Εγκαίνια της ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών στο Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου»

0

Παρουσία του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους, η τελετή εγκαινίων της ΜΕΘ Αναπνευστικών Ασθενών στο Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου».

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης παρευρέθηκε, την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου», παρουσία του Υφυπουργού Υγείας κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, του Διοικητή της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας κ. Παναγιώτη Μπογιατζίδη, του Διοικητή του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου» κ. Διονύση Μανωλόπουλου, της διευθύντριας του ΕΚΕΠΥ Β. Ελλάδος κ. Τζίνας Λεπτοκαρύδου και του εφοπλιστή και δωρητή της ΜΕΘ κ. Θανάση Μαρτίνου.

Το έργο «Μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γεώργιος Παπανικολάου»», δωρεά του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, ύψους 1.000.000 ευρώ, αφορά τη μετεγκατάσταση, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης και σε λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναπνευστικών ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ), δυναμικότητας επτά (7) κλινών, σε παρακείμενο χώρο, όπου παρέχεται η δυνατότητα εξασφάλισης σημαντικά βελτιωμένων παραμέτρων λειτουργίας καθώς και άριστες συνθήκες διαμονής για το προσωπικό και τους ασθενείς, με κοινό σταθμό εποπτείας- εργασίας νοσηλευτών και με κεντρικό σύστημα παρακολούθησης. Στο πλαίσιο της δωρεάς, και μετά από σχετικό αίτημα του Νοσοκομείου, καλύφθηκε από τον δωρητή και ο εξοπλισμός της Μονάδας με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό και ξενοδοχειακό εξοπλισμό.

 

 

Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παρίσταται σήμερα εδώ και εγώ και ο κύριος Μάριος Θεμιστοκλέους για τους εξής λόγους: Πρώτον, γιατί θέλουμε να συγχαρούμε τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό και τη διοίκηση του νοσοκομείου Παπανικολάου, και ιδιαίτερα την κλινική αυτή που μέσα στον Covid δώσατε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σωθούν ζωές.

Στη μονάδα αυτή μπήκαν πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι τα κατάφεραν με τη δική σας φροντίδα, αρκετοί δυστυχώς όχι. Το βέβαιο είναι ότι εσείς δώσατε τον καλύτερο σας εαυτό για να βοηθήσετε και τον τελευταίο συμπολίτη μας να καταφέρει να ξεπεράσει τα μεγάλα προβλήματα υγείας που κυρίως η πανδημία, αλλά και άλλα νοσήματα έφεραν συμπολίτες μας. Στα πλαίσια αυτή σας της μάχης γνωριστήκατε λίγο καλύτερα με τον κύριο Θανάση Μαρτίνο. Ο κύριος Θανάσης Μαρτίνος είναι ο δεύτερος λόγος που έχουμε έρθει εδώ. Πρόκειται περί ενός ευεργέτου του Έθνους και της πατρίδος, κατά τρόπο απαράμιλλο, ισάξιο των μεγάλων ευεργετών του Γένους που έφτιαξαν το νεότερο ελληνικό κράτος, ο οποίος την καλή του τύχη που του δίνει ο Θεός και η αξία του, τη μοιράζεται με τους συμπολίτες του και με την πατρίδα του. Αγαπητέ κύριε Μαρτίνε, αγαπητέ Θανάση πραγματικά εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας θέλω να σε συγχαρώ και να σε ευχαριστήσω.

Αυτή η μονάδα που φτιάξαμε εδώ, που είναι η μονάδα πρότυπο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν είναι απλώς μία ακόμα Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Είναι ίσως η πιο σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για τέτοιου είδους νοσήματα που έχουμε στο ΕΣΥ. Θα σώσει πολλές ζωές και θα κάνει τη μάχη των συμπολιτών μας όταν φτάνουν το κατώφλι μεταξύ της ζωής και του θανάτου, περισσότερο ανθρώπινη και με καλύτερες πιθανότητες και ευκαιρίες

για να τα καταφέρουν. Και αυτό το χρωστάμε σε εσάς που δεν αδιαφορήσατε και που κάνατε μία τόσο γενναιόδωρη προσφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σας ευχαριστούμε πολύ».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους κ.κ. Αθανάσιο και Μαρίνα Μαρτίνου και την Α.Μ.Κ.Ε. Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «ΑΙΓΕΑΣ» για την εξαιρετική και γενναιόδωρη πρωτοβουλία τους να στηρίξουν το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου» μέσω της δωρεάς τους.

Η σπουδαία αυτή δωρεά, συνολικής αξίας 1.000.000,00€, για την μετεγκατάσταση και αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Αναπνευστικών Ασθενών της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Γ.Ν.Θ. «Γ. Παπανικολάου» καθώς και για την κάλυψη του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού της μονάδας, θα συνεισφέρει σημαντικά στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την παροχή υψηλότερου επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα το έργο μας για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και εκτιμούμε την υποστήριξη και τη συνεργασία κάθε δωρητή που ενισχύει τον τομέα της υγείας στη χώρα μας».

Τέλος, ο εφοπλιστής και δωρητής κ. Θανάσης Μαρτίνος δήλωσε:

«Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ τον Υπουργό κύριο Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό κύριο Μάριο Θεμιστοκλέους που μας συνδέει μια γνωριμία ετών και με τον κύριο Υπουργό μία φιλία και αλληλοεκτίμηση, και ευχαριστώ που μπήκατε σε αυτόν τον κόπο να έρθετε εδώ, ξέρουμε ότι είναι εργάσιμη μέρα, ότι είστε κάπως νέος στο Υπουργείο και σίγουρα έχετε πολλά προβλήματα και καθήκοντα και τουλάχιστον εγώ, αλλά νομίζω και οι Διευθύνοντες στην κλινική και το νοσοκομείο, το εκτιμούμε πάρα πολύ. Ευχαριστώ πολύ.

Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι εγώ δεν έχω σχέση με τη βόρεια Ελλάδα. Συνδέθηκα με τη βόρεια Ελλάδα σαν Διοικητής του Αγίου Όρους. Η αρχή της θητείας μου συνέπεσε με την επιδημία του Covid και είχα και εγώ μια μεγάλη πίεση για να βρίσκουμε κρεβάτια στους μοναχούς. Με είχαν ενημερώσει ότι όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ καλά, αλλά ειδικά η μονάδα του Παπανικολάου ειδικεύεται στα αναπνευστικά νοσήματα και είναι ίσως και η καλύτερη στην καταπολέμηση του Covid. Γνωριστήκαμε λοιπόν εδώ με τον Καθηγητή, κύριο Κιουμή.

Ο πρώτος βαριά ασθενής που βγήκε από το Άγιο Όρος, ήταν ο μοναχός Σωφρόνιος, ηλικίας 83 ετών, ο οποίος μπήκε σε βαριά κατάσταση. Τον είχαμε περίπου “ξεγραμμένο” στο Άγιο Όρος και μετά από ένα μήνα υπέρ προσπάθειας και σίγουρα εδώ το προσωπικό σας, που τους βλέπω και τους γνώρισα τώρα, η Διευθύντρια και όλες οι νοσηλεύτριες πρέπει να είναι εξαιρετικές και αυτό εξηγεί και τα αποτελέσματα που είχαμε, ο άνθρωπος αυτός σώθηκε ως εκ θαύματος.

Όταν λοιπόν μου είπαν ότι εδώ έχουμε, που είχα πεισθεί και περί αυτού, ίσως την καλύτερη κλινική στα Βαλκάνια για αναπνευστικά νοσήματα και σε παρακαλούμε να φτιάξουμε αυτή τη μονάδα, ήταν αυτονόητο ότι θα το έκανα. Ευχαριστώ πάρα πολύ».