Η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με θέμα: Νέοι και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης – Ανάγκη παρέμβασης
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ευρέως διαδεδομένα σε παιδιά και νέους, καθώς παρέχουν ιδιαίτερα ελκυστικούς τρόπους διασύνδεσης και επικοινωνίας με συνομήλικους, διαμοιρασμού περιεχομένου και δημιουργίας νέων φίλων.
Η χρήση τους από τα παιδιά και τους νέους ενσωματώνεται σε μια αναπτυξιακή περίοδο που χαρακτηρίζεται από καθοριστικές βιολογικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές και κοινωνικές αλλαγές με σοβαρές συνέπειες για το παρόν και το μέλλον και της ψυχικής τους υγείας.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες έχουν συνδεθεί με κινδύνους που αφορούν στο περιεχόμενο που διακινείται («κυβερνο-μίσος», βίαιο ή σεξουαλικό περιεχόμενο, προαγωγή καταπιεστικών προτύπων που αφορούν την εικόνα του σώματος, κ.ά.), στις διαπροσωπικές επαφές που αναπτύσσονται (π.χ. σεξουαλική εκμετάλλευση, παρενόχληση και εκβιασμοί) και στις συμπεριφορές που εκδηλώνονται (π.χ. cyber bullying, συμμετοχή σε διαδικτυακές κοινότητες που ωθούν σε επικίνδυνα παιχνίδια).
Είναι φανερό πως απαιτείται η ανάληψη άμεσων και δραστικών πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα (νομοθεσία, οικογένεια, σχολείο, επαγγελματίες ψυχικής υγείας, επιστημονικές εταιρείες), προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους για την ψυχική και κοινωνική υγεία των εφήβων και των νέων που κάνουν χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Θα πρέπει να επενδύσουμε σε ένα σχολείο που προάγει την ορθή χρήση τους, & τη ψηφιακή εγγραματοσύνη, ενισχύοντας τις μονάδες ψυχικής υγείας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης και εξάρτησης από ανάλογες εφαρμογές και να επιβάλουμε στρατηγικούς περιορισμούς (γονικός έλεγχος, ηλικιακοί περιορισμοί κ.α.) στην πρόσβαση σε αυτά.
Εν ολίγοις, οι έφηβοι και οι νέοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν να κυριαρχούν και όχι να κυριαρχούνται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία παραμένουμε στη διάθεση της πολιτείας, προκειμένου να συμβάλλουμε με τις επιστημονικές μας απόψεις σε έναν ανοιχτό διάλογο που θα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά και στους νέους.
Είμαστε εδώ να συζητήσουμε από κοινού συγκεκριμένες στρατηγικές και δράσεις που θα στοχεύουν στην άμεση διαχείριση των ανωτέρω ζητημάτων που αφορούν το μέλλον των παιδιών της χώρας μας.
Το ΔΣ της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας