Οξυγονοθεραπεία στο σπίτι: Τι θα πρέπει να προσέξετε

0

Ο αέρας τον οποίο αναπνέουμε περιέχει αρκετό οξυγόνο για άτομα με φυσιολογική αναπνευστική λειτουργία. Αρκετοί άνθρωποι με βεβαρυμμένη πνευμονική λειτουργία αδυνατούν να λάβουν την απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου, γεγονός το οποίο καθιστά την οξυγονοθεραπεία ιδανική επιλογή για αυτούς. Η οξυγονοθεραπεία στο σπίτι μπορεί σήμερα να βοηθήσει σημαντικά άτομα με αναπνευστική ανεπάρκεια, των οποίων ο οργανισμός απαιτεί επιπλέον οξυγόνο για την εύρυθμη λειτουργία του.

 

Ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι υποψήφιοι;

Νοσήματα που προκαλούν υποξυγοναιμία, συχνά απαιτούν χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή, για την αποκατάσταση της λειτουργίας του αναπνευστικού του συστήματος. Μεταξύ αυτών:

  • Χ.Α.Π. (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια)
  • Καρδιακή Ανεπάρκεια
  • Πρωτοπαθής Πνευμονική Υπέρταση
  • Πνευμονοπάθειες

Επιπλέον, άτομα τα οποία έχουν υποστεί πνευμονική εμβολή ή έχουν υποβληθεί σε πνευμονεκτομή  έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν οξυγονοθεραπεία. Η υποξυγοναιμία υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός ασθενούς, επηρεάζοντας ολοένα και περισσότερες πτυχές της ζωής του. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να διαγιγνώσκεται και να θεραπεύεται το συντομότερο δυνατόν.

 

Ποιες μέθοδοι υπάρχουν;

Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και τους διάφορους εξωτερικούς παράγοντες που ενδέχεται να τον επηρεάζουν, ο πνευμονολόγος θα προτείνει αγωγή με συμπυκνωτές οξυγόνου, υγρό οξυγόνο το οποίο τοποθετείται σε ειδικές φιάλες οξυγόνου ή με συμπιεσμένο αέριο οξυγόνο. Η χορήγησή του γίνεται συνήθως με ειδικές μάσκες, μέσω των οποίων και ρυθμίζεται η ροή του συμπληρώματος που απαιτείται. Οι συσκευές οξυγονοθεραπείας πρέπει να αγοράζονται από κάποιον  αξιόπιστο κατασκευαστή ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή θεραπεία.

 

Υπάρχουν περιορισμοί κατά τη διάρκεια της οξυγονοθεραπείας;

Ο ασθενής δεν πρέπει να καπνίζει ή να ατμίζει σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, τόσο λόγω επιβάρρυνσης της πνευμονικής του λειτουργίας, όσο και λόγω του κινδύνου πυρκαγιάς. Το οξυγόνο θα πρέπει να είναι σε ασφαλή απόσταση από οποιαδήποτε εστία φωτιάς (2 έως 3 μέτρα μακριά).

 

Μπορώ να διακόψω την οξυγονοθεραπεία;

Σε κάθε περίπτωση, ο ασθενής δεν θα πρέπει να τροποποιήσει την αγωγή του, με μείωση, αύξηση ή διακοπή του προσλαμβανόμενου οξυγόνου. Οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία του θα πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής συμβουλής, καθώς ένας λάθος χειρισμός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Ο ασθενής θα πρέπει να πραγματοποιεί συχνές μετρήσεις με οξύμετρο, ώστε να διαπιστώνει με μεγαλύτερη ευκολία οποιαδήποτε απόκλιση από τις φυσιολογικές τιμές κορεσμού. Σε αρκετές περιπτώσεις, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί τη χορήγηση βρογχοδιασταλτικών, ειδικά στα πρώτα στάδια της θεραπείας.

 

Για πόσο καιρό θα πρέπει να γίνεται;

Ο πνευμονολόγος είναι αυτός ο οποίος θα ορίσει για πόσο καιρό θα χρειαστεί η υποστήριξη του ασθενούς με οξυγονοθεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να χρειάζονται την αγωγή μόνο κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατόπιν μιας κοπιαστικής δραστηριότητας. Η επανεξέταση και επαναξιολόγηση του ασθενή είναι απαραίτητη ώστε να σχεδιαστεί η κατάλληλη θεραπεία, αυτή που θα φέρει μακροχρόνια αποτελέσματα. Ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται τουλάχιστον κάθε 3 με 6 μήνες ώστε να αναπροσαρμόζεται η θεραπεία του ανάλογα με την κλινική του εικόνα. Κύριος στόχος είναι πάντα η βελτίωση ποιότητας ζωής των ασθενών, η παροχή της κατάλληλης υποστήριξης με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες κάθε περιστατικού.

 

Πότε θα πρέπει να επικοινωνήσω με τον γιατρό μου;

Σε περίπτωση που εντοπίσετε οποιοδήποτε ασυνήθιστο σύμπτωμα (έντονη δύσπνοια, ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος) θα πρέπει να επικοινωνήσετε έγκαιρα με τον γιατρό σας. Η αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής συμβουλής έχει μεγάλη σημασία για την υγεία και τη ζωή μας. Βρείτε σήμερα τα ιατρικά είδη της επιλογής σας.