Η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αποδοχές, η μεγάλη αναμονή για ειδικότητα και η μετανάστευση της νέας γενιάς των χειρουργών στο εξωτερικό σε βαθμό ανησυχητικό, απασχόλησαν το 31ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής.
Η εκπαίδευση και η προοπτική των νέων χειρουργών ήταν το κυρίαρχο θέμα του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Χειρουργικής και Χειρουργικού Φόρουμ 2018, που πραγματοποιήθηκε 21-24 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διοργάνωση της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και στην οπαία συμμετείχαν περισσότεροι από 2.000 σύνεδροι (χειρουργοί από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ειδικευόμενοι και φοιτητές της ιατρικής).
Η υποαπασχόληση, οι χαμηλές αποδοχές, η μεγάλη αναμονή για ειδικότητα και η μετανάστευση της νέας γενιάς των χειρουργών στο εξωτερικό σε βαθμό ανησυχητικό, απασχόλησαν το Συνέδριο, το οποίο προσπάθησε να δώσει απαντήσεις με προτάσεις και νέες προοπτικές στη χειρουργική. Το επιστημονικό πρόγραμμα του Συνεδρίου πλούτισαν οι εξελίξεις στην τεχνολογία, τη μοριακή βιολογία, αλλά και σε μη χειρουργικές ειδικότητες ή εξειδικεύσεις.
«Το Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από την μεγάλη συμμετοχή και το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των εισηγήσεων και ελευθέρων ανακοινώσεων και δόθηκε η ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις σε θέματα της ειδικότητας της χειρουργικής, της εκπαίδευσης και της προοπτικής των νέων χειρουργών.
Οι Έλληνες χειρουργοί αποδεικνύουν ότι αποτελούν σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της ιατρικής κοινότητας με ιατρικό έργο εφάμιλλο των ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης.
Δώσαμε βήμα σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό χειρουργών από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων, ώστε να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινή άσκηση του ιατρικού έργου, τη φυγή μεγάλου αριθμού νέων χειρουργών στο εξωτερικό και τις επιπτώσεις τους.
Ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών δεν θέλει να εκπαιδευτεί στη χώρα μας και φεύγει κυρίως σε χώρες της Ευρώπης μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη αναμονή που υπάρχει σε ορισμένες ειδικότητες, αλλά υπάρχουν και ειδικότητες που δεν έχουν πλέον αναμονή. Βέβαια, δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Ο νέος γιατρός γνωρίζει ότι είναι περιορισμένες οι προοπτικές στη χώρα μας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης ή της Αμερικής», επεσήμαναν οι Πρόεδροι του Συνεδρίου κ. Γρηγόρης Κουράκλης, Καθηγητής Χειρουργικής ΕΚΠΑ, Δ/ντης Β’ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ ΓΝΑ Λαϊκό και κ. Γεώργιος Ν. Ζωγράφος, Διευθυντής στη Γ’ Χειρουργική Κλινική, ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς»’’.
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος
Στο αξιέπαινο έργο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, αλλά και στο ήθος που καλούνται να έχουν οι ιατροί, στη σχέση τους με τον πάσχοντα συνάνθρωπό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 31ου Πανελληνίου συνεδρίου χειρουργικής.
Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους διοργανωτές του Συνεδρίου και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ιστορία της ιατρικής και στην περίοπτη θέση που κατέλαβε στη συνείδηση των κοινωνιών παγκοσμίως τονίζοντας ότι «είναι ευτύχημα ότι μέσα σε αυτή την επιστημονική κοσμογονία οι Έλληνες χειρουργοί κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στην πατρίδα μας όπου το επίπεδο της χειρουργικής βρίσκεται σε πολύ υψηλό σημείο».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας για την πρόοδο της επιστήμης και για την εκπαίδευση των χειρουργών, οι οποίες, όπως είπε «κορυφώνονται με τα πανελλήνια Συνέδρια και είναι ασφαλώς αξιέπαινες. Το αίτημα που πάντα παραμένει και συνέχει τη σκέψη μας αφορά στο ήθος του ιατρού, στη σχέση του με τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, στην αίσθηση ευθύνης που πρέπει να τον διέπει, ένα ανθρωπισμό γονιμοποιούμενο από τη χάρη του Θεού, την πηγή της όντως αγάπης, του αληθούς ανθρωπισμού».
Το Συνέδριο μετέφερε τη γνώση και την εμπειρία, τόσο σε νέους όσο και σε μεγαλύτερους χειρουργούς, μέσα από πληθώρα στρογγυλών τραπεζών, διαλέξεων, δορυφορικών συνεδριάσεων, επιλεγμένων βίντεο προβολών, αλλά και ελεύθερων ανακοινώσεων, καταδεικνύοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την Εθελοντική Δωρεά Αιμοποιητικών Κυττάρων/Μυελού των Οστών καθώς και νέες εγγραφές εθελοντών δοτών, σε συνεργασία µε την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙ∆ΑΣ».
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 στο χώρο του Συνεδρίου, λειτούργησε ενημερωτικό stand για την εγγραφή νέων Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών.
Παράλληλα, την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία με θέμα «Μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και η συμβολή των εθελοντών δοτών μυελού των οστών» από την κα Ιωάννα Βαρελά, Βιολόγο και στέλεχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» .
Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου παρέστησαν εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων, καθώς και εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στην Τελετή Έναρξης απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Μακρής, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλης, η Αντιπρόεδρος του ΚΕΣΥ κα Χρ. Νικολάου, ο εκπρόσωπος του Τομέα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Καλαράς, ο Γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της ΝΔ κ. Ν. Κωστόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Κ. Κουτσόπουλος.
Πηγή: iatronet.gr