σε επιδείνωση. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι η κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την λήψη φαρμακευτικών ουσιών. Όσον αφορά τις γυναίκες που διανύουν την αναπαραγωγική ηλικία, τα φάρμακα που πιθανώς λαμβάνουν για την ψωρίαση μπορεί να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες όταν καταναλώνονται με αλκοόλ.

Η κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί επίσης σε αφυδάτωση και έλλειψη βιταμινών. Για τους ασθενείς με ψωρίαση, η έλλειψη υγρασίας στην επιδερμίδα καθώς και απαραίτητων βιταμινών μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα διατήρησης ενός υγιούς δέρματος.

Υπάρχουν “καλά” αλκοολούχα ποτά για τα άτομα με ψωρίαση;

Δεν υπάρχουν στοιχεία από μελέτες αν κάποιο είδος αλκοόλ είναι “καλύτερο” σε σχέση με άλλα για τα άτομα με ψωρίαση. Η κατανάλωση αλκοόλ δεν επηρεάζει τα άτομα με τον ίδιο τρόπο. Διάφοροι παράγοντες, όπως η σωματική μάζα, το βάρος, το φύλο, η διατροφή και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο το αλκοόλ επηρεάζει το σώμα τους. Κάποιοι άνθρωποι με ψωρίαση μπορεί να παρατηρήσουν μία έξαρση των βλαβών στο δέρμα τους μετά από ένα ποτό, ενώ κάποιοι άλλοι να μην δουν καμιά αλλαγή.

Χωρίς αλκοόλ, η ψωρίαση υποχωρεί αμέσως;

Πολλοί ασθενείς με ψωρίαση πιστεύουν πως όταν σταματήσουν να καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά, η κατάστασή τους θα βελτιωθεί αμέσως και οι βλάβες θα εξαφανιστούν από το δέρμα τους. Η ψωρίαση είναι μία ασθένεια, επίμονη και απρόβλεπτη. Τα πρώτα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να χρειαστούν λίγες εβδομάδες για να φανούν. Μπορεί όμως να περάσουν και αρκετοί μήνες. Στη θεραπευτική διαδικασία της ψωρίασης, η υπομονή του ασθενή είναι το βασικό στοιχείο με το οποίο πρέπει να είναι οπλισμένος για να αντιμετωπίσει την ασθένεια και να δει τα αποτελέσματα που αναμένει.

Όπως και να έχει, σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που ακολουθεί συγκεκριμένη αγωγή και φωτοθεραπεία, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώνει τον δερματολόγο για κάθε αλλαγή στη διατροφή του και την κατανάλωση αλκοόλ, ώστε να μπορεί να προσαρμόζει τη θεραπεία με βάση την κατάσταση του ασθενή και να μην αποκλίνει από τον βασικό του στόχο: την βέλτιστη αντιμετώπιση της ασθένειας και την μακροπρόθεσμη διατήρηση των αποτελεσμάτων της.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα http://psoriasisclinic.gr/ ή στα τηλέφωνα 210 7242600 και 210 6100900 των εξειδικευμένων δερματολογικών ιατρείων Intensive Quality σε Αθήνα και Μαρούσι αντίστοιχα.
επιστροφή στην κορυφή