Εκδήλωση-ομιλία, υπό την Αιγίδα της Α. Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, διοργανώνουν τα «Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας».
Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η εξάλειψη της ευλογιάς του ανθρώπου από τον Πλανήτη και η συμβολή του “ευλογιασμού” των Τιμόνη – Πυλαρινού», Δρ. Χρυσόστομου Φουντούλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, στις 19:00,
Αμφιθέατρο “Ιωάννης Δρακόπουλος” στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πανεπιστημίου 30).
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: «Η εκδήλωση φιλοξενείται στο αμφιθέατρο “Ιωάννης Δρακόπουλος” του Εθνικού μας Πανεπιστημίου, για συμβολικούς λόγους.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το ευρύ κοινό για το έργο των λησμονημένων Ελλήνων ιατρών, Ιάκωβου Πυλαρινού (1659-1718) από την Κεφαλλονιά και Εμμανουήλ Τιμόνη (1650-1741;) από την Χίο, οι οποίοι, αν και είναι διεθνώς πρωτοπόροι της ανοσολογίας, δεν έτυχαν ανάλογης με την προσφορά τους τιμητικής διάκρισης από την πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας.
Στην επετειακή αυτή ομιλία (συμπλήρωση τριακοσίων χρόνων από την ανακοίνωση της μεθόδου), ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, στις δύο πρώτες παγκοσμίως, ταυτόχρονες και διαφορετικές ανακοινώσεις μεθόδου εμβολιασμού (Ευλογιασμός) κατά της ευλογιάς του ανθρώπου, και κατά οποιασδήποτε νόσου, από τους δύο φημισμένους Έλληνες ιατρούς, τον Δεκέμβριο του 1713 στο ‘‘περιοδικό’’ Philosophical Transaction vol. XXIX London. Το θέμα της παρουσίασης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αφού αναφέρεται στην προσφορά Ελλήνων ιατρών, στην παγκόσμια ιατρική και την παγκόσμια υγεία.
Οι αναφερόμενοι, σκαπανείς της ανοσολογίας, είχαν σπουδάσει στην Ιταλία στην Ιατρική Σχολή της Πάντοβας και εξ αυτού γίνεται προσπάθεια να πολιτογραφηθούν ως Ιταλοί. Έζησαν μέρος της ζωής τους στην Κωνσταντινούπολη και γίνεται ανάλογη προσπάθεια να θεωρηθούν Τούρκοι».
Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση, τονίζεται πως: «Η ιστορία της ευλογιάς του ανθρώπου ξεκινάει να καταγράφεται με πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα, τον Ραμσή τον Ε΄ το 1149 π.Χ, και τελειώνει με την ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψή της από τον Πλανήτη το 1980.
Τη μέθοδο του Ευλογιασμού βελτίωσε, μετεξέλιξε, σε Δαμαλισμό ο Edward Jenner. Το δημοσίευσε το 1798, σχεδόν ενενήντα χρόνια αργότερα, και πήρε όλη τη δόξα. Είναι γνωστό ότι ο Jenner είχε εμβολιαστεί με τη μέθοδο του Ευλογιασμού αλλά δεν το αναφέρει πουθενά, όπως πουθενά δεν μνημονεύονται στο μουσείο του οι δύο Έλληνες πρωτοπόροι ιατροί.
Η εξάλειψη της ευλογιάς από τον πλανήτη, με τη χρήση των εμβολίων, είναι ιστορικό γεγονός, η πρώτη μέχρι στιγμής περίπτωση, που μια νόσος του ανθρώπου εξαλείφεται ολοκληρωτικά. Η ευλογιά, μόνο τον 20ο αιώνα, ήταν υπαίτια για 300 έως 500 εκατομμύρια θανάτους.
Ο Δρ. Χρ. Φουντούλης τελείωσε την κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ (1972), έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο Wye College London (1976) και έχει εργαστεί στη βιομηχανία φαρμάκων – εμβολίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό».
Πηγή: www.ert.gr