Menu
A+ A A-

«Η άμεση απάντηση στην κατάθλιψη»

Το κλινικό φροντιστήριο με θέμα: «Η άμεση απάντηση στην κατάθλιψη: Διάγνωση και θεραπεία στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» χορήγησε η Mylan στα πλαίσια των Εκπαιδευτικών Ημερίδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ» 2015.

Κύριες αναφορές*

·                    Υπολογίζεται ότι το 2030 η κατάθλιψη θα είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως αποτελώντας περίπου το 6% του συνόλου των νόσων που προκαλούν αναπηρία.

·                    Οι συναισθηματικές διαταραχές αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου αυτοκτονίας. Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι στο 90% των αυτοκτονιών, τα άτομα υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές την περίοδο του θανάτου τους, συχνότερα δε, από συναισθηματικές διαταραχές.

·                    Το 2011, ο ελληνικός πληθυσμός παρουσίασε 2,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρει από σοβαρή κατάθλιψη σε σύγκριση με το 2008, εκτινάσσοντας τον επιπολασμό της κατάθλιψης στη χώρα μας στο 8,2%.

Ο Καθηγητής Ψυχιατρικής και Πρόεδρος της ΕΨΕ, Dr. Δημήτρης Πλουμπίδης, συντόνισε το φροντιστήριο, ενώ εκπαιδευτές ήταν ο Dr. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, Ψυχίατρος, MD, PhDΕπιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών &Institute of Psychiatry, King’sCollegeLondon, και η Νικολέτα Ιωαννίδη, Κλινική Ψυχολόγος, MSc, Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κατάθλιψη είναι μία ιατρική νόσος που επιδρά στην σκέψη, τα συναισθήματα, τη σωματική υγεία και τη συμπεριφορά. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη, δε μιλάνε στο γιατρό τους για το πώς νιώθουν. Το πρώτο σημαντικό βήμα για να νιώσουν καλύτερα είναι να μιλήσουν με έναν γιατρό για το πώς νιώθουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι θεράποντες ιατροί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένοι με τα απαραίτητα βήματα και τεχνικές που θα τους βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της κατάθλιψης», δήλωσε ο Dr. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

Περισσότεροι από 400 γιατροί και ψυχολόγοι παρακολούθησαν το κλινικό φροντιστήριο, έθεσαν ερωτήματα και πήραν στα χέρια τους το ερωτηματολόγιο για τη διάγνωση της κατάθλιψης.   

Η ΧριστίναΠούλου, CountryManager της Mylan στην Ελλάδα δήλωσε: «Στη Mylan, έχουμε δεσμευτεί να θέσουμε νέα πρότυπα στον τομέα της περίθαλψης. Επιδιώκουμε να ανατρέψουμε τις παγιωμένες αντιλήψεις και να εισαγάγουμε νέους, βελτιωμένους τρόπους που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους οπουδήποτε, να απολαύσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Αυτό το κλινικό φροντιστήριο αποτελεί μέρος μιας σειράς ενεργειών που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της εταιρικής μας αποστολής.»

Συμπεράσματα

Η δυνατότητα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι σημαντική. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, διακρίνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που οφείλουν να παραπέμψουν σε ειδικό. Για να είναι αυτό εφικτό χρειάζεται μέθοδος και κατάλληλα εργαλεία ώστε να διευκολυνθούν οι γιατροί σε αυτό τους το έργο. Τέτοιες μέθοδοι για τη σύντομη ανίχνευση, την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Στη διάρκεια του κλινικού φροντιστηρίου αναπτύχθηκε αντίστοιχη μεθοδολογία με στόχο να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση των ιατρών και στη χώρα μας.Αφοσιωμένη στο να εισάγει νέα πρότυπα στον τομέα της περίθαλψης, η Mylan υποστηρίζει αυτό το κλινικό φροντιστήριο, στοχεύοντας στην περαιτέρω ενίσχυση της εκπαίδευσης των γιατρών στη χώρα μας και παρουσιάζοντας νέες μεθόδους για την κλινική αξιολόγηση, το σχεδιασμό της θεραπείας, τη φαρμακευτική αγωγή και την κατάρτιση χρήσιμων ερωτηματολογίων

Βιβλιογραφία

- World Health Organization. The Global Burden of disease: 2004 update. WHO, Geneva 2008.
-  Bostwick JM, Pankratz VS. Affective disorders and suicide risk: a re-examination. Am. J. Psychiatry 2000; 157: 1925-1932.
- Economou M, Madianos M, Peppou L, Patelakis A, Stefanis C. Major depression in the era of economic crisis: a replication of a cross-sectional study across Greece. J. Affect. Dis. 2013; 145: 308-314.
- Kontaxakis V,  Papaslanis T, Havaki-Kontaxaki B, Tsouvelas G, Giotakos O, Papadimitriou GN. SuicideinGreece: 2001–2011. Psychiatriki 2013; 24: 170-174.

Σχετικά με την Mylan: Η Mylan είναι μία παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία, αφοσιωμένη στο να θέτει νέα πρότυπα στον τομέα της υγείας. Δουλεύουμε σε ολόκληρο τον κόσμο για να προσφέρουμε σε 7 δις ανθρώπους πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας φάρμακα και καινοτομούμε για να ικανοποιήσουμε ακάλυπτες ανάγκες, μετατρέποντας έτσι την αξιοπιστία και την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών σε συνήθειά μας. Κάνουμε το σωστό και όχι το εύκολο. Επιδρούμε στο μέλλον μέσω της εμπνευσμένης ηγετικής μας θέσης παγκοσμίως. Προσφέρουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο portfolio από περίπου 1.300 γενόσημα και επώνυμα φαρμακευτικά προϊόντα. Επιπλέον, παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα αντιρετροϊκών θεραπειών, από τις οποίες εξαρτώνται περίπου το 40% των ασθενών HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες. Λειτουργούμε επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παρασκευής δραστικών ουσιών και διακινούμε τα προϊόντα μας σήμερα, σε περίπου 140 χώρες. Οι περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοί μας είναι αφοσιωμένοι στο να βελτιώνουν  την εξυπηρέτηση των πελατών μας και να αυξάνουν την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα σε ολόκληρο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα mylan.com ή mylan.gr

Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα

επιστροφή στην κορυφή