Απόφαση Δ.Σ. ΕΟΠΥΥ δίνει το πράσινο φως για την αποζημίωση του Libre!

0

Γράφει η Ελένη Μπαρμπαλιά,

Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών (ΣΥ.Ν.Ε.Δ.)

Σήμερα το πρωί θαρρούμε ότι στο χείλι των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη μπορεί επιτέλους να σκάσει ένα χαμόγελο. Το δελτίο τύπου της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι σαφές.  Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ έδωσε το πράσινο φως για την οριστική αποζημίωση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης (Libre) στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ.

Ο δρόμος των 2,5 χρόνων ήταν ανηφορικός κυρίως για τους ίδιους τους πάσχοντες αφού γνώριζαν ότι μια νέα τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει τη ρύθμισή τους και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής τους. Όσοι το χρησιμοποιούν όλο αυτό τον καιρό έχουν δυσκολευτεί οικονομικά και έχει στραγγίξει η τσέπη τους. Οι περισσότεροι δεν τόλμησαν καν να σκεφτούν τη χρήση του νέου αυτού προϊόντος. Μισθοί που δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε τα  προς το ζην. Πώς να αντέξεις να καλύψεις το κόστος των 120ευρώ μηνιαία;

Ας ελπίσουμε ότι και οι διαδικαστικές λεπτομέρειες για την χορήγησή του θα τελειώσουν πριν την ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του νέου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, στο οποίο αναγράφεται το σύστημα στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης, για λόγους ευνόητους χωρίς την εμπορική του ονομασία.  Και ας ελπίσουμε ότι όλα θα είναι έτοιμα στην 1η Νοεμβρίου αυτού του χρόνου. Και ας ελπίσουμε βεβαίως ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου Κανονισμού που είχε οριστεί 1η Οκτωβρίου και θα καθυστερήσει ένα μήνα ακόμα δεν θα έχει νέα καθυστέρηση.

Η νίκη αυτή, έστω μετά από την ταλαιπωρία των 2,5 χρόνων ανήκει σε όλο τον κόσμο των διαβητικών που ένωσαν τη φωνή τους και διαμαρτυρήθηκαν με όλους τους τρόπους και με όλα τα μέσα. Μέσα από τους συλλόγους τους, μέσα από την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ  με επιστολές χρηστών του Libre προς τον ΕΟΠΥΥ ατομικές  και ομαδικές, με όλα τα μέσα.

Το μεγάλο και μείζον θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι η απρόσκοπτη χορήγηση όχι μόνο του Libre αλλά και των ταινιών μέτρησης στους ανασφάλιστους συμπάσχοντες μας που ταλαιπωρούνται κάθε μήνα.

Έχουμε πολλά για να παλέψουμε ώστε η ζωή μας να γίνει μια στάλα καλύτερη.

Εδώ το Δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη:

 Οριστική ένταξη του Libre στον ΕΟΠΥΥ !

Την οριστική αποζημίωση του συστήματος στιγμιαίας παρακολούθησης γλυκόζης Libre ψήφισε χθες, 3 Οκτωβρίου 2018, το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Αμοιβών και Τιμών Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων του ΕΟΠΥΥ συζήτησε το θέμα και αποφάσισε την αποστολή της θετικής εισηγητικής της έκθεσης στο ΔΣ του Οργανισμού.

Επιτέλους, μετά από τουλάχιστον 2,5 χρόνια αδιάκοπων προσπαθειών και πιέσεων της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, το ΔΣ του Οργανισμού με τη θετική του ψήφο, ενέταξε το Libre στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ.

Διαθέσιμο προς συνταγογράφηση θα είναι μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και σίγουρα πριν την εφαρμογή του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, αφού ολοκληρωθούν και οι τυπικές, αλλά και ηλεκτρονικές διαδικασίες του Οργανισμού.

Στο μεταξύ, ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ μπαίνει σε ισχύ, σύμφωνα με την από 2.10.2018 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, από 1η Νοεμβρίου 2018.

Ο νέος ΕΚΠΥ αναδιαμορφώθηκε και με τη συμβολή της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, η οποία διεκδίκησε και εξασφάλισε την παροχή των απαραίτητων υγειονομικών υλικών και των τεχνολογικών προϊόντων, στις αναγκαίες ποσότητες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Διαβήτη και για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πασχόντων.

Αυτή η χρονοκαθυστερημένη εφαρμογή του δυστυχώς μας στερεί για έναν ακόμη μήνα όλα αυτά που ο νέος ΕΚΠΥ εμπεριέχει.

 Παράληψή μας θα ήταν να μην ευχαριστήσουμε τον εκπρόσωπό μας στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, μέσω της ΕΣΑμεΑ, κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, που όλα αυτά τα χρόνια στήριξε και στηρίζει τις θέσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

 Η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ανθρώπων με Διαβήτη στις νέες θεραπείες και στις σύγχρονες τεχνολογίες αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο μας και για το λόγο αυτό όλοι εμείς, στην ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αδιάκοπα και με πείσμα τα αυτονόητα για όλους τους ανθρώπους με Διαβήτη μέχρι την τελική δικαίωσή μας!

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Με εκτίμηση,

Για το Δ.Σ. της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

O Πρόεδρος                                                                              Ο Γενικός Γραμματέας

Χρήστος ∆αραµήλας                                                                      Γεώργιος Τσούτσας

ΠΗΓΗ: DIABETESLIFE.GR