14 Νοεμβρίου. Ημερομηνία αφύπνισης & ευαισθητοποίησης για το Σακχαρώδη Διαβήτη

0

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Κρητικός,

Ειδικός Παθολόγος, MDPhDSCOPE C.

Επιμελητής Α’  Ε.Σ.Υ., Παθολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο  –  Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»,

 

Ο μήνας Νοέμβριος και πιο συγκεκριμένα η 14η Νοεμβρίου αποτελούν πολύ σημαντικούς σταθμούς στο ετήσιο ημερολόγιο, διότι ο Νοέμβριος είναι ο μήνας αφύπνισης & ευαισθητοποίησης όλων μας για το Σακχαρώδη Διαβήτη και η 14η Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, αντίστοιχα.

Η πολύ σημαντική αυτή απόφαση λήφθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (I.D.F. – International Diabetes Federation) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (W.H.O. – World Health Organization) ως σκέψη για περαιτέρω δράση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του Παγκόσμιου πληθυσμού λόγω της συνεχώς αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως. Το 2006 η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε επίσημα και από τα Ηνωμένα Έθνη (U.N. – United Nations) και έκτοτε η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου) αποτελεί τη μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης,  ενημέρωσης και αφύπνισης του Παγκόσμιου πλυθησμού σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, φθάνοντας συνολικά σε ακροατήριο πάνω από 1 δισεκατομμύριο άτομα σε περισσότερες από 160 χώρες.

Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής έγινε διότι η 14η Νοεμβρίου αποτελεί μια πολύ σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιου του Σακχαρώδη Διαβήτη παγκοσμίως! Είναι η ημερομηνία γέννησης του σπουδαίου επιστήμονα που ανακάλυψε την ινσουλίνη, Frederick Banting (14 Νοεμβρίου 1891, στον Καναδά) και με την ανακάλυψη αυτή έσωσε και συνεχίζει να σώζει καθημερινά τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

O Banting ανακάλυψε την ινσουλίνη το 1921, με τη βοήθεια του τότε φοιτητή του Charles Best και μαζί πέτυχαν ένα από τα πιο σημαντικά σύγχρονα ιατρικά θαύματα! Την ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έσωσε και συνεχίζει να σώζει εκατομμύρια ζωές!

H εκστρατεία δράσης, ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης & αφύπνισης κατά της «Παγκόσμιας απειλής» του Διαβήτη αντιπροσωπεύεται από ένα λογότυπο με μπλε κύκλο που εγκρίθηκε το 2007, μετά από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών (U.N. – United Nations). Ο μπλε κύκλος, λοιπόν, είναι το παγκόσμιο σύμβολο για την ευαισθητοποίηση κι ενημέρωσης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη. Ο κύκλος σηματοδοτεί την ενότητα της παγκόσμιας κοινότητας ως απάντηση στην επιδημία του Διαβήτη.

εορτασμός, λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας του Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου κάθε έτους, αποτελεί μια πολύ σημαντική ευκαιρία αφύπνισης σχετικά με τα δικαιώματα των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και περαιτέρω ευαισθητοποίησης της Κοινής Γνώμης Παγκοσμίως γύρω από τις συνέπειες αυτής της σύγχρονης μάστιγας, η οποία όχι άδικα έχει χαρακτηριστεί ως “σιωπηλός δολοφόνος’’ για τις πολλές και σοβαρές επιπλοκές και επιπτώσεις  που έχει στην υγεία, οι οποίες όμως μέσω της ορθής γνώσης, της κατάλληλης ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης, της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της σωστής, ολοκληρωμένης και σύγχρονης ιατρικής αντιμετώπισης είναι πλήρως διαχειρίσιμες και αντιμετωπίσιμες, χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά ή αρνητικά την Υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών!

  

Γράφει ο:

Δρ Κωνσταντίνος Κρητικός,

Ειδικός Παθολόγος, MDPhDSCOPE C.

Επιμελητής Α’  Ε.Σ.Υ., Παθολογικό Τμήμα, Νοσοκομείο  –  Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου»,

Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών,

Reader at Oxford University Press, United Kingdom,

 Μετεκπαιδευθείς στο Σακχαρώδη Διαβήτη & την Παχυσαρκία στο Διαβητολογικό Κέντρο της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λαϊκό Νοσοκομείο,

Μέλος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας,

Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας.