Το ιατρικό πρόβλημα που για τον περισσότερο κόσμο είναι γνωστό ως πέτρα στη χολή αποτελεί μια συχνή πάθηση
για μία μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αν και η παραπάνω ονομασία δεν περιγράφει με ακρίβεια το συγκεκριμένο
πρόβλημα, έχει στην ουσία επικρατήσει προκειμένου να περιγράψει τις πέτρες που δημιουργούνται στη χοληδόχο κύστη.
Η χοληδόχος κύστη είναι ένα αχλαδόσχημο όργανο μέσα στο οποίο συγκεντρώνεται η χολή, το ελαιώδες δηλαδή υγρό που παράγεται στο συκώτι.
Είναι πολλές οι περιπτώσεις κατά τις οποίες η πέτρα στη χολή συγχέεται με την πέτρα στα νεφρά στα μάτια του κόσμου. Έτσι είναι αρκετοί αυτοί που ίσως πιστεύουν ότι όπως συμβαίνει στη δεύτερη περίπτωση οι πέτρες μπορούν να αποβληθούν από μόνες τους.
Αυτό ωστόσο είναι κάτι που δεν συμβαίνει. Και ο λόγος είναι απλός. Στην περίπτωση της πέτρας στα νεφρά η δίοδος υπάρχει διαμέσου της ουροδόχου κύστης με τα ούρα. Η διαδρομή ωστόσο μιας πέτρας που έχει δημιουργηθεί στη χολή – χοληδόχο κύστη, δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα. Αντίθετα ενέχει τον κίνδυνο απόφραξης με όλες τις επιπλοκές στις οποίες αυτή οδηγεί.
Υπάρχει θεραπεία χωρίς χειρουργείο;
Κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες για τη θεραπεία της χολολιθίασης (πέτρα στη χολή) χωρίς να είναι απαραίτητο το χειρουργείο. Μία προσπάθεια προσωρινής αντιμετώπισης του προβλήματος προσανατολίζεται στη φαρμακευτική αγωγή και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του ασθενούς. Τα αποτελέσματα ωστόσο είναι περιορισμένα και σαφέστατα όχι μόνιμα.
Άλλες μέθοδοι που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν δημιουργούσαν επιπλοκές και τελικά εγκαταλείφθηκαν.
Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο το γεγονός ότι υπεύθυνη για τη δημιουργία των λίθων είναι η χοληδόχος κύστη, αλλά και το ότι δεν πρόκειται για όργανο ζωτικής λειτουργίας, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης αποτελεί σήμερα τη μοναδική ριζική λύση στο πρόβλημα.
Πέτρα στη Χολή και Αφαίρεση Λαπαροσκοπικά
Στις μέρες μας η επιστήμη δίνει τη δυνατότητα της αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα καθώς ο ασθενής αναρρώνει γρηγορότερα και έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο. Την ίδια στιγμή αποτελεί μία απόλυτα ασφαλή μέθοδο που ως προς την αποτελεσματικότητα δεν διαφέρει από το ανοιχτό χειρουργείο.
Ο γενικός χειρουργός και λαπαροσκόπος Γεώργιος Σάμπαλης είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία έχετε.