Το ισχίο, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις του ανθρώπινου σώματος. Ενώνει τον μηρό με την περιοχή της λεκάνης, στηρίζει τον κορμό και επιτρέπει τη βάδιση, η οποία χωρίς αυτό θα ήταν ανέφικτη. Ένας πόνος στο ισχίο μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια. Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε μερικά από τα συχνότερα αίτια πρόκλησής του, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής του.
Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση προκύπτει από τη μείωση της οστικής μάζας, η οποία με την πάροδο του χρόνου χάνει την πυκνότητα και την ποιότητά της. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και σπανιότερα στους άνδρες, κυρίως λόγω των ορμονικών αλλαγών που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Σε προχωρημένο στάδιο, μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπορωτικό κάταγμα, το οποίο για να αντιμετωπισθεί απαιτεί αρθροπλαστική ισχίου. Ωστόσο, δεν θεωρείται απίθανη και η εμφάνιση οστεοπόρωσης στους άνδρες, με τη μείωση της τεστοστερόνης να αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συχνά συνδέεται με την προχωρημένη ηλικία. Στους άνδρες θα εμφανιστεί μεν σε λιγότερες περιπτώσεις, αλλά πιθανώς με πιο έντονα συμπτώματα σε σχέση με αυτά των γυναικών. Η πάθηση προκαλεί σημαντική αδυναμία και πόνο στις αρθρώσεις, μεταξύ των οποίων και σε αυτή του ισχίου. Η διάγνωση της οστεοπόρωσης πραγματοποιείται με λήψη ιστορικού, αιματολογικές εξετάσεις και σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο ακτινογραφία. Η θεραπεία της οστεοπόρωσης συνήθως περιλαμβάνει συμπληρώματα βιταμίνης D και ασβεστίου, καθώς και σκευάσματα για ορμονική αποκατάσταση.
Τροχαντίτιδα
Η τροχαντίτιδα ισχίου, γνωστή και ως σύνδρομο πόνου του μείζονα τροχαντήρα, αποτελεί μια από τις πιο συχνές παθήσεις του ισχίου. Προκαλεί πόνο στην έξω επιφάνεια του ισχίου, ενώ εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών. Ο πόνος εντείνεται με την ακινησία και την παρατεταμένη ορθοστασία. Στόχος της θεραπείας είναι σε πρώτο στάδιο η ανακούφιση του πόνου και η ενδυνάμωση της περιοχής ώστε να μπορέσει να επανέλθει ο ασθενής στις καθημερινές του δραστηριότητες. Αρχικά, προτείνεται συντηρητική αντιμετώπιση με παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά, ενώ σε επίμονες περιπτώσεις μπορεί να προταθεί η χρήση ενέσιμης κορτιζόνης ή πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP). Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης της κοιλιακής χώρας και των μηρών προτείνεται σε όλους για ενίσχυση υποστήριξης της περιοχής από τους γειτονικούς μύες, ενώ στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα προτείνεται η μείωση βάρους για να ελαχιστοποιηθεί η πίεση του ισχίου.
Κήλη
Ο πόνος στο ισχίο συχνά προκύπτει ως αποτέλεσμα κήλης ή βουβωνοκήλης. Παράγοντες όπως η εγκυμοσύνη αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης, λόγω της ραγδαίας αύξησης βάρους, των ορμονικών αλλαγών που επηρεάζουν τα οστά, αλλά και της πίεσης που υφίσταται το κοιλιακό τοίχωμα. Με την εξέλιξή της, η κήλη διογκώνεται, γεγονός το οποίο την κάνει να δημιουργεί πίεση στους γύρω ιστούς. Η αντιμετώπιση γίνεται με χειρουργική επέμβαση, η οποία είναι απαραίτητη για ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σήμερα, οι κήλες μπορούν να αντιμετωπισθούν και ρομποτικά. Μέσω ειδικών βραχιόνων, ο χειρουργός μπορεί να εκτελέσει με απόλυτη χειρουργική ακρίβεια την ανάταξη η οποία απαιτείται.
Αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα του ισχίου χαρακτηρίζεται από εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην περιοχή του ισχίου, οι οποίες σταδιακά προκαλούν οίδημα και έντονο πόνο στην περιοχή. Ο ασθενής αρχικά εμφανίζει ήπια συμπτώματα, τα οποία εντείνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Με την εξέλιξη της πάθησης, χτίζεται προοδευτικά δυσκαμψία. Ο πόνος πολλές φορές μπορεί να αντανακλά στο γόνατο. Σε περίπτωση που συνυπάρχει η βλάβη στο ισχίο με αρθρίτιδα γόνατος, ο πόνος στη βάδιση γίνεται ολοένα και πιο έντονος, με τον ασθενή να αδυνατεί να πατήσει με πλήρη φόρτιση του ποδιού του. Η έγκαιρη διάγνωση έχει κομβική σημασία, για να προλάβουμε την επιδείνωση των συμπτωμάτων και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο. Ο ειδικός πρώτα θα εντοπίσει τον τύπο αρθρίτιδας από τον οποίο ο ασθενής πλήττεται και στη συνέχεια θα δημιουργήσει το ανάλογο πλάνο θεραπείας για την περίπτωσή του. Σε γενικές γραμμές, ο πόνος, με διακύμανση ως προς την έκταση και την έντασή του, αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα σε σχεδόν όλους τους τύπους αρθρίτιδας.
Εάν έχετε οποιαδήποτε απορία όσον αφορά την οστική σας υγεία απευθυνθείτε στον ορθοπεδικό χειρουργό σας. Μόνο αυτός θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο πλάνο θεραπείας, βασισμένο στις δικές σας ανάγκες.