2+1 γαστρεντερικές παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή

0

Η επεμβατική γαστρεντερολογία έχει σημειώσει άλματα προόδου τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τα έντερο και τα βασικά όργανα της πέψης, αποτρέποντας μέχρι και τον καρκίνο του παχέος εντέρου που ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως σε ετήσια βάση.

Μερικές παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή, ειδικά αν υπάρχει ιατρικό ιστορικό στην οικογένεια, είναι οι εξής:

Παγκρεατίτιδα

Παγκρεατίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή στο πάγκρεας, η οποία μπορεί να προκύψει από πολλές και διάφορες αιτίες, όπως είναι η αλόγιστη χρήση αλκοόλ και η χολολιθίαση. Άλλα αίτια μπορεί να είναι η έκθεση του ατόμου σε χημικά ή ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο που είχε ως αποτέλεσμα πτώση με την κοιλιά.

Η πάθηση διακρίνεται σε οξεία και χρόνια και η συμπτωματολογία περιλαμβάνει πόνο, πυρετό, ρίγη, αίσθημα κόπωσης. Μία από τις γνωστές επιπλοκές της πάθησης είναι οι πέτρες στην χολή, όπου αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα βρεθεί στο χειρουργείο. Τα αντιβιοτικά είναι η συνήθης συντηρητική θεραπεία στην παγκρεατίτιδα.

Οισοφαγίτιδα

Ο οισοφάγος συνδέει τον φάρυγγα με το στομάχι, συνεπώς οποιαδήποτε βλάβη του μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κατάποση ή ακόμα και την δημιουργία ουλών που μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την λήψη τροφής.

Φάρμακα, ιοί, βακτήρια, ασθένειες, πολύ συχνοί εμετοί μπορεί να εκδηλώσουν πρόβλημα στον οισοφάγο. Τα συμπτώματα εκτός από τον πόνο είναι η παλινδρόμηση οξέων στον οισοφάγο και η έντονη καούρα. Για την διάγνωσή της πολύ βοηθητική είναι η ενδοσκόπηση, η βιοψία ή ο ακτινογραφικός έλεγχος.

Η συντηρητική θεραπεία της οισοφαγίτιδας μπορεί να περιλαμβάνει συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο και φάρμακα. Αν η πάθηση εξελιχθεί σε οισοφάγο Barrett τότε η θεραπεία μπορεί να είναι πιο επεμβατική.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Οι αυξημένοι δείκτες θνησιμότητας του καρκίνου παχέος εντέρου έχουν ταρακουνήσει αρκετά την ιατρική κοινότητα. Πρόκειται για έναν αρκετά επιθετικό καρκίνο, ο οποίος έχει σαν αίτια τόσο περιβαλλοντικούς παράγοντες όσο και γενετικούς.

Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται αίμα στα κόπρανα, κοιλόπονος, αναιμία. Βέβαια αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνουν καρκίνο στο έντερο, όμως είναι αρκετά ώστε ο ασθενής να απευθυνθεί στον γιατρό.

Αν διαγνωστεί  καρκίνος παχέος εντέρου, τότε για να αποφασιστεί θεραπεία, θα πρέπει να γίνει εκτίμηση του σταδίου της νόσου.

Η θεραπεία είναι πολύ συχνά επεμβατική σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία. Παρήγορο είναι ότι το χειρουργείο στις μέρες μας μπορεί να γίνει ρομποτικά, επιτρέποντας μία γρήγορη ανάρρωση.

Γαστρεντερολογική Μονάδα

Επεμβατική γαστρεντερολογία

EndoUnit