ΕΟΦ: Παρουσίαση νέας διαδικτυακής εφαρμογής για την παρακολούθηση των ελλείψεων

0

Στις 18 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΦ η παρουσίαση της νέας διαδικτυακής εφαρμογής για την παρακολούθηση των ελλείψεων με την συμμετοχή Ενώσεων Ασθενών, Ιατρικών Συλλόγων, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της  Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, ΟΣΦΕ και Φαρμακευτικών Εταιρειών.

Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ (ΕΟΦ) προστατεύει τη δημόσια υγεία διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα, την ποιότητα  και την ασφάλεια των ανθρώπινων και κτηνιατρικών φαρμάκων, των εμβολίων και άλλων βιολογικών προϊόντων και των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.   Είναι επίσης η αρμόδια αρχή για την ποιότητα και την ασφάλεια των καλλυντικών προϊόντων, των συμπληρωμάτων διατροφής,  των απολυμαντικών, όπως  και για τη ρύθμιση των θεμάτων που άπτονται της κυκλοφορίας τους.

Με προσήλωση στο σκοπό του, ο ΕΟΦ εργάζεται συνεχώς στην κατεύθυνση της εξεύρεσης των καταλληλότερων μέτρων και για τον περιορισμό των ελλείψεων σε φαρμακευτικά προϊόντα, έχοντας επίγνωση ότι βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με κοινό τόπο και στόχο τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα.  Και σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται.

Υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός παραγόντων που είναι πιθανό να συμβάλλουν στη δημιουργία έλλειψης,  όπως είναι οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις  που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α.  Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις.

Από πολύ νωρίς, η χώρα μας,  μέσω του ΕΟΦ,  έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 περίπου χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία του,  είναι ακόμη πρωτοπόρο στο τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων.

Είμαστε μεταξύ των πρώτων κρατών μελών της Ε.Ε. που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά.

Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις διωκτικές αρχές για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα (Internet).

Ο ΕΟΦ, σε στενή συνεργασία με την ΙΦΕΤ Α.Ε., μεριμνά για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό, όπου αυτό είναι εφικτό.

Τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όπως η παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην μείωση του αντίκτυπου των ελλείψεων.

Η εφαρμογή που παρουσιάζεται σήμερα είναι η συνέχεια στα εργαλεία που ήδη χρησιμοποιούνται με πρωταρχικό στόχο τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των ελλείψεων. Μέχρι την 25/3/2019 θα έχουν ολοκληρωθεί οι ενέργειες ώστε η πρόσβαση να είναι εύκολη και γρήγορη μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ.

Συνεχίζουμε το έργο μας με απόλυτη προσήλωση προσβλέποντας στη συνέχιση των συνεργατικών προσπαθειών μας με τη βιομηχανία, τους ασθενείς, τους επαγγελματίες υγείας και  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας ζητήματος της δημόσιας υγείας.

 

Αρμόδια υπηρεσία του ΕΟΦ

 Δ/νση Ελέγχου Παραγωγής & Κυκλοφορίας Προϊόντων

Τμήμα Παρακολούθησης της Κατανάλωσης & Επάρκειας προϊόντων

Τηλ. 213 2040 361 / 366 / 328- e-mail: pakaep@eof.gr