Menu
A+ A A-

Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο

Γράφει ο Βαβάσης Παύλος, Υπερβαρική και Καταδυτική Ιατρική συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο ή Υπερβαρική Οξυγονοθεραπεία (ΥΒΟ) είναι η εισπνοή 100% οξυγόνου σε αυξημένη πίεση [(δηλ. σε πίεση περιβάλλοντος μεγαλύτερη της μιας ατμόσφαιρας (1 ΑΤΜ)]. Διενεργείται εντός ειδικού θαλάμου (θάλαμος αποσυμπίεσης). Με την εισπνοή οξυγόνου σε Υπερβαρικό περιβάλλον, το οξυγόνο διαλύεται στο αίμα έως και 20 φορές περισσότερο και έτσι ο οργανισμός μπορεί να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε περιοχές με επηρεαζόμενη αιμάτωση π.χ. περιοχές που έχουν οίδημα, φλεγμονή, αγγειακά προβλήματα. Με τη Θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο βελτιστοποιείται η δράση της θεραπευτικής αγωγής, περιορίζοντας την έκταση της βλάβης και επιταχύνοντας την επούλωση και την ίαση.

Κατά τη θεραπεία με Υπερβαρικό Οξυγόνο αυξάνεται μέχρι και είκοσι (20) φορές περισσότερο η ποσότητα του Οξυγόνου που μεταφέρεται στο πλάσμα του αίματος. Η μερική πίεση του Οξυγόνου, από 100-200 mmHg που είναι στην ατμοσφαιρική πίεση ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ως και 700 - 2000 mmHg σε Υπερβαρικό περιβάλλον (σε περιβάλλον αυξημένης πίεσης) με αποτέλεσμα:

ΟΞΥΓΟΝΩΣΗ ΤΩΝ ΙΣΤΩΝ

 • Το Οξυγόνο ΔΙΑΧΕΕΤΑΙ σε μεγαλύτερη απόσταση από τα αγγεία και έτσι φτάνει σε περιοχές όπου υπάρχει έλλειψη (υποξία), είτε λόγω αγγειακών προβλημάτων (π.χ. διαβητική μικροαγγειοπάθεια - αθηρωματικές βλάβες με μερική απόφραξη του αυλού κλπ) είτε λόγω βλαβών που προκαλούν διαταραχές στην κυκλοφορία (π.χ. οίδημα από κάκωση, έγκαυμα, σύνδρομο διαμερίσματος κλπ).
 • Το  οξυγόνο ΔΙΕΡΧΕΤΑΙ  μέσω των διαφόρων φραγμών - εμποδίων, όπως είναι το οίδημα ή η σκλήρυνση ή η καταστροφή των αγγείων.

·         ΤΗΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ των κυττάρων για να θέσουν σε λειτουργία τις επουλωτικές διαδικασίες. 

·         ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ της μεμβράνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων κάνοντας τα ικανά να κυκλοφορούν μέσα και από τα στενότερα τριχοειδή.

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΑΓΓΕΙΩΝ

Το Υπερβαρικό Οξυγόνο διεγείρει τον σχηματισμό νέων τριχοειδών αγγείων και νευρικών απολήξεων σε ιστούς φτωχής αιμάτωσης.  Αποτελεί απάντηση σε σειρά συνέδριων με ΗΒΟ.

ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΟΛΛΑΓΟΝΟΥ ΚΑΙ ΟΣΤΟΥ
Αυξάνεται ο πολλαπλασιασμός ινοβλαστών, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο αποτελεί τον σκελετό του νέου ιστού, προάγοντας την επούλωση.

 • Αυξάνεται η δραστηριότητα των οστεοβλαστών και ο σχηματισμός οστικού πώρου σε κατάγματα.

ΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙ-ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΔΡΑΣΗ

 • Ελαττώνει τη διέγερση των λευκοκυττάρων μέσω της καταστολής ενεργοποίησης των υποδοχέων σύνδεσης αυτών στο ενδοθήλιο των αγγείων που έχουν πρόβλημα. Αυτό έχει ως συνέπεια να ελαττώνεται η φλεγμονή στα προβληματικά αγγεία.
 • Επιβραδύνει την απώλεια υγρών στα βεβλαμένα αγγεία.
ΤΗΝ ΕΛΑΤΤΩΣΗ ΤΟΥ ΟΙΔΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΙΣΤΟΥΣ

·         Μέσω της ιδιότητας του OXYGEN PARADOX, σύσπαση δηλαδή των αγγείων με περιφερική Υπεροξία ή Νορμοξία (δηλαδή υψηλό ή φυσιολογικό οξυγόνο).  

·         Αύτη η ιδιότητα είναι χρήσιμη σε εγκαύματα, τραυματισμούς συνθλίψεως, αθλητικές κακώσεις, οίδημα εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, κ.α.

ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Όταν οι αμυντικοί μηχανισμοί είναι ελαττωμένοι το Υπερβαρικό Οξυγόνο:

 • -- Καταστρέφει απευθείας ή εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροβίων που αναπτύσσονται σε χαμηλές συγκεντρώσεις οξυγόνου (Αναερόβια μικρόβια) (άμεση μικροβιοκτόνος δράση).
 • -- Αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό ορισμένων ειδών αερόβιων μικροβίων (μικροβιοστατική δράση).
 • -- Προάγει τους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού (superoxide και peroxide).
 • -- Αυξάνει τη «φονική» δραστηριότητα των Μακροφάγων, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αντιμετώπιση της μικροβιακής λοίμωξης.
 • -- Απενεργοποίει τις μικροβιακές τοξίνες (alpha-toxin).
 • -- Αυξάνει την αποτελεσματικότητα (συνέργεια) ορισμένων αντιβιοτικών (π.χ. Αμινογλυκοσίδες, Βανκομυκίνη, Κινολόνες, ημισυνθετικές πενικιλίνες κ.α.).
 • Ιατρικές ειδήσεις - Ιατρικά θέματα
επιστροφή στην κορυφή