Αντιϋπερτασική αγωγή: Δρα καλύτερα όταν λαμβάνεται βράδυ

0

Τα ευρήματα της 1ης επιστημονικής μελέτης

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «European Heart Journal» η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση πριν από τον ύπνο παρά κατά την πρωινή αφύπνιση περιορίζει τον κίνδυνο καρδιακού και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που προσπάθησε να διερευνήσει κατά πόσο επιδρά η χρονική στιγμή της ημέρας κατά την οποία ο ασθενής παίρνει το αντιϋπερτασικό του φάρμακο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και με δεδομένο ότι οι χημικές διεργασίες στο σώμα μας διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια του 24ωρου.

Η ερευνητική ομάδα χώρισε περισσότερους από 19.000 ενήλικες με υπέρταση σε δύο ομάδες. Στη μία ζήτησε από τους ασθενείς να παίρνουν την αγωγή πριν κοιμηθούν και στην άλλη κατά το πρωινό ξύπνημα.

Διαπιστώθηκε ότι αυτοί που έπαιρναν τα φάρμακα πριν κοιμηθούν διέτρεχαν 56% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, 49% χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και 44% μικρότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής συγκριτικά με την άλλη ομάδα.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Βίγκο στην Ισπανία, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε ένα μεγαλύτερο φάσμα εθνοτήτων και εργαζομένων.