Αυγερινός: Νέα σκάνδαλα λίγο πριν από την κρίσιμη ΓΣ και τις εκλογές στον Ερυθρό Σταυρό

0

Ο πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού ΣταυρούΔρ. Αντώνιος Αυγερινός, καταγγέλλει μεθοδεύσεις για τον έλεγχο του εκλογικού σώματος, τόσο στην καταστατική Γενική Συνέλευση της Κυριακής (02/12/2018), όσο και στις επικείμενες κρίσιμες εκλογές του ΕΕΣ.

Ο κ. Αυγερινός υποστηρίζει ότι έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών μελών του ΕΕΣ, τα οποία διαγράφηκαν πρόσφατα χωρίς προειδοποίηση, επειδή χρωστούσαν συνδρομές άνω των δύο ετών. Σημειώνει ότι και κατά τη δική του θητεία του, είχαν γίνει διαγραφές σε μέλη που χρωστούσαν συνδρομές άνω των 5 ετών, αφού όμως είχαν προηγουμένως ενημερωθεί και είχαν προσκληθεί να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, τα μέλη αυτά (που είχε διαγράψει η διοίκηση Αυγερινού) αποκαταστάθηκαν με απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΕΣ, κατά τη θητεία Αλεξανδρή, προκειμένου να λάβουν μέρος στις αρχαιρεσίες του περασμένου Ιουνίου, εφόσον κατέβαλλαν την τρέχουσα συνδρομή και διακανόνιζαν τις προηγούμενες. Τώρα, η διοίκηση Μαμαντόπουλου αποφάσισε να προχωρήσει εκ νέου σε διαγραφές, ενόψει της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης, για να ελέγξει το εκλογικό σώμα, σύμφωνα με τον κ. Αυγερινό. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η καμπάνια ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα, για την εγγραφή νέων μελών στον Οργανισμό, μετά την έγκριση του νέου καταστατικού. Όμως, ο κ. Αυγερινός καταγγέλλει «περίεργες τακτικές», τις οποίες αποδίδει στον αμέσως προηγούμενο πρόεδρος του ΕΕΣ, Νικόλαο Οικονομόπουλο, φέρνοντας ως παράδειγμα το Περιφερειακό Τμήμα Λάρισας. «Παρά την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου ο κ. Οικονομόπουλος εξακολουθεί να κινεί τα νήματα προσπαθώντας να επηρεάσει τις εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό προς όφελος του. Στην προσπάθειά του αυτή έχει στρατολογήσει συγκεκριμένα στελέχη του ΕΕΣ τα οποία ελέγχει και τα οποία ενεργούν σύμφωνα με τα σχέδιά του αυτά.

Συγκεκριμένα, στον Τομέα Σαμαρειτών, έναν από τους πολυπληθέστερους εθελοντικούς τομείς, ο Διευθυντής του εθελοντικού σώματος από ημέρα της τοποθέτησής του στη θέση αυτή, η οποία σημειωτέον έγινε σε παράβαση του πνεύματος δικαστικής απόφασης που τον απάλλασσε λόγω ελλιπούς απόδοσης, έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει στην τύχη του τον τομέα και τους εθελοντές του και εκτελεί τυφλά κάθε εντολή του κ. Οικονομόπουλου ακολουθώντας τον σε ταξίδια χωρίς υπηρεσιακό λόγο, σπαταλώντας κατ’ εντολή του το ταμείο του Τομέα αυτού χωρίς να αποδίδει τα έξοδα στην οικονομική υπηρεσία του ΕΕΣ και άλλα. Μετά την αποπομπή του κ. Οικονομόπουλου από τη θέση του προέδρου πίστευε κανείς πως οι παρατυπίες θα τελείωναν όμως το κύκλωμά του είναι ακόμα ζωντανό και προσπαθεί να επικρατήσει πάσει θυσία.

Παρακολουθήσαμε σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο της Θεσσαλίας τον αρχηγό του σώματος σαμαρειτών Λάρισας (και μέλος του σχετικού δικτύου) να αναγγέλλει την υποτιθέμενη εκπαίδευση 600 εθελοντών του ΕΕΣ σαν “ειδικούς συνεργάτες” από έναν ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών υγείας οι οποίοι σε λίγες μέρες, μέσω σχετικής μέριμνας του νέου καταστατικού του ΕΕΣ θα γίνουν δια της πλαγίας οδού μέλη του ΕΕΣ, δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν όπως τα υπόλοιπα μέλη που θα εγγραφούν, με δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Την ίδια ώρα ένας κανονικός εθελοντής σαμαρείτης – διασώστης του ΕΕΣ περνάει από 15μηνη εκπαίδευση και εκατοντάδες ώρες υπηρεσίας για να αποκτήσει δικαιώματα εθελοντή. Σε αυτούς τους ανθρώπους που επένδυσαν μήνες ολόκληρους στην ανθρωπιστική δράση αποσκοπούσε, τιμής ένεκεν, η εν λόγω πρόνοια του νέου καταστατικού και όχι σε αυτούς τους “ειδικούς συνεργάτες” που δεν θα περάσουν εκπαίδευση ούτε θα έχουν συγκεκριμένο καθηκοντολόγιο και θέση εντός του οργανισμού όπως οι λοιποί εθελοντές. Η ίδια πρακτική έχει εφαρμοστεί αθόρυβα και σε άλλα τμήματα του ΕΕΣ (Πάτρα, το προπύργιο του κ. Οικονομόπουλου, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη κ.α.) χωρίς κανείς να ξέρει πόσοι τελικά είναι αυτοί οι “ειδικοί συνεργάτες” σε όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει αυτοί να ανέρχονται σε μερικές χιλιάδες. Να σημειωθεί τέλος και η μεγάλη οικονομική ζημιά που θα υποστεί ο ΕΕΣ από την απώλεια των συνδρομών τόσων χιλιάδων μελών στις οποίες στηρίζεται αυτός ο ανθρωπιστικός οργανισμός ώστε να παράγει έργο.

Είναι ξεκάθαρο πως η μαζική, βεβιασμένη και χωρίς προδιαγραφές και κανονισμούς εγγραφή εθελοντών από το παράθυρο, αποσκοπεί στην αλλοίωση της εκλογικής βάσης και συνεπώς του εκλογικού αποτελέσματος των επερχόμενων εκλογών στον ΕΕΣ. Είναι πολύ άδικο για τους αληθινούς εθελοντές, τους οποίους λογίζουν σαν απλά πιόνια στη σκακιέρα των σκοπιμοτήτων τους, να τους φέρονται τόσο υποτιμητικά και να εξευτελίζουν τον κόπο και τον αγώνα τους. Είναι εξίσου άδικο και για τα νέα μέλη που θα εγγραφούν πληρώνοντας τη συνδρομή (όπως είναι το ορθό) να θεωρούνται τα κορόιδα της υπόθεσης επειδή δεν ανήκαν στον κύκλο γνωριμιών του κ. Οικονομόπουλου ή του Διευθυντή του Τομέα Σαμαρειτών.

Ο Διευθυντής του Τομέα αλλά και ο ίδιος ο κ. Οικονομόπουλος είναι υπόλογοι σε κάθε αληθινό ερυθροσταυρίτη για την ασυδοσία και τον φαύλο τρόπο των ενεργειών τους. Η ευθύνη επίσης θα βαρύνει τον νέο πρόεδρο του ΕΕΣ Δρ. Μαμαντόπουλο (ο οποίος επίσης έχει καταβολές στο εν λόγω εθελοντικό σώμα) αν δεν λάβει άμεσα δράση για την παύση αυτών των ανήθικων ενεργειών και των αυτουργών τους». 

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συγκεκριμένοι 600 εθελοντές στη Λάρισα τελικά δεν θα εγγραφούν ως «ειδικοί συνεργάτες», ο κ. Αυγερινός όμως διερωτάται για το αν υπάρχουν παρόμοιες περιπτώσεις και αλλού στην Ελλάδα.

Πηγή: Newsbomb.gr