Εβδομάδα Ενημέρωσης & Ελέγχου για τον Καρκίνο του Προστάτη
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.), για μία ακόμη χρονιά στα πλαίσια της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδος Ουρολογικών Παθήσεων», διοργανώνει Ενημερωτική εκστρατεία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου και των άλλων παθήσεων του προστάτη. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2018 με κεντρικό σύνθημά της : «Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!».
Στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας, άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών σε όλη τη χώρα θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν δακτυλική εξέταση του προστάτη σε όλες τις Ουρολογικές Κλινικές των Δημοσίων Νοσοκομείων. Επιπρόσθετα έχουν την δυνατότητα μέσω του δικτύου ιατρικής φροντίδας Iatrica να προβούν σε δωρεάν εξέταση/μέτρηση του PSA στο αίμα, στα διαγνωστικά κέντρα και συνεργαζόμενα ιατρεία του, καλώντας από 10 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2018, στον τηλεφωνικό αριθμό 210-34.13.400 για να κλείσουν ραντεβού.
Παράλληλα, ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου ως το τέλος της εκστρατείας προβάλλεται στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό σποτ με πρωταγωνιστή τον γνωστό ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο, ο οποίος παρακινεί τους άνδρες να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους και να σπεύσουν να εξεταστούν, συμπυκνώνοντας στη φράση «Μία φορά τον χρόνο, σύμφωνοι; Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!», τη φιλοσοφία της ενημερωτικής προσπάθειας της Ε.Ο.Ε.
Τέλος, κατά την εβδομάδα της εκστρατείας θα διανέμονται στο σταθμό του Μετρό Συντάγματος ενημερωτικά φυλλάδια, ενισχύοντας έτσι την πληροφόρηση του κοινού για την αξία του προληπτικού ελέγχου του προστάτη.
Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο καταγράφονται 365.000 νέα περιστατικά, καθώς και 74.000 θάνατοι (ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 5,5% όλων των θανάτων από καρκίνο και στο 1,5% των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία). Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατα 2017 στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση διαγιγνώσκονται με καρκίνο προστάτη περισσότεροι από 3.200 άνδρες, ενώ σχεδόν 1.700 πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη νόσο, συχνά έπειτα από πολυετή πορεία.
«Αν και υπάρχουν πολλές θεραπευτικές επιλογές για τον καρκίνο του προστάτη, ακόμα και για τις μεταστατικές μορφές του, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση εξακολουθούν να αποτελούν την καλύτερη θεραπεία», τόνισαν σήμερα σε Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ. Ηρακλής Πούλιας, χειρουργός ουρολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ο.Ε. κ. Ιωάννης Γκιάλας, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Γ.Γεννηματάς», και ο κ. Αλκιβιάδης Γρηγοράκης, χειρουργός ουρολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ της Ουρολογικής Κλινικής ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόεδρος του Τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ε.Ο.Ε.
Όταν ο καρκίνος του προστάτη είναι αρχικός/εντοπισμένος, το ποσοστό των ασθενών που θα ιαθούν είναι πάνω από 95%. Όταν όμως γίνει η διάγνωση σε προχωρημένα μεταστατικά στάδια, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%. Επομένως, έχει ζωτική σημασία οι άνδρες άνω των 50 ετών να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους.
Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η μέτρηση του PSA στο αίμα και η ψηλάφηση (δακτυλική εξέταση) του προστάτη. Εφόσον οι άνδρες δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, συνιστάται να γίνονται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 50 ετών. Σε διαφορετική περίπτωση τότε ο πρώτος έλεγχος πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 40 ετών.
Οι εξετάσεις αυτές είναι απαραίτητες, διότι το μεν PSA αυξάνεται σε περίπτωση καρκίνου του προστάτη, η δε ψηλάφηση μπορεί να δείξει αν υπάρχει κάτι ύποπτο στην υφή του προστάτη. Βέβαια, το PSA πρέπει να συνδυάζεται και με άλλες εξετάσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μερικές φορές είναι αυξημένο και σε περιπτώσεις, (είτε) καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με μεγάλο αδένωμα, (είτε) οξείας προστατίτιδας.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, οι ειδικοί επισήμαναν ότι στο πολύ αρχικό στάδιο μπορεί να μη χρειαστεί άμεση θεραπεία, αλλά να καθυστερήσει μετά από ενεργό επιτήρηση (μέτρηση του PSA, ψηλάφηση του προστάτη και επανάληψη βιοψίας) ανά τακτά διαστήματα. Διαφορετικά, στην εντοπισμένη νόσο προτείνεται η ριζική προστατεκτομή ενώ σε προχωρημένη νόσο η προτεινόμενη θεραπεία εξαρτάται από την ηλικία και γενικότερη κατάσταση του ασθενούς, καθώς και την επιθετικότητα του καρκίνου.
Μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της εκδήλωσης στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας www.huanet.gr