2+1 συχνές ερωτήσεις για τη νόσο περονί και τη στυτική δυσλειτουργία

0

Η νόσος περονί και η στυτική δυσλειτουργία είναι δύο από τις νόσους της εποχής, αφορούν τους άνδρες και φανερώνουν πολλά συμπτώματα, τα οποία αλλάζουν ανάλογα με την ιδιαίτερη περίπτωση του κάθε ασθενούς.

 

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε νόσο περονί και στυτική δυσλειτουργία;

Στυτική δυσλειτουργία είναι η κατ’ επανάληψη αδυναμία επίτευξης της στύσης άρα και η αποτυχημένη σεξουαλική επαφή. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αδυναμία που μπορεί να συμβεί στον κάθε άνδρα και σχετίζεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό με την ψυχολογία.

Για να πει κάποιος ότι πάσχει από στυτική δυσλειτουργία, πρέπει να έχει παραπάνω από ένα επεισόδια στυτικής δυσλειτουργίας σε ένα μικρό χρονικό διάστημα. Είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε στον γιατρό σας όταν οι ενοχλήσεις είναι πολλές. Αν δεν το αντιμετωπίσετε τότε είναι πιθανό οι ενοχλήσεις να είναι πολλές αφενός και αφετέρου το πρόβλημα να συνεχίσει να υφίσταται με μεγαλύτερη ένταση, προκαλώντας έλλειψη αυτοπεποίθησης. Η νόσος περονί από την άλλη είναι μία πάθηση κατά την οποία το πέος παρουσιάζει κάμψη σε κάποιο σημείο συνήθως προς τα κάτω λόγω της ανομοιόμορφης ανάπτυξης του χιτώνα που το περικλείει. Σπανιότερα υφίσταται και μη φυσιολογική ανάπτυξη της ουρήθρας, διατηρώντας ακόμα περισσότερο την κυρτότητα προς τα κάτω.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου περονί;

Τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου περονί είναι ο τοπικός πόνος, η ψηλάφηση των σκληρών μαζών σε διάφορα σημεία στο σώμα και η στροφικότητα δεξιά και αριστερά. Τα τρία κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο τοπικός πόνος, ψηλάφηση σκληρών σημείων στο σώμα του πέους και τέλος η κάμψη του, συνήθως προς τα πάνω, αλλά και στροφή δεξιά ή αριστερά.

Πέρα από τα ψυχολογικά, ποια είναι τα συχνότερα οργανικά αίτια που επηρεάζουν την στυτική δυσλειτουργία;

Τα οργανικά αίτια που φαίνεται ότι επηρεάζουν την στυτική δυσλειτουργία είναι οι καρδιολογικές παθήσεις, η απόφραξη των αγγείων, η υψηλή χοληστερίνη ή τα τριγλυκερίδια, ακόμα και η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα από τα αίτια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Άλλα αποδεδειγμένα οργανικά αίτια είναι τα νευρολογικά νοσήματα, η νόσος περονί, το κάπνισμα κ.α.

Πέτρος Δρέττας

Ουρολόγος – Ανδρολόγος Αθήνα – Πειραιάς

andrologikopeiraia.gr