×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 64
Menu
A+ A A-

Διαφάνεια από όλους τους εμπλεκόμενους στο φάρμακο ζήτησε ο ΣΦΕΕ

Ύποπτο και ανήθικο χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Φρουζής, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η πολιτεία την καθυστέρηση τιμολόγησης των νέων σκευασμάτων.

 

 

Η καθυστέρηση στην τιμολόγηση των σκευασμάτων και μάλιστα των καινοτόμων φαρμάκων που συμπεριλαμβάνονται μέσα σ’ αυτά, επιφέρουν σοβαρά προβλήματα για πολλούς πάσχοντες με βαρύτατες ασθένειες, με αποτέλεσμα πολλοί εξ αυτών να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να τα προμηθευτούν.

 

Ο κ. Φρουζής ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως πίσω από την τακτική αυτή κρύβονται ύποπτα συμφέροντα, ενώ κάλεσε τον υπουργό Υγείας να απαντήσει μέσω των ΜΜΕ σε όλους τους Έλληνες ασθενείς που ταλαιπωρούνται και δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που μπορεί να τους σώσουν τη ζωή.

 

Να σημειώσουμε ότι 20 μήνες τώρα n πολιτεία δεν εξετάζει την είσοδο νέων πρωτότυπων ή και γενόσημων φαρμάκων στην αγορά, καθώς υπάρχει n πεποίθηση ότι αυτό θα αύξανε τη φαρμακευτική δαπάνη, κάτι που οδήγησε τον ΣΦΕΕ στο να στείλει εξώδικη διαμαρτυρία κατά παντός υπευθύνου στο υπουργείο Υγείας.

 

Επί του θέματος ο κ. Νίκος Κεφαλάς αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, μίλησε για ευρωπαίους δύο ταχυτήτων που δεν έχουν τελικά ισότιμα δικαιώματα στην περίθαλψη και ζήτησε από την κυβέρνηση να δει το θέμα με μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

 

Σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ ο αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Ευριπίδης, τόνισε ότι κρίνει επιτακτική την ανάγκη σωστής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, που αποδεικνύεται ανεπαρκής και ελλιπώς σχεδιασμένη, ώστε να είναι βιώσιμο το σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα ο κ. Ευριπίδης, κάλεσε τη νέα κυβέρνηση «να προχωρήσει στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ», συμπληρώνοντας ότι μόνο ο Οργανισμός οφείλει φέτος στις φαρμακευτικές πάνω από 500 εκατ. ευρώ».

 

To δημόσιο οφείλει σήμερα στις εταιρείες 1,55 δισ. ευρώ για φάρμακα που διατέθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες. To ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ οφείλουν περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που αφορά τιμολόγια 18 μηνών. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ οφείλουν 850 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 150 εκατομμύρια ευρώ τα στρατιωτικά νοσοκομεία για τιμολόγια που εκδίδονταν από το 2007. Στα χρέη αυτά έρχεται να προστεθεί η ζημιά 1 δις. ευρώ και από την υποχρεωτική προσάρτηση στο PSI των ομολόγων με τα οποία είχε εξοφλήσει το κράτος χρέη προηγούμενων χρόνων.

 

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις σηκώνουν τα τελευταία τρία χρόνια τα βάρη του συστήματος. Όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Τίθεται πολύ σοβαρό θέμα βιωσιμότητας των εταιριών», επισήμανε ο κ. Φρουζής.

 

«Ο σκοπός του φαρμάκου δεν είναι να αυξήσει τις δαπάνες αλλά να σώσει κόσμο» τόνισε ο κ. Φρουζής και πρότεινε η κυβέρνηση να κοιτάξει λίγο και το υπόλοιπο 85% της δαπάνης της υγείας και να μην εστιάζει μόνο στο φάρμακο, που τελικά όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία, έχει μέγιστη συμβολή στην εξοικονόμηση της δαπάνης με 2,7 δις. ευρώ μέσα σε 3 χρόνια. Η δε εκτίμηση κάποιων, που κινδυνολογούν λέγοντας ότι οι δαπάνη φαρμάκου έχει ξεφύγει για φέτος, δεν είναι αλήθεια αφού οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι στα 2,88 δις, δηλαδή εντός των στόχων της κυβέρνησης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Φρουζή, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις είχαν σχεδόν αποκλειστικό στόχο το φάρμακο. Το 2009 ο Δημόσιος Φαρμακευτικός Προϋπολογισμός ήταν, συνολικά 7 δις € και στο τέλος του 2012 θα πέσει στα όρια των 4 δισεκατομμύρια, ενώ το 2011, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των Νοσοκομείων αποτέλεσε μόνο το 15% του συνολικού κόστους λειτουργίας του ΕΣΥ. «Δεν ζητούμε να εξαιρεθούμε από την προσπάθεια για εξορθολογισμό της δαπάνης αλλά για πολλοστή φορά η πολιτεία είναι ανακόλουθη στις υποχρεώσεις της».

 

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου τι έχει να δηλώσει για τις καταγγελίες που μιλούν για εμπλοκή των φαρμακευτικών στο μεγάλο πάρτι των δαπανών ο κ. Φρουζής απάντησε καυστικά «το πάρτι δεν τα κάναμε εμείς, ο διοργανωτής ήταν το κράτος και εμείς καλεσμένοι, όταν σε καλούν σε ένα πάρτι πας».

 

Ο γενικός γραμματέας του ΣΦΕΕ κ. Βασίλης Νειάδας από μεριάς του, τόνισε την ανάγκη να θέση όχι μόνο βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους η πολιτεία και να επανεξετάσει άμεσα, το θέμα των περικοπών στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.

 

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ, εκτίμησε πως πρώτη και βασικότερη αποστολή της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καθολική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, ώστε να καταπολεμηθεί η σπατάλη και η απάτη. «Να προσχωρήσουν επιτέλους δομικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας. Να γίνει άμεσα εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με την δίκαιη και ενεργή συμμετοχή όλων των εταίρων της εφοδιαστικής αλυσίδας και πάταξη του παρεμπορίου με τις πλαστές συνταγές εις βάρος του δημοσίου» πρότεινε ο κ. Αποστολίδης.

 

Τέλος, όσον αφορά το θέμα του rebate οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ τόνισαν ότι το 2011 ήταν στο 4% επί του 65% των πωλήσεων δηλαδή ένα ποσό 2,6 δις. Φέτος αυτό έχει προσαυξηθεί κατά 250% ανεβάζοντας το rebate ανεξέλεγκτα. Τώρα για το αν θα πληρώσουν φέτος rebate σε μια κυβέρνηση που τους οφείλει προμήθειες χρόνων, τους εξοφλεί με «άχρηστα χαρτιά» που αυτή τα λέει ομόλογα και προσπαθεί να τους κλείσει τα «μαγαζιά» αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο, είναι πραγματικά άγνωστο σε όλους μας. Εν αναμονή των εξελίξεων!

 

Ανθή Αγγελοπούλου

επιστροφή στην κορυφή