5 συμβουλές για ανώδυνο τοκετό

0

Ο τοκετός σηματοδοτεί την πιο πολύτιμη στιγμή στο ταξίδι της μητρότητας. Κάθε γυναίκα επιθυμεί ο τοκετός της να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνος. Με μια σειρά απλών συμβουλών, αυτή η τόσο σημαντική και πολύπλοκη διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί πιο εύκολα.

 

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια μοναδική χρονική περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας. Κορυφώνεται με τη στιγμή του τοκετού, ο οποίος, όπως και είναι λογικό, συχνά προκαλεί αίσθημα φόβου. Μια ανώδυνη γέννα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ανέφικτη. Ωστόσο, με την κατάλληλη προετοιμασία, μια νέα μητέρα μπορεί να γεννήσει με μεγαλύτερη άνεση από ποτέ.

 

1. Ασκηθείτε συστηματικά

Παρόλο που η έντονη άσκηση απαγορεύεται αυστηρά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια ήπιας μορφής δραστηριότητα φαίνεται να ευνοεί σημαντικά τη μυϊκή δύναμη της εγκύου και την προετοιμασία της για τη μεγάλη στιγμή του τοκετού. Ένα σύντομο πρόγραμμα ήπιας άσκησης, όπως yoga, pilates ή stretching, μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών. Με αυτόν τον τρόπο, ρυθμίζεται καλύτερα η πίεση που θα χρειαστεί να ασκηθεί στη στιγμή της γέννας, με αποτέλεσμα ο τοκετός να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα και εύκολα. Επιπλέον, μια σειρά ασκήσεων πυελικού εδάφους (Kegel’s) μπορούν να προλάβουν την πρόπτωση μήτρας και κόλπου, ενισχύοντας παράλληλα τα τοιχώματά του. Η ελαστικότητα του κόλπου χάρη στην άσκηση μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η μητέρα να χρειαστεί αιδοιοπλαστική.

 

2. Προσέξτε την πρόοδο του βάρους σας

Η αύξηση του βάρους σας έχει κομβική σημασία στην πορεία της εγκυμοσύνης σας. Η ημερήσια αύξηση πρόσληψης ενέργειας θα πρέπει να είναι ίση με περίπου 300 θερμίδες/ ημέρα. Προσπαθήστε να μην υπερβαίνετε αυτό το όριο, καθώς μια υπέρμετρη αύξηση βάρους μπορεί να επιβαρύνει το μυοσκελετικό σας σύστημα, κάνοντάς τη γέννα ακόμα πιο δύσκολη. Φροντίστε να καταναλώνετε όλες τις απαραίτητες ομάδες τροφών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία δυναμώνει το σώμα σας, προετοιμάζοντάς το για τον τοκετό, ενώ παράλληλα θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας.

 

3. Ενυδατωθείτε

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει βαρύτατες επιπλοκές στην πορεία μιας κύησης, καθώς και στον τοκετό. Για να παραμείνετε ενυδατωμένη στη διάρκεια της ημέρας, προσπαθήστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 6 – 8 ποτήρια νερού, καθώς και άλλα, μη-καφεϊνούχα ροφήματα, στη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε ροφήματα όπως η μέντα και το φασκόμηλο, για χαλάρωση και ενυδάτωση.

 

4. Επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας

Οι ασκήσεις αναπνοής, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφιση από τους πόνους του τοκετού. Μαθαίνοντας να αναπνέετε με τον σωστό τρόπο, διασφαλίζετε στο σώμα σας το απαραίτητο οξυγόνο και ρυθμίζετε ευκολότερα το αίσθημα του πόνου. Δοκιμάζοντας εναλλαγές ανάμεσα σε γρήγορες και βαθιές αναπνοές, μπορείτε να απαλλαχθείτε από ένα μέρος του βάρους που συνοδεύει τις συσπάσεις.

 

5. Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας

Το γυναικείο σώμα είναι ειδικά σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στην κυοφορία και στον τοκετό. Διατηρώντας θετική ψυχολογία σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, διασφαλίζετε την καλύτερη δυνατή γέννα τόσο για εσάς όσο και για το μωράκι που φέρνετε στον κόσμο.

 

Γυναικολόγος Αθήνα – Δρ. Κωνσταντίνος Μυρίλλας

Γυναικολογική ΚλινικήForever Laser