Αυξητικός ο ρυθμός εγκρίσεων νέων φαρμάκων το 2018

0

Με αυξητικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι εγκρίσεις νέων φαρμάκων την προηγούμενη χρονιά (2017) καθώς στις ΗΠΑ πήραν το πράσινο φως για την κυκλοφορία στην αγορά 46 νέα φάρμακα, αριθμός διπλάσιος από αυτά που εγκρίθηκαν το 2016.

Ανάλογα αυξήθηκε και ο αριθμός των εγκρίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ ενέκρινε 92 νέα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των γενόσημων φαρμάκων, έναντι 81 το 2016, ενώ την ίδια στιγμή οι αρμόδιες αρχές στην Κίνα πρότειναν σχέδια επιτάχυνσης των εγκρίσεων σκευασμάτων. Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει δημοσίευμα του iatronet.

Ωστόσο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί φαρμάκων παγκοσμίως είδαν τις μέσες αποδόσεις των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης να μειώνονται, αντανακλώντας τις ανταγωνιστικότερες πιέσεις και το αυξανόμενο μερίδιο των νέων προϊόντων που προέρχονται τώρα από τις νεότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες.

Η εταιρεία συμβούλων Deloitte, δήλωσε πρόσφατα ότι οι αναμενόμενες αποδόσεις σε 12 από τους κορυφαίους φαρμακευτικούς οίκους του κόσμου ήταν σε οκταετή χαμηλά επίπεδα, μόλις 3,2%.

Πολλά από τα φάρμακα που έλαβαν πράσινο φως το 2017 ήταν για σπάνιες ασθένειες και υποτύπους καρκίνου, που συχνά στοχεύουν σε πολύ μικρούς πληθυσμούς, αν και μπορούν να κοστίζουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στα σκευάσματα που εγκρίθηκαν πέρυσι δεν περιλαμβάνεται το πρώτο από ένα νέο κύμα κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών από τις φαρμακευτικές εταιρείες Novartis, Gilead Sciences και Spark Therapeutics, που εγκρίθηκαν το 2017 ως μια ξεχωριστή κατηγορία φαρμάκων.

Ο Επίτροπος για τα Τρόφιμα και τα Φάρμακα των ΗΠΑ (FDA), Scott Gottlieb, χαρακτήρισε τα προϊόντα αυτά ως «ένα εντελώς νέο επιστημονικό πρότυπο για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών». Ωστόσο, υπάρχει συζήτηση σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αποζημιώνουν αυτά τα νέα φάρμακα.

Για το τρέχον έτος, οι εταιρείες έχουν περισσότερα νέα προϊόντα που περιμένουν στα συρτάρια τους, παρόλο που ο ρυθμός των εγκρίσεων του FDA μπορεί να μετριαστεί από το γεγονός ότι πολλά φάρμακα που ήταν να εγκριθούνκατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 πήραν το “πράσινο φως” τελικά το 2017.

Λιγότερες εγκρίσεις αναμένονται και στην Ευρώπη, εξαιτίας των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει για τη μετεγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων από το Λονδίνο στο ‘Αμστερνταμ, ως αποτέλεσμα της απόφασης της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Iatronet, Φαρμακευτικός Κόσμος