Ένα σαφώς βελτιωμένο προϋπολογισμό στην υγεία, που αποτυπώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας χθες το βράδυ στη Βουλή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα έχουμε ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128,5 εκ. ευρώ ( 92,5 εκατ. στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και 36 εκατ. στις λειτουργικές –πλην φαρμάκου– δαπάνες του ΕΣΥ ).
Η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα 4 χρόνια, σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ 2019-2022) και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476,5 εκ. ευρώ.
«Αυτή η στήριξη αποτελεί συνέχεια της πολύ κρίσιμης ενίσχυσης που δέχτηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα τελευταία 4 χρόνια. Η σωρευτική αύξηση των πιστώσεων (του ορίου δαπανών δηλαδή) για το ΕΣΥ (νοσοκομεία-ΥΠΕ) την περίοδο 2015-2018 ήταν σε δεδουλευμένη βάση 674 εκ. ευρώ, σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ 2015-2018) της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Αυτή η “δημοσιονομική ένεση” μαζί με την “αιμοδότηση” του ΕΣΥ με πάνω 6.000 μόνιμους γιατρούς συν λοιπό προσωπικό (έχουν αναλάβει υπηρεσία 1648 γιατροί ΕΣΥ και 4075 νοσηλευτές και λοιπό παραϊατρικό προσωπικό), με 4500 περίπου επικουρικούς εργαζόμενους (2981 γιατροί συν 1445 λοιπό προσωπικό), καθώς και με 4000 συμβασιούχους μέσω ΟΑΕΔ, επέτρεψε την επιβίωση και σταδιακή αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στη χώρα, η οποία βεβαίως δεν ήταν ούτε αυτονόητη, ούτε δεδομένη, ούτε εύκολη υπόθεση.
Η καθαρή χρηματοοικονομική θέση (ταμειακά διαθέσιμα-υποχρεώσεις) του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ βελτιώνεται συνεχώς και αναμένεται στο τέλος του 2018 το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το ΕΣΥ να είναι 161 εκ. και για τον ΕΟΠΥΥ 322 εκ. Αυτό αποδεικνύει ότι η κριτική περί περικοπών που ασκήθηκε πέρυσι για τον προϋπολογισμό του 2018 -και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται και φέτος- είναι εντελώς αβάσιμη και παραπειστική», είπε ο υπουργός, ενώ πρόσθεσε πως για το 2019 προβλέπονται έσοδα 1,942 δισ. για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ. ‘Αρα η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων κλπ., καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένη.
2 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας
Σήμερα, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα, που εξακολουθούν να είναι πάνω από 2 εκατομμύρια, μπορούν πλέον με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν και χωρίς διακρίσεις, να δέχονται εξειδικευμένη και ακριβή φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση. Ήδη στο πρώτο 11μηνο του 2018, 852.000 ανασφάλιστοι (με ξεχωριστό ΑΜΚΑ) πήραν συνταγές για φάρμακα αξίας 205 εκ. ευρώ και για εξετάσεις αξίας 65 εκ. ευρώ.
Πιο ικανοποιημένοι οι πολίτες από τις υπηρεσίες υγείας
Η πιο σημαντική και αδιαμφισβήτητη απόδειξη του «κοινωνικού προσήμου» της πολιτικής Υγείας, που ασκήθηκε τα προηγούμενα 3-4 χρόνια, είναι ότι αρχίζει να βελτιώνεται αισθητά ένας σημαντικός δείκτης των ανισοτήτων στην Υγεία: το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες από 4,1% πριν από την κρίση (2009) έφτασε στο 14,4% το 2016 και έπεσε στο 10,9% το 2017, μετά το νόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, ενώ το ποσοστό αυτό για τους πιο φτωχούς πολίτες υποδιπλασιάστηκε (από το 36,5% στο 19,3%).
Κεντρικός πολιτικός στόχος για την Υγεία μετά το Μνημόνιο είναι η μείωση των ανισοτήτων στην υγειονομική φροντίδα λόγω οικονομικής αδυναμίας, δυσκολιών πρόσβασης (νησιά, άγονες περιοχές), μεγάλων αναμονών ή λειτουργικών ανεπαρκειών του ΕΣΥ.
Επίσης, ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν προς όφελος των πολιτών.
Συγκεκριμένα έχουν ήδη αποφασιστεί:
- Εγγυημένη υγειονομική φροντίδα για τους ανασφάλιστους – το 1/3 με μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα λόγω χαμηλού εισοδήματος.
- Διαγραφή χρεών ανασφάλιστων στην Εφορία για νοσηλεία στα νοσοκομεία, ύψους 28 εκ. ευρώ.
- Κατάργηση του «εισιτηρίου» των 5 ευρώ για την πρόσβαση στο ΕΣΥ.
- Μείωση κατά 40 εκ. της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων, όταν ο ασθενής επιλέγει γενόσημο.
- Μείωση κατά 20 εκ. ευρώ της επιβάρυνσης του 1 ευρώ/συνταγή, λόγω της κατάργησης του περιορισμού των 3 φαρμάκων/συνταγή.
- 350.000 δωρεάν επισκέψεις στον οικογενειακό γιατρό τους πρώτους μήνες λειτουργίας των ΤΟΜΥ.
- 40 εκ. ευρώ το 2019 για δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών.
- Μείωση συμμετοχής στα φάρμακα για ειδικές κατηγορίες χρόνιων παθήσεων (ψωρίαση, φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).
- Δωρεάν χορήγηση στους ογκολογικούς ασθενείς των συμπληρωματικών φαρμάκων που σχετίζονται με τη θεραπεία και τις παρενέργειες της.
«Είμαστε περήφανοι γι’ αυτές τις αλλαγές, επειδή όμως έχουμε πλήρη επίγνωση της συνεχιζόμενης δυσκολίας και των ακάλυπτων ακόμα αναγκών, θα συνεχίσουμε με σχέδιο και όραμα για μια αποτελεσματικότερη φροντίδα υγείας για όλους», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Ξανθός.
Πηγή: https://www.farmakeutikoskosmos.gr/article-f/perissotera-ta-hrhmata-gia-thn-ygeia-to-/22240