Ερευνητές στον Καναδά δημιούργησαν τον πρώτο φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή ο οποίος εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος ώστε να καλύψει επιτόπου ακόμη και τις βαθιές πληγές ενός ασθενούς.
Η συσκευή επιτρέπει στον γιατρό να παράγει ιστό δέρματος και να τον τοποθετεί πάνω στο τραύμα μέσα σε δύο λεπτά το πολύ.
Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Άξελ Γκούντερ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής τεχνολογίας Lab on a Chip.
Πώς λειτουργεί
Στους ασθενείς με βαθιά τραύματα μπορεί να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και τα τρία στρώματα του δέρματος (επιδερμίδα, δερμίδα, υποδερμίδα). Η προτιμώμενη θεραπεία σήμερα είναι η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.
Από την άλλη, οι περισσότεροι σημερινοί 3D-βιοεκτυπωτές είναι ογκώδεις, αργοί, ακριβοί και ασύμβατοι με τις αναγκαίες κλινικές εφαρμογές. Ο νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, με μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, λύνει αυτά τα προβλήματα, γι’ αυτό θεωρείται σημαντικό βήμα προόδου.
Το βιο-μελάνι του αποτελείται από πρωτεϊνικά βιοϋλικά, μεταξύ άλλων κολλαγόνο και φιμπρίνη, που βοηθούν στην αποκατάσταση της ακεραιότητας του δέρματος.
Η συσκευή, που είναι εύκολη στη χρήση, θα πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, προτού αξιοποιηθεί κλινικά.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ