Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερανδρογοναιμία. Η αιτιολογία του παραμένει άγνωστη και η θεραπεία του είναι κυρίως συμπτωματική και επιτυγχάνεται κυρίως από τον γιατρό που σας παρακολουθεί πολύ καιρό.
Το σύνδρομο ευθύνεται και για σημαντικές μεταβολικές διαταραχές όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος. Οι γυναίκες με το σύνδρομο αυτό αναμένεται επίσης να παρουσιάσουν μεγάλες αλλαγές στην έμμηνο ρύση τους και η θεραπεία τους είναι εστιασμένη πρωταρχικώς στην αντιμετώπιση αυτών.
Τι ενέργειες γίνονται λοιπόν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων περιόδου;
Φαρμακευτική αγωγή
Τα αντισυλληπτικά είναι τα πιο συνήθη φάρμακα που λαμβάνουν οι γυναίκες για να ρυθμιστεί ο κύκλος τους και είναι τα κατάλληλα για μακροχρόνια χρήση. Σε γενικές γραμμές τα οφέλη τους συμπεριλαμβάνουν την καταστολή της υποφυσιακής LH και της παραγωγής ανδρογόνων.
Προγεστερόνη
Πολλές φορές επιλέγεται σαν θεραπεία η λήψη της προγεστερόνης από το στόμα. Η ουσία αυτή χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη του καρκίνου του ενδομητρίου και είναι γνωστό ότι μπορεί να συμβάλλει και στις πολυκυστικές.
Ινσουλινο – ευαισθητοποιητικοί παράγοντες
Ορισμένα φάρμακα που προορίζονται για τον διαβήτη τύπου 2, είναι ευεργετικά και στις πολυκυστικές και πολύ γιατροί τα έχουν εντάξει στο πρωτόκολλο θεραπείας.
Βελτίωση του τρόπου ζωής
Τόσο στις πολυκυστικές ωοθήκες όσο και στην ενδομητρίωση, είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να αλλάξει τον τρόπο ζωής της. Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης είναι πολύ σημαντικές παράμετροι. Επίσης η απώλεια βάρους βελτιώνει τις μεταβολικές διαταραχές και έτσι κάνει καλό εν γένει στο σύνδρομο.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα τόσο για την ενδομητρίωση όσο και για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από το Κέντρο Εξωσωματικής Neogenesis.