Με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς τραυματισμούς των αδένων, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, γίνονται πλέον οι χειρουργικές επεμβάσεις για ολική θυρεοειδεκτομή, λοβεκτομή θυρεοειδούς και αφαίρεση αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα.
Κι αυτό γιατί στη φαρέτρα των χειρουργών Ω.Ρ.Λ έχει προστεθεί μία νέα υψηλής τεχνολογίας κάμερα για την αναγνώριση και τον εντοπισμό των παραθυρεοειδών αδένων.
Αυτά ανακοινώθηκαν στο 3ο Διεθνές Συμπόσιο για τον Θυρεοειδή και τους Παραθυρεοειδείς Αδένες που πραγματοποιήθηκε στο St Mary’s Hospital στο Λονδίνο την 1η Φεβρουαρίου 2020.
«Η κάμερα αυτή αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όπλο στα χέρια μας καθώς πλέον χωρίς καμία δυσκολία εντοπίζουμε και αναγνωρίζουμε τους παραθυρεοειδείς αδένες. Έτσι αποφεύγονται οι τραυματισμοί των αδένων κάτι που γίνονταν συχνά σε τέτοιες επεμβάσεις» αναφέρει ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ».
Σύμφωνα με τους Ω.Ρ.Λ. ο τραυματισμός των παραθυρεοειδών αδένων μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα, μια σοβαρή επιπλοκή που λέγεται υποπαραθυρεοειδισμός. Οι παραθυρεοειδείς αδένες έχουν μια μοναδική ιδιότητα αυτοφθορισμού στην υπέρυθρη (near infrared) ακτινοβολία, η οποία μπορεί πλέον να εντοπιστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
«Η υψηλής τεχνολογίας κάμερα επιτρέπει στο χειρουργό να κινηθεί με περισσότερη ασφάλεια και ακρίβεια στο χειρουργικό του πλάνο. Πραγματοποιεί real time απεικόνιση επί της οθόνης και είναι πολύ εύκολη στη χρήση και το χειρισμό μετά από μικρή εξάσκηση του χειρουργού» διευκρινίζει ο κ Αρτόπουλος και εξηγεί πως οι χειρουργοί Ω.Ρ.Λ θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη χρήση αυτής της κάμερας.
Με τη χρήση του πρωτοποριακού συστήματος εντοπισμού των παραθυρεοειδών αδένων ο εκπαιδευμένος χειρουργός μπορεί να αντιμετωπίσει με μεγαλύτερη ασφάλεια για τον ασθενή του επεμβάσεις όπως: ολική θυρεοειδεκτομή, λοβεκτομή θυρεοειδούς και αφαίρεση αδενώματος παραθυρεοειδούς αδένα.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς αδένα δεν εμφανίζει έντονα συμπτώματα. Συνήθως εντοπίζεται από την παρατήρηση του ιδίου του ασθενούς που βλέπει διόγκωση στο λαιμό ή κατά τη διάρκεια κλινικής εξέτασης ρουτίνας από τον παθολόγο που εντοπίζει όζο στο θυρεοειδή αδένα.
Σε μερικούς ασθενείς προκαλεί πόνο στο λαιμό, στη γνάθο ή στο αυτί. Όταν η διόγκωση είναι μεγάλη, μπορεί να παρουσιαστεί δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή και βραχνάδα στη φωνή, αν ο καρκίνος πιέζει το λαρυγγικό νεύρο.
«Η οποιαδήποτε παρατήρηση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον εξειδικευμένο χειρουργό θυρεοειδούς, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα μας συστήσει περαιτέρω έλεγχο αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο» καταλήγει ο κ Αρτόπουλος.
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι συχνότερος σε ανθρώπους με ιστορικό έκθεσης σε ακτινοβολία, σε εκείνους με οικογενειακό ιστορικό και σ’ αυτούς που είναι μεγαλύτεροι από 40 χρόνων. Παρόλα αυτά, στους περισσοτέρους ασθενείς, αναπτύσσεται ο καρκίνος χωρίς εμφανή αιτιολογία.
Οι χειρουργοί αναλύοντας τα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν ότι αν ο καρκίνος του θυρεοειδούς διαγνωστεί και χειρουργηθεί έγκαιρα είναι ιάσιμος σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που ξεπερνά το 95%!
www.artopoulos.com.gr, Τηλ. 6937673736