Η ανάγκη ενεργοποίησης του πολύτιμου δυναμικού των Απόδημων Ελλήνων, για την προώθηση του τουρισμού υγείας της Ελλάδας καθώς και η αξιοποίησή του στην πολιτική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας μας ,τονίστηκε από τον πρόεδρο του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη , στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που δόθηκε σήμερα ,με αφορμή την ανακοίνωση ίδρυσης του νέου Γραφείου Αποδήμου Ελληνισμού, από την ΚΕΔΕ.
Παρουσία δύο Προέδρων από τις μεγαλύτερες Ελληνικές Ομογενειακές Κοινότητες του κόσμου, της Μελβούρνης και του Μόντρεαλ, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα προς την Νομοθετική και Εκτελεστική Εξουσία, την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, για συστράτευση δυνάμεων με τον Ελληνισμό της Ομογένειας, ζητώντας ενότητα για την ενδυνάμωση της χώρας και το καλό του τόπου.
«Όλοι μαζί ενωμένοι, “μικρή” και “μεγάλη” Ελλάδα, με κοινό όραμα την πρόοδο και την ανάκαμψη από την κρίση, αγκαλιάζουμε το μοναδικής αξίας δυναμικό των Ομογενών μας σε κάθε σημείο της γης, που διψούν να προσφέρουν στην μητέρα πατρίδα γνώση, εμπειρία, επενδύσεις και κυρίως την αγάπη τους για τη χώρα. Η συμβολή των Αποδήμων στον Πολιτισμό, την Ανάπτυξη, αλλά και τα Πολιτικά δρώμενα , δεν σταματά μόνο στη δυνατότητα του εκλέγειν, με την ψήφο των Αποδήμων την οποία υποστηρίζουμε, αλλά και του εκλέγεσθαι. Απευθύνουμε πρόταση προς τον πολιτικό κόσμο να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες Ομογενείς να εκλέγονται μέσα από θέσεις Επικρατείας», δήλωσε ο κ. Γιώργος Πατούλης
Στη Συνέντευξη Τύπου ήταν παρόντες ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ κ. Νικόλαος Παγώνης, -ενός από τους παλαιότερους οργανισμούς της Ελληνικής παροικίας παγκοσμίως-, καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης κ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης, οι οποίοι χαιρέτησαν τη νέα πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΑ και παρουσίασαν το βαρυσήμαντο έργο των Κοινοτήτων στις χώρες τους, που ισχυροποιεί τον Ελληνισμό μεταξύ των Ομογενών δεύτερης, τρίτης ακόμη και πέμπτης γενιάς, μέσα και από την πολιτική επιρροή, όπως τόνισαν, που οι δυνατές ελληνικές ομογενειακές κοινότητες ασκούν στις χώρες που βρίσκονται οι μεγάλες μητροπόλεις της Διασποράς.
«Η αμφίδρομη σχέση που προσμένουμε να αναπτύξουμε είναι για κάθε Ελληνική Ομογενειακή κοινότητα και Ομοσπονδία Αποδήμων, αίτημα δεκαετιών. Επί μακρό χρονικό διάστημα ο ενθουσιασμός και η θέρμη που χαρακτηρίζουν τον Απόδημο Ελληνισμό της Διασποράς ως προς τη διάθεσή του να προσφέρει στη Μητέρα πατρίδα παραμένει στο κενό, και ποτέ υποσχέσεις και προθέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Χρειαζόμαστε περισσότερο σύστημα για να ακολουθήσουμε τους ρυθμούς της Ελλάδας, και η Ελληνική πολιτεία περισσότερη διάθεση να “εκμεταλλευτεί” όλους εμάς», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας του Μόντρεαλ κ. Νικόλαος Παγώνης,υπογραμμίζοντας ότι «Έλληνας δεν γεννιέσαι στο εξωτερικό, αλλά γίνεσαι».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, αναφέρθηκε στη διάθεση γενναίων χορηγιών από πλευράς των Αυστραλών για να ενισχυθεί η παρουσία του Ελληνικού στοιχείου στην Αυστραλία, ακόμη και με τη δωρεάν δημιουργία γραφείου ΕΟΤ στο μεγάλο εμπορικό κέντρο των Ελλήνων της Μελβούρνης. Δεν παρέλειψε όμως να εκφράσει το παράπονό του για επενδυτικά σχέδια που δεν προχώρησαν ποτέ.
Μηνύματα ότι συγχαίρουν την προσπάθεια και την νέα αυτή πρωτοβουλία, με την υπόσχεση ότι θα συμβάλλουν από την πλευρά τους με όσα μέσα διαθέτουν απέστειλαν οι κ.κ Κώστας Χανιωτάκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομογένειας του Σικάγο, και Γιώργος Κοντορίνης, Πρόεδρος Δικτύου Ελλήνων αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης .
Ο κ. Πατούλης , εξήγησε ότι το νέο γραφείο Αποδήμων σηματοδοτεί την επανεκκίνηση των σχέσεων της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες της Διασποράς.
«Στόχος είναι να λειτουργήσει ως κόμβος ενημέρωσης και να παρέχει σε κάθε Έλληνα του εξωτερικού που συναντά προβλήματα στο γραφειοκρατικό κράτος, τη δυνατότητα συμβουλών και επίλυσης προβλημάτων στα ζητήματα δήμων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ιδιαίτερης πατρίδας των Αποδήμων Ελλήνων». Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός στόχος για την πρωτοβουλία αυτή, είναι η εγκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των Αποδήμων Ελλήνων και των δυνατοτήτων και υποδομών της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, σε τομείς όπως είναι για παράδειγμα, ο τουρισμός υγείας καθώς και η αντίστοιχη υποστήριξη ως προς τις απαραίτητες διαδικασίες προς τις διοικητικές και κρατικές αρχές.
«Μέσα στα άμεσα σχέδια του νέου τομέα είναι το πρόγραμμα των καλοκαιρινών κατασκηνώσεων που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των ομογενών να επισκέπτονται την Ελλάδα και ειδικά το δήμο της καταγωγής τους, κάθε χρόνο με πλήρες εκπαιδευτικό, πολιτισμικό και αθλητικό πρόγραμμα .Ένα απλό παράδειγμα από αυτά που επιφυλάσσει το όραμά μας για τους Απόδημους Έλληνες και προσφέρει τη δυνατότητα να μυρίσουν, να γευτούν και να ακουμπήσουν την Ελλάδα έτσι όπως την ονειρεύονται από μακριά», επισήμανε ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο πρόεδρος του ΙΣΑ.