Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση: Έτοιμα 8 νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα

0

Παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος και του αναπνευστικού κυρίως, αφορούν τα 8 νέα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Αναλυτικά, τα 8 νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα είναι τα εξής:

«Γαστροπροστασία»
«Πεπτικό Έλκος»
«Δυσπεψία»
«Εκρίζωση Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού»
«Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠ)»
«Πνευμονία Κοινότητας»
«Οξεία Ρινοκολπίτιδα»
«Οξεία Φαρυγγοαμυγδαλίτιδα».

Οι υπεύθυνοι του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενημερώνουν τους επιστήμονες υγείας και χρήστες ότι από την επόμενη Τετάρτη (16/5/2018), οι ICD10 διαγνώσεις και τα φάρμακα των θεραπευτικών πρωτοκόλλων για παθήσεις που αφορούν το γαστρεντερικό (συγκεκριμένα για τα «Γαστροπροστασία», «Πεπτικό Έλκος», «Δυσπεψία», «Εκρίζωση Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού» και «Γαστροοισοφαγική Παλινδρομική Νόσος (ΓΟΠ)») θα είναι διαθέσιμα προς συνταγογράφηση μόνο μέσω θεραπευτικού πρωτοκόλλου!

Να θυμίσουμε, ότι για την αδήριτη ανάγκη τα Μητρώα Ασθενών και τα Θεραπευτικά Πρωτόκολλα να τεθούν σε καθεστώς υποχρεωτικότητας στο δημόσιο σύστημα υγείας, μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Υγείας Γιώργος Γιαννόπουλος, σε ομιλία του στο πρόσφατο συνέδριο του Pharma Daily News με τίτλο «1ο Evidence Based Healthcare Conference».

Έχουμε παραδεχθεί ότι είναι ένα πολύ σοβαρό έλλειμμα πως τα Μητρώα Ασθενών δεν έχουν περάσει στην καθημερινή μας ζωή, επεσήμανε ο ΓΓ προσθέτοντας, ότι «Η υποχρεωτικότητα στη διαδικασία συνταγογράφησης μέσω Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων θα είναι ένας παράγοντας που θα διευκολύνει πολύ και την υποχρεωτικότητα των μητρώων. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να πλαισιωθεί με προσβασιμότητα στα στοιχεία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Από την πλευρά του στο ίδιο συνέδριο, ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας – Οικονομικών της Υγείας ΕΚΠΑ Γιάννης Υφαντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο στρογγυλό τραπέζι, για το ποιο είναι το καλύτερο Θεραπευικό Πρωτόκολλο, υπογράμμισε ότι «είναι εκείνο που βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Η ουσία είναι πόσο μακριά βρισκόμαστε από το να φανταστούμε έναν προϋπολογισμό που να βασίζεται στο κλινικό κέρδος. Πρέπει να υπάρχουν κέντρα κόστους στα νοσοκομεία, σε επίπεδο κλινικής», σημείωσε χαρακτηριστικά.