Το ψυχιατρικό τμήμα του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης έχει αξιοποιήσει μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα θεραπεία «επιστρατεύοντας» τους τετράποδους φίλους μας, τους σκύλους.
Το νοσοκομείο συνεργάζεται με την εθελοντική ομάδα Therapy Dogs και οι ομάδες αποτελούνται από κατά μέσο όρο 20 ασθενείς, δύο συνοδούς με δύο ή τρεις σκύλους θεραπείας και δύο ειδικούς ψυχικής υγείας από το προσωπικό του Τμήματος.
Μέχρι στιγμής πραγματοποιήθηκαν επτά συνολικά συνεδρίες ανά 15 μέρες και τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς το προσωπικό του νοσοκομείο παρατήρησε την ανάπτυξη ενός κλίματος ηρεμίας. Μάλιστα, η επαφή με τους σκύλους κινητοποίησε αρκετούς ασθενείς να εκδηλωθούν, να μιλήσουν και να εκφραστούν με μεγαλύτερη ευκολία και αίσθηση ασφάλειας.
Η υπολοχαγός ψυχολόγος της Ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείο Ελένη Τσαλκιτζή, αναφέρθηκε σε ομιλία της για τα οφέλη της θεραπείας μέσω ζώων: «Αυτό που έχει αποδειχθεί και από έρευνες και από τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες είναι ότι μειώνει τα επίπεδα νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που είναι οι ορμόνες του άγχους, μειώνει την πνευμονική αρτηριακή πίεση, αυξάνει την κινητικότητα, τη θέληση για ζωή σε καταθλιπτικούς ασθενείς τη διάθεση, μειώνει το αίσθημα μοναξιάς και γενικότερα συμβάλλει στην επικοινωνία και σε κοινωνικές δεξιότητες. Χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στην κλασική ψυχοθεραπεία. Δηλαδή δεν μπορεί ένας καταθλιπτικός ασθενής, ή ασθενής με σχιζοφρένεια μόνο με τη θεραπεία μέσω ζώων να δει διαφορά. Η θεραπεία μέσω ζώων όταν γίνεται συμπληρωματικά με τις ατομικές συνεδρίες που θα κάνει ο ασθενής με το ψυχοθεραπευτή του έχει καλά αποτελέσματα».
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα πρόκειται να λήξει τον ερχόμενο Ιούνιο και το αρμόδιο προσωπικό του Νοσοκομείου προσπαθεί να εντάξει τη θεραπεία σκύλων μόνιμα. Μάλιστα ο γενικός Ψυχίατρος και διευθυντής του Ψυχιατρικού Τμήματος Εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαίδευσης, Πέτρος Φωτιάδης δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή:
«Μετά από αυτή τη μικρή εμπειρία, στόχος πλέον είναι να έχουμε τα δικά μας ζώα θεραπευτές, του στρατού δηλαδή, και τους δικούς μας εκπαιδευτές και συνοδούς ζώων. Είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του στρατού, που η ηγεσία διεύθυνσης υγειονομικού το έχει δει με πολύ θετικό μάτι. Έχουμε πάρει θετική εισήγηση και αυτή τη στιγμή, αυτό το σχέδιο βρίσκεται στη δημιουργία πρότασης για θεραπευτικό πρωτόκολλο που θέλει τη συνεργασία ψυχιάτρων, ψυχολόγων και κτηνιάτρων, ώστε να προβλεφθούν και να δημιουργηθούν οι δομές, προκειμένου να μπορέσει να εφαρμοστεί και στην πράξη».
Πηγή: enallaktikidrasi.gr