Παν. Συνέδριο Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις & Ερωτήματα III

0

Πανελλήνιο Συνέδριο:  Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην Πράξη: Προκλήσεις & Ερωτήματα III

 31 Ιανουαρίου 2019 – 2 Φεβρουαρίου 2019, Αίγλη Ζαππείου, Αίθουσα Ολυμπία

 

Σημαντική πρόοδος στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει επιτευχθεί χάρη στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.

Η καλύτερη κατανόηση των μοριακών μηχανισμών που διέπουν την παθογένεσή του έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη, έγκριση και χρήση καινοτόμων φαρμακευτικών παραγόντων, οι οποίοι βελτιώνουν σημαντικά την κλινική πορεία των ασθενών.  Στον τομέα αυτό ξεχωρίζουν οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία, η οποία έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τους συμπαγείς όγκους σε μερικές κατηγορίες ασθενών, βελτιώνοντας την πρόγνωσή τους.

Οι νεότερες εξελίξεις και εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής αποτελούν το θέμα Πανελληνίου Συνεδρίου με θέμα «Η Μοριακή Ιατρική από το Εργαστήριο στην πράξη – Προκλήσεις και Ερωτήματα ΙΙΙ», το οποίο θα διεξαχθεί 31 Ιανουαρίου 2019 έως 2 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίγλη Ζαππείου. Το συνέδριο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής και Βιοϊατρικής Έρευνας (ΙΜΒΕ) σε συνεργασία με το Α’ Τμήμα Χημειοθεραπείας του Α.Ν.Θ. Θεαγένειο, και τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

«Το παρόν και το μέλλον στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων είναι η εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής και Ανοσοθεραπείας», λέει ο πρόεδρος του ΙΜΒΕ παθολόγος-ογκολόγος Μιχάλης Καραμούζης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου. «Η συμβολή της Μοριακής Ιατρικής στη σύγχρονη αντιμετώπισή τους συνίσταται σε μοριακά τεστ που γίνονται στους όγκους αλλά και στο αίμα των ασθενών για να αποκαλύψουν εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση και να συμβάλλουν στην εξατομίκευση της θεραπείας για κάθε ασθενή ξεχωριστά».

Τα μοριακά τεστ διενεργούνται σε ιδιωτικά και σε δημόσια εργαστήρια, όπως το Παθολογοανατομικό Εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) στο Γουδί.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί ο κρίσιμος ρόλος του Ογκολογικού Συμβουλίου στην εποχή της Μοριακής Ιατρικής & Ανοσοθεραπείας, καθώς και οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση των κακοηθών νεοπλασμάτων του πεπτικού και του ουροποιητικού, των σαρκωμάτων μαλακών μορίων, του καρκίνου του πνεύμονος, των γυναικολογικών όγκων, του παγκρεατικού καρκίνου και άλλων συμπαγών όγκων.

Θα παρουσιαστούν επίσης οι νεότερες χειρουργικές τεχνικές που εκτελούνται πλέον και στη χώρα μας, αλλά και τα αποτελέσματα κλινικών μελετών για νέα στοχευμένα και ανοσοθεραπευτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη.

Τις παρουσιάσεις θα κάνουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, καθώς και κορυφαίοι γιατροί από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Δανία, οι οποίοι θα αναφερθούν και στις μελλοντικές προοπτικές από την εφαρμογή της Μοριακής Ιατρικής & Ανοσοθεραπείας.

Σε συνεργασία εξάλλου με μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και με συντονιστή τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο θα παρουσιασθούν οι προοπτικές της εφαρμογής της ανοσοθεραπείας στη θεραπεία των συμπαγών όγκων, ο ρόλος του μικροβιώματος στην ανοσοθεραπεία, αλλά και οι ελπίδες και προκλήσεις από τους συνδυασμούς ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων.

Η εφαρμογή των καινοτόμων θεραπειών έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις στην κλινική πράξη. Η ανάπτυξη αντίστασης στους μοριακά στοχευμένους παράγοντες και η αύξηση του κόστους φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς είναι δύο από τις σημαντικότερες και θα συζητηθούν διεξοδικά στο συνέδριο.

Επιπλέον, θα διεξαχθούν ειδικές συνεδρίες για τους νοσηλευτές που σηκώνουν το βάρος της φροντίδας των ογκολογικών ασθενών και απειλούνται από εργασιακή εξάντληση (burn out), αλλά και συνεδρίες που αφορούν σημαντικές παραμέτρους της ζωής των ασθενών όπως η μελλοντική γονιμότητά τους και η σημασία της γονιδιακής πληροφορίας για τους συγγενείς και τους απογόνους τους.

Στον τομέα της πρόληψης ως τρόπου ζωής θα συζητηθούν ο δυνητικός ρόλος της παιδικής παχυσαρκίας, της διατροφής, του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην καρκινογένεση, αλλά και οι τρόποι προστασίας με υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής και την εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού πληθυσμιακού ελέγχου και πρόληψης (π.χ. εμβολιασμοί για τον HPV).

Στο συνέδριο συμμετέχουν όλες οι ειδικότητες που έχουν ως αντικείμενο τη θεραπεία των κακοήθων νεοπλασμάτων με βάση τις αρχές της Μοριακής Ιατρικής, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη νέα γενιά επιστημόνων.

Έτσι, σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) το ΙΜΒΕ διοργανώνει παράλληλη εκδήλωση με τίτλο «Φοιτητική Αριστεία ΙV», στο πλαίσιο της οποίας φοιτητές Ιατρικής θα παρουσιάσουν πρωτότυπες επιστημονικές εργασίες πάνω στις εφαρμογές της Μοριακής Ιατρικής.

Στο τέλος του συνεδρίου και βάσει του χρόνου παρακολούθησης των εργασιών της, θα χορηγηθούν Μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Η εγγραφή στο συνέδριο είναι δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το email info@imibe.org. Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του.