Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια – Συμπτώματα & θεραπεία

0

Οι φλεβικές παθήσεις δεν αποτελούν σε όλες τις περιπτώσεις απλά ένα αισθητικό πρόβλημα αλλά συγκαταλέγονται στα προβλήματα υγείας που αν παραμεληθούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα μπορεί να επιπλακούν και να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του ασθενή.

 

Τι είναι η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια

Στα κάτω άκρα υπάρχουν τρεις μεγάλες κατηγορίες φλεβών. Αυτές που φαίνονται στο δέρμα -οι επιφανειακές-, αυτές που διακλαδώνονται μέσα στους μύες – οι βαθιές- και αυτές που συνδέουν τις προηγούμενες – οι διατιτραίνουσες-.

Φυσιολογικά, το αίμα στις φλέβες κυκλοφορεί με τη βοήθεια των φλεβικών βαλβίδων. Οι επιφανειακές φλέβες μεταφέρουν αίμα στις βαθιές φλέβες δια μέσου των διατιτραινουσών και από εκεί πίσω στην καρδιά, ολοκληρώνοντας μία ανεμπόδιστη κυκλοφορία του αίματος.

Όταν οι φλεβικές βαλβίδες νοσήσουν τότε παρουσιάζεται η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια!

Η φλεβική ανεπάρκεια μπορεί να σχετίζεται με κάθε μία κατηγορία φλεβών που προαναφέραμε (δηλαδή επιπολής φλεβική ανεπάρκεια, εν τω βάθει φλεβική ανεπάρκεια ή συνδυασμός των δύο).

Ποια είναι τα κλινικά στάδια – συμπτώματα που επιδεινώνονται ανά στάδιο

  1. Ευρυαγγείες
  2. Κιρσοί
  3. Οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών
  4. Μελάγχρωση, σκλήρυνση και άλλες αλλοιώσεις του δέρματος
  5. Ουλές στο δέρμα από έλκη
  6. Ανοιχτές πληγές

Ποια είναι η Θεραπεία σε κάθε στάδιο

Η θεραπεία των ευρυαγγειών πραγματοποιείται για αισθητικούς λόγους και συνήθως δεν δίνουν άλλα συμπτώματα εκτός από την εμφάνιση μικρών φλεβών που διαγράφονται κάτω από το δέρμα.

Οι ευρυαγγείες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με σκληροθεραπεία απλή ή αφρό. Οι σκληρυντικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην σκληροθεραπεία προκαλούν βλάβη στις ευρυαγγείες, οι οποίες μετά την καταστροφή τους μετατρέπονται σε μικρές ουλές και εν τέλει αποβάλλονται από τον οργανισμό. Τα φάρμακα αυτά είναι εντελώς ανώδυνα και πολύ ασφαλή, χωρίς καμία επιπλοκή.

Αντίθετα η θεραπεία των κιρσών είναι άκρως σημαντική για να μην προχωρήσει η νόσος στα επόμενα στάδια αλλά και να μην επιπλακεί και φτάσει να απειλήσει μέχρι και τη ζωή του ασθενούς.

Για τους κιρσούς των κάτω άκρων (2ο έως 6ο στάδιο) η θεραπεία πραγματοποιείται με το ενδοαυλικό laser μετά από ειδικό σχεδιασμό – χαρτογράφηση του φλεβικού δικτύου από αγγειοχειρουργό.  Η θεραπεία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής μπορεί 30 λεπτά μετά να επιστρέψει σπίτι του. Τέλος, η μέθοδος LaserELVeS® PainLess + Radial® δεν αφήνει ουλές και ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο μολύνσεων.

 

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD

Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General

τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA

dr-tsekouras.gr