Πρόταση του Γ. Πατούλη για διεξαγωγή Ελληνοκινεζικού ιατρικού Συνεδρίου το καλοκαίρι του 2019 στην Κω
«Με την Κίνα ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της χώρας μας»
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κίνα με αφορμή τη συμμετοχή του στη Διεθνή Διάσκεψη της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Λαούς Ξένων χωρών και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας της ΚΕΔΕ με την Ένωση της Κίνας, μετέβη συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη της Ένωσης Κινεζικής Φιλίας με τις ξένες χώρες, στην πόλη Xian όπου επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παίδων και το Γυναικολογικό-Μαιευτικό Νοσοκομείο.
Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Niu Qingmeng και μέλη του Διεθνούς Συλλόγου Προώθησης Ιατρικών Ανταλλαγών, ο Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Προώθησης Ιατρικών Επικοινωνιών και κοσμήτορας του Νοσοκομείου Jiao Fuyong, Καθηγητές των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, καθώς και αντιπροσωπεία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ ξεναγήθηκε στους χώρους των Νοσοκομείων και ενημερώθηκε από τους αρμοδίους για τον τρόπο της διοικητικής λειτουργίας τους, τη δυναμικότητα τους σε κλίνες αλλά και τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν σε περίπου 500.000 ασθενείς, κάθε χρόνο.
Παράλληλα παρακολούθησε, εκτός των κλασικών μεθόδων ιατρικής θεραπείας και την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών θεραπείας, κυρίως σε παιδιά, οι οποίες δεν στηρίζονται στη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων αλλά βασίζονται σε μεθόδους αποκατάστασης στη βάση της κινεζικής ιατρικής παράδοσης, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Τα νοσοκομεία είναι χτισμένα σε μία έκταση 10.000 και 5.000 τετραγωνικών μέτρων και αριθμούν πάνω από 400 εργαζόμενους, με το Γυναικολογικό Νοσοκομείο εκτός από τη Μαιευτική Μονάδα να περιλαμβάνει τμήματα Εσωτερικής Παθολογίας, Χειρουργικής αλλά και Αισθητικής χειρουργικής.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης ακολούθησε ευρύτατη σύσκεψη εργασίας του Προέδρου της ΚΕΔΕ-ΙΣΑ με τα μέλη του Διεθνούς Συλλόγου Προώθησης Ιατρικών Ανταλλαγών και Επικοινωνιών, της Κινεζικής Ένωσης Φιλίας με Λαούς Ξένων χωρών, Κοσμήτορες και Καθηγητές των νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και στελέχη του Ομίλου στον οποίο ανήκουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τη φιλοσοφία λειτουργίας των δύο νοσοκομείων και άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη σύγχρονη μονάδα φιλοξενίας και θεραπείας ατόμων τρίτης ηλικίας.
Ο κ. Πατούλης μετέφερε στους αρμοδίους την άριστη εντύπωση που αποκόμισε από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις, την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού, αλλά και την έμφαση που δίνουν οι Κινέζοι Ιατροί σε θέματα έρευνας, προληπτικής ιατρικής και αξιοποίησης των παραδοσιακών μεθόδων Κινεζικής ιατρικής.
Με δεδομένη την ισχυρή παράδοση που έχει και η Ελλάδα στον τομέα της ιατρικής επισήμανε πως υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας Ελλήνων και Κινέζων Ιατρών με τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία, όπως ανέφερε, έχει ως προτεραιότητα την διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται στη χώρα μας, μέσω πιστοποιημένων δομών, στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Όπως ανέφερε με δεδομένο ότι στην Κίνα πλέον επιτρέπεται η γέννηση και δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, υπάρχουν σημαντικές προοπτικές συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα.
Σε αυτό το πλαίσιο και επικαλούμενος την έμφαση που δίνεται στην ενίσχυση του ιατρικού τουρισμού με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε την πρόθεση του να διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι στην Κω το πρώτο Ελληνοκινεζικό ιατρικό συνέδριο με την ευρύτατη συμμετοχή Ιατρών από τις δύο χώρες, οι οποίοι θα δώσουν συμβολικά, τον όρκο του Ιπποκράτη στην πατρίδα του «πατέρα» της Ιατρικής. Στόχος της διεξαγωγής του Συνεδρίου η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών που θα οδηγήσουν στη μόνιμη και διαρκή δρομολόγηση κοινών δράσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη των ιατρικών υπηρεσιών των δύο χωρών.
Η Κινεζική αντιπροσωπεία απεδέχθη την πρόταση με ιδιαίτερη θέρμη ενώ συγχρόνως τον κάλεσαν να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο συνέδριο Ιατρικής που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα το 2019.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΙΣΑ επισήμανε τα εξής:
«Ελλάδα και Κίνα μπορούμε να γίνουμε συνοδοιπόροι και να ενώσουμε τις δημιουργικές μας δυνάμεις για την περαιτέρω βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς όφελος των πολιτών.
Αξιοποιούμε την αξεπέραστη πνευματική κληρονομιά που μας άφησε ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, το υψηλό επίπεδο της επιστημονικής επάρκειας των σύγχρονων Ελλήνων Ιατρών, τον πολιτισμό μας και το εξαιρετικό μας κλίμα και ανοίγουμε νέους δρόμους για την εξέλιξη της χώρας μας.
Επενδύουμε στην Ελλάδα της εξωστρέφειας και της αξιοποίησης των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων με στόχο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης. Είναι καθήκον μας και το οφείλουμε στις νεότερες γενιές».