3 μύθοι για την αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

0

Ο καρκίνος του μαστού πολλές φορές οδηγεί μια γυναίκα στην δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη λύση της μαστεκτομής.

Η σύγχρονη πλαστική χειρουργική όμως, χάρη στην εξελιγμένη τεχνολογία της, προσφέρει την δυνατότητα σε κάθε γυναίκα, να υποβληθεί σε αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή. Έτσι μπορεί να προχωρήσει την ζωή της, κάνοντας παρελθόν την άσχημη εμπειρία που έζησε.

Ας καταρρίψουμε λοιπόν 3 μύθους γύρω από το λεπτό αυτό ζήτημα.

  • Μύθος 1ος – Η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ασθένειας 

Λάθος. Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν πως ο καρκίνος του μαστού που έχει αντιμετωπιστεί χειρουργικά, δεν θα επανέλθει, απλώς επειδή έγινε αποκατάσταση μαστού μετά την μαστεκτομή.

Αντιθέτως μάλιστα, η αποκατάσταση του μαστού χαρίζει πίσω στην γυναίκα την χαμένη της αυτοπεποίθηση, την θηλυκότητά της και της προσφέρει μια καλύτερη ψυχολογία, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα της ζωής της.

 

  • Μύθος 2ος – Δεν υπάρχει νόημα να γίνει αποκατάσταση μαστού όταν ο καρκίνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο

Λάθος επίσης. Ακόμα και στις πλέον άτυχες περιπτώσεις, όπου η πρόγνωση σχετικά με την εξέλιξη της νόσου είναι άσχημη, η φιλοσοφία πίσω από την αποκατάσταση μαστού, παραμένει η ίδια. Η αποκατάσταση στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, αλλά και στην βελτίωση της ψυχολογίας και της συνολικής ποιότητας ζωής της γυναίκας.

 

  • Μύθος 3ος – Η αποκατάσταση μαστού δεν είναι επιλογή για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακτινοβολία

Λάθος και πάλι. Μια γυναίκα με μαστεκτομή, είτε υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία, είτε όχι, μπορεί πάντα να έχει την επιλογή της αποκατάστασης του μαστού της. Ο πλαστικός χειρουργός, για τις γυναίκες που έχουν υποστεί ακτινοβολίες, προτείνει αποκατάσταση μαστού η οποία βασίζεται σε κρημνούς (ιστοί από το σώμα της ίδια της γυναίκας).

Συνήθως, η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή θα καθυστερήσει, μέχρι την επιτυχή ολοκλήρωση της ακτινοβολίας.

Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για την αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή και να ενημερωθείς υπεύθυνα και σωστά, επισκέψου την ιατρική ιστοσελίδα του κορυφαίου Πλαστικού Χειρουργού και Διευθυντή Πλαστικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου Metropolitan, Δρ. Ζήση Μπουκουβάλα.