Ανεύρυσμα εγκεφάλου και αδένωμα υπόφυσης – Πόσο επικίνδυνες είναι οι νευρολογικές παθήσεις

0

Δύο από τις πιο σοβαρές νευρολογικές παθήσεις που χρειάζονται διερεύνηση από εξειδικευμένο νευρολόγο-νευροχειρουργό είναι το ανεύρυσμα εγκεφάλου και το αδένωμα υπόφυσης, παθήσεις που αφορούν αποκλειστικά τον εγκέφαλο και προσβάλλουν ετησίως έναν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό ασθενών.

Aνεύρυσμα εγκεφάλου

Το ανεύρυσμα εγκεφάλου αφορά το φούσκωμα της αρτηρίας που τροφοδοτεί με αίμα τον εγκέφαλο. Κάνει την εμφάνισή του κυρίως σε νέους, σε αντίθεση με τα άλλα ανευρύσματα που αφορούν κυρίως μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες, το σακοειδές και το ατρακτοειδές, με συνηθέστερο το πρώτο.

Συμπτωματολογία

Ένα ανεύρυσμα που δεν έχει υποστεί ρήξη, δίνει συμπτώματα διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή ανάλογα με το μέγεθός του. Όσο μεγάλο είναι το ανεύρυσμα τόσο περισσότερο αυξάνει τα νεύρα του εγκεφάλου και εκδηλώνει συμπτώματα όπως:

  • οξύς πόνος στο κεφάλι
  • βλεφαρόπτωση
  • ναυτία
  • διπλωπία
  • μούδιασμα σε μία πλευρά του προσώπου
  • απώλεια αισθήσεων

Αδένωμα υπόφυσης

Η υπόφυση είναι ένας αδένας στην βάση του εγκεφάλου που παράγει ορμόνες. Η έδρα του είναι συγκεκριμένη και βρίσκεται στο τουρκικό εφίππιο. Επειδή αυτή η περιοχή βρίσκεται κοντά στα μάτια, εξηγούνται οι οπτικές διαταραχές που εμφανίζονται σε ορισμένους ασθενείς.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν καλοήθη όγκο, του οποίου τα κύτταρα μπορεί να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ορμόνες που εκκρίνονται από το αδένωμα, χωρίζεται σε εκκριτικό αδένωμα το οποίο παράγει ορμόνες και σε μη εκκριτικό αδένωμα του οποίου τα κύτταρα δεν παράγουν ορμόνες.

Ένα μη εκκριτικό αδένωμα στην αρχή δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο όταν αυξηθεί πολύ. Όταν μεγαλώσει τα συμπτώματά του είναι όμοια με αυτά του όγκου εγκεφάλου. Δηλαδή πονοκέφαλος, ζάλη, τάση προς έμετο και υπνηλία.

Αν το αδένωμα υπόφυσης είναι εκκριτικό αυτό σημαίνει ότι προκαλεί συμπτώματα αναλόγως με την ορμόνη που εκκρίνεται.

Δημήτριος Ρολόγης

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου Αθήνα

drologis.gr