Άνθρωποι με Διαβήτη: Αόρατοι για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

0

Αόρατοι για το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, διαμηνύουν η Ομοσπονδία των Σωματείων και Συλλόγων των ατόμων με Διαβήτη και ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας.

 

Στον απόηχο της επιτυχημένης διαδικτυακής εκδήλωσης – Webinar,  που διοργάνωσε ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη,  μέσα από την οποία αναδείχτηκαν μεταξύ άλλων και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σ.Δ. σε πολλαπλό επίπεδο, ο ΣΥ.Δ.Α. απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με θέμα : «Ο ΣΥ.Δ.Α. καταγγέλλει τη σιγή και την έλλειψη πολιτικών για την νόσο του Σ.Δ. – Σταματήστε να μας θεωρείτε αόρατους πολίτες.»

Είχε ήδη προηγηθεί στις 19.11.2020  Δελτίο Τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο οποίο αναφέρονταν χαρακτηριστικά: Αόρατοι για το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ακόμη και την 14η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποδέκτες δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Η συχνότητα εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας παρουσιάζει έναν εντυπωσιακό επιπολασμό και σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, για το έτος 2019, οι πάσχοντες πλησίασαν, περίπου, το 1.000.000.

Κανένα από τα παραπάνω στοιχεία δεν «άγγιξε» προφανώς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας!, τονίζει ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας στην ανακοίνωσή του.

Δυστυχώς οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο την πανδημία από τη νόσο Covid-19, που μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους με όποιες αρνητικές συνέπειες μπορούν να προκύψουν. Τα προβλήματα των υποστελεχωμένων Διαβητολογικκών Κέντρων και οι λίστες αναμονής για την επίσκεψη τους στον θεράποντα ιατρό υπήρχαν και πριν το πρώτο κύμα πανδημίας.

Η απουσία οργανωμένων  διαβητολογικών κέντρων κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν είναι θέμα που ανέκυψε λόγω πανδημίας. Πάγιο και διαχρονικό αίτημα ήταν ,που τίθεται χρόνια και χρόνια από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και όλους τους συλλόγους που είναι στη δύναμή της. Το Υπουργείο Υγείας δεν πρόκειται να ανακαλύψει την πυρίτιδα αλλά αδιαφορεί διαχρονικά, παρόλο που τα προβλήματα τέθηκαν αναλυτικά από εξέχοντες επιστήμονες θεράποντες ιατρούς μας και εκπροσώπους των Ομοσπονδιών και Συλλόγων που εκπροσωπούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε ένα χρόνο πριν στην Βουλή των Ελλήνων με πρωτοβουλία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Β. Οικονόμου.

Αυτή ειδικά την εποχή, που ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, απουσιάζουν πλήρως από τον πλευρό των ανθρώπων με Σ.Δ. επαγγελματίες υγείας, όπως κλινικοί ψυχολόγοι για να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα προβλήματα ψυχικής υγείας μας.

“Το υπουργείο υγείας όχι μόνο ολιγωρεί διαχρονικά για το σχεδιασμό δράσεων για τον Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά αφήνει τους εργαζόμενους με Σακχαρώδη Διαβήτη εκτεθειμένους στη νόσο covid με το τελευταίο απαράδεκτο ΦΕΚ 1140/ΤΒ που εντάσεις τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις παθήσεις ενδιάμεσου κινδύνου.” καταλήγει η ανακοίνωση