9ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας

0

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του 9ου Delphi Economic Forum, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας διοργάνωσε πάνελ συζήτησης με θέμα “The Greek Pharmaceutical Industry: Delivering Innovation”.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η συνεισφορά των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών τα τελευταία 90 χρόνια, καθώς και η προστιθέμενη αξία που φέρνει ο εγχώριος κλάδος παραγωγής φαρμάκων στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες εξελίσσονται διαρκώς και γίνονται όλο και πιο ανταγωνιστικές, αλλάζοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα και παράγοντας καινοτομία, ενώ παράλληλα διατηρούν πάντα τον ασθενή στο επίκεντρο του σχεδιασμού τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ELPEN κος Θ. Τρύφων, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ και Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ, κος Δ. Δέμος και ο Αντιπρόεδρος της RAFARM S.A., κος Α. Μητσόπουλος συνομίλησαν με τον Υπουργό Υγείας, κο Α. Γεωργιάδη για την ανταγωνιστικότητα που προσφέρουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και τις δυνατότητές τους να παράγουν καινοτομία.

Ο Υπουργός Υγείας, κος Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην αλλαγή οπτικής γωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνοντας πως «πρέπει να μείνουμε στη μεγάλη εικόνα, πως η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι κάτι πρέπει να γίνει όσον αφορά στα κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ε.Ε.». Μίλησε για τα αξιοσημείωτα παραδείγματα επενδύσεων της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη και τόνισε πως το επενδυτικό clawback φέρνει προστιθέμενη αξία και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προσφέρει υπεραξία στη χώρα.  Σημείωσε πως «αν μια θεραπεία μπορεί να γίνει με ένα φτηνότερο φάρμακο, πρέπει να κατευθύνουμε τη συνταγογράφηση στο φτηνότερο φάρμακο, για να δημιουργείται χώρος για τα πιο ακριβά καινοτόμα που θα μπορούν να τα παίρνουν οι ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΦ και Συνδιευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ELPEN, κος Θ. Τρύφων εστίασε στο τρίπτυχο πρόσβαση – αυτάρκεια – επενδύσεις, επισημαίνοντας πως αποτελεί το επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται  τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε «Η χώρα μας έχει ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς διαθέτει μια ισχυρή εγχώρια παραγωγική βάση με μακρά δραστηριότητα όχι μόνο στον τομέα της παραγωγής, αλλά και της έρευνας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία υλοποιεί σήμερα επενδύσεις ύψους 1,2 δις ευρώ έως το 2026, προάγοντας την καινοτομία, διασφαλίζοντας την κάλυψη του 65% των Ελλήνων ασθενών και δημιουργώντας  σημαντικό αποτύπωμα στην εθνική οικονομία και την απασχόληση».

Στις προσπάθειες που κάνουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν διεθνώς αναγνωριστεί σαν «οριακή καινοτομία» αναφέρθηκε ο κος Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο 9ο Delphi Economic Forum, διευκρινίζοντας πως οριακή καινοτομία είναι η μετατροπή ενός υπάρχοντος φαρμάκου σε μία νέα μορφή που βελτιώνει τη χρήση, την ασφάλεια και επομένως τη συμμόρφωση και με αυτό τον τρόπο τη θεραπευτική αξία του προϊόντος.

Από πλευράς του o κος Άρης Μητσόπουλος, εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της RAFARM σημείωσε πως  «η ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει τη δυναμική να καινοτομήσει, και αυτό το αποδεικνύει μέσα από πρωτοβουλίες και συνεργασίες που διαμορφώνονται με startups, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και άλλους εταίρους ανοίγοντας νέους δρόμους για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων. Η συνεργασία της RAFARM με τη BNS για την ίδρυση της ελληνικής startup BNSO αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργατικής ανάπτυξης φαρμάκων. H BNSO αναπτύσσει μια σειρά πρωτότυπων οφθαλμικών φαρμακευτικών προϊόντων αξιοποιώντας τη νανοτεχνολογία».