Απεργία από την Πέμπτη έως και το Σάββατο από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για το clawback
Εάν υπολογιστούν όλες οι επιβαρύνσεις, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 45%.
Σε τριήμερη ταλαιπωρία αναμένεται να υποβληθούν από την Πέμπτη έως και το Σάββατο οι ασθενείς που θα χρειαστούν κάποια ειδική εξέταση.
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια πραγματοποιούν τριήμερη αναστολή της λειτουργίας τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στις αποζημιώσεις τους εξαιτίας των υποχρεωτικών επιστροφών στον ΕΟΠΥΥ (clawback).
Στην κινητοποίηση συμμετέχουν μεγάλα και μικρά διαγνωστικά κέντρα, όπως προκύπτει από σειρά ανακοινώσεων σχετικά με το θέμα.
Σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Βασίλη Πλαγιανάκο, οι υπεύθυνοι των κέντρων επισημαίνουν πως το ποσοστό περικοπής λόγω clawback ανέρχεται μεσοσταθμικά στο 24% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Εάν υπολογιστούν και οι άλλες επιβαρύνσεις, οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες που ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 45%. Αντί να μειώνεται, το clawback αυξάνεται διαρκώς, φτάνοντας στο 24% από 11% το 2016 και 17% το 2017.
Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας προσθέτει διαρκώς νέες, ακριβές εξετάσεις στη λίστα όσων αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αυξάνει παράλληλα τον “κλειστό” προϋπολογισμό του, ο οποίος ανέρχεται στα 370 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια ώρα, καταργείται η συμμετοχή 15% σε μία σειρά από κατηγορίες ασθενών και τη διαφορά καλούνται να καλύψουν τα διαγνωστικά κέντρα.
Οι υπεύθυνοι των μονάδων κάνουν λόγο για “καταστροφικά μέτρα”, δηλώνοντας πως θα αγωνιστούν από κοινού, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση λειτουργίας των μονάδων.
Ασφαλισμένοι
Σε σχέση με τις επιπτώσεις στους ασθενείς, σημειώνουν πως προστατεύουν πρωτίστως τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Στην περίπτωση που δεν καταστραφούν τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά κέντρα, θα υπάρχει και στο μέλλον δυνατότητα πραγματοποίησης ποιοτικών διαγνωστικών εξετάσεων.
Την απεργία των διαγνωστικών κέντρων στηρίζουν Ιατρικοί Σύλλογοι, όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος Πάτρας επισημαίνει πως η Πολιτεία “καταστρέφει τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, στερεί από τον ασθενή αξιόπιστες υπηρεσίες για την πρόληψη και διάγνωση παθήσεων και υποβαθμίζει την υγεία του πληθυσμού”.
Πηγή: iatronet.gr