«Ας γεννήσουμε λύσεις» – Δράση ευαισθητοποίησης για την Υπογεννητικότητα

0

Έντονο προβληματισμό οφείλει να προκαλεί στην ελληνική κοινωνία και Πολιτεία το πρόβλημα της υπογεννητικότητας στη χώρα μας, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα συγκαταλέγεται στα χαμηλότερα στην Ευρώπη, ενώ το ποσοστό των ηλικιωμένων ανθρώπων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες δεκαετίες, με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα. Τα παραπάνω συζητήθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) με αφορμή τη διεξαγωγή Ημερίδας Ευαισθητοποίησης για την Υπογεννητικότητα με τίτλο «Ας γεννήσουμε λύσεις».

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου παρουσιάστηκαν διεθνή στοιχεία αναφορικά με τις τάσεις της υπογεννητικότητας σε συνάρτηση με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές παραμέτρους. Όπως αναφέρθηκε, η υπογεννητικότητα χαρακτηρίζει τις ευημερούσες δυτικές κοινωνίες, μολονότι η κουλτούρα κάθε χώρας επηρεάζει το μέγεθος της οικογένειας και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιβραδύνει τους ρυθμούς μείωσης των γεννήσεων (χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Γαλλία και οι Η.Π.Α., όπου οι οικογένειες με περισσότερα από δύο παιδιά εξακολουθούν να είναι πολυάριθμες).

Όσον αφορά στην Ελλάδα ωστόσο, τα πρόσφατα στοιχεία για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού επιτείνουν την ανησυχία για το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και επιτάσσουν την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισής του. Στην περίπτωση της χώρας μας, η πτωτική τάση της γεννητικότητας επιδεινώθηκε σημαντικά από την οικονομική κρίση και την αρνητική μετανάστευση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και την έλλειψη αποτελεσματικών και συνεκτικών πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος. Κατά συνέπεια, το ποσοστό γεννητικότητας (περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα) είναι σήμερα πολύ χαμηλό σε σχέση με το απαιτούμενο 2,1 για τη σταθεροποίηση του πληθυσμού, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2017 σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους (90.000 γεννήσεις, οι οποίες μεταφράζονται σε μείωση 4,7% σε σχέση με το 2016).

Αίσθηση προκαλεί επίσης η παρουσίαση στοιχείων Έκθεσης της Επιστημονικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, η οποία προβλέπει ότι το 2035 η συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 4,1% και 12,4% σε σχέση με το 2015. Ακόμη χειρότερα, έως το 2050 η μείωση αυτή αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 7,3% και 23,4% σε σχέση με το 2015. Παράλληλα, οι ρυθμοί γήρανσης του πληθυσμού αναμένεται να επιταχυνθούν τις επόμενες δεκαετίες, επιφέροντας πρόσθετη επιβάρυνση στην οικονομία, το ασφαλιστικό ζήτημα και το εθνικό σύστημα Υγείας, ενώ ανησυχητική κρίνεται και η αναμενόμενη αύξηση των υπερηλίκων (ατόμων ηλικίας άνω των 85 ετών).

Ημερίδα «Ας γεννήσουμε λύσεις!»

Αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της σημερινής δημογραφικής κατάστασης, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής διοργανώνει την Κυριακή 14 Απριλίου 2019, ανοικτή ενημερωτική Ημερίδα για την υπογεννητικότητα, με στόχο την ανάδειξη των επιπτώσεων του προβλήματος στην οικογένεια και στην κοινωνία, καθώς και τη δημιουργία διαλόγου για την ανεύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα περιλαμβάνει ομιλίες ειδικών επιστημόνων για το πρόβλημα, παρουσίαση νεότερων μελετών και συζήτηση με το κοινό, ενώ θα πλαισιώνεται από σειρά εκδηλώσεων για τις οικογένειες που θα επισκεφθούν το χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Ημερίδας θα διεξαχθεί συζήτηση με το κοινό την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ράνια Θρασκιά, και θα συμμετάσχουν οι ιδιαίτερα δημοφιλείς τρίτεκνοι γονείς, Σταματίνα Τσιμτσιλή, και Μάριος Αθανασίου καθώς και η Ελένη Πετρουλάκη (4 παιδιά). Σκοπός της συζήτησης είναι:

  • Να προαγάγει το πρότυπο της πολύτεκνης οικογένειας
  • Να αναδείξει ότι η ευτυχία της πολύτεκνης οικογένειας είναι ίδια σε όλους
  • Να δώσει πρακτικές και βιωματικές απαντήσεις σε δισταγμούς που έχουν τα σύγχρονα ζευγάρια
  • Να δοθεί δημοσιότητα στα παραπάνω μηνύματα, ώστε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού

Η Ημερίδα είναι η αρχή της δράσης και μιας σειράς ενεργειών της Ε.Ε.Π.Ι. με στόχο να ευαισθητοποιηθεί και να προβληματιστεί η κοινωνία για το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας. Με τις δράσεις της η Ε.Ε.Π.Ι. θα προτρέψει και θα επηρεάσει τα μέλη της, την Επιστημονική

Κοινότητα, την Κοινωνία, τους Φορείς και την Πολιτεία για ενέργειες αντιμετώπισης του προβλήματος. Θα καταστήσει τους Παιδιάτρους και τους Γυναικολόγους συμμέτοχους, ώστε να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να αναλάβουν δράσεις ενημέρωσης και επιρροής των ζευγαριών. Θα αναζητήσει και θα προτείνει πρακτικές λύσεις για την αλλαγή του αρνητικού κλίματος.

Υποστηρικτές της εκδήλωσης:

Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, Ελληνική Εταιρεία Δημογραφικών Μελετών.

Χορηγός:

Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική ΡΕΑ

Την ευγενική τους υποστήριξη προσέφεραν: Κέντρο Οικογενειακής και Προσωπικής Εξέλιξης «Ράνια Θρασκιά», Highway Activity Center, Margaritidis audio visual και fitlab Eleni Petroulaki.

Χορηγοί επικοινωνίας:

ΘΕΜΑ 104.6, mitrikosthilasmos.com, mothersblog.gr, ANT1news.gr, healthweb.gr, iatronet.gr, infokids.gr, infowoman.gr, onmed.gr, virus.com.gr.

Οργανωτής εκδήλωσης και Δράσης:

MDcongress

Λίγα λόγια για την Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής

Η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής (Ε.Ε.Π.Ι.) είναι μια Επιστημονική εταιρεία, μη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1976 και έχει σαν σκοπό την προώθηση των στόχων της Περιγεννητικής Ιατρικής, δηλαδή την επίτευξη της καλύτερης δυνατής φροντίδας για το έμβρυο και το νεογνό, μέσω της  ανταλλαγής γνώσεων και απόψεων. Μέλη της εταιρείας είναι μαιευτήρες και νεογνολόγοι-παιδίατροι, αλλά και συναφείς ειδικότητες που ασχολούνται με τα προβλήματα του εμβρύου και του νεογνού. Η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα 17 πανελλήνια συνέδρια και πλήθος επιστημονικών εκδηλώσεων. Σε συνεργασία με την Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία εκδίδει το επιστημονικό περιοδικό «Περιγεννητική Ιατρική και Νεογνολογία».